Владетелският комплекс е част е само малка част от втората

...
Владетелският комплекс е част е само малка част от втората
Коментари Харесай

Разкриха модела на болярския квартал на Преслав

Владетелският комплекс е част е единствено дребна част от втората българска столица. Средновековен Преслав, в златния век на България се развива с необикновен размах и собствен личен архитектурен модел и животът в него стартира да се обяснява едвам в този момент. Съвсем дребна, само че е черква. Църква, само че е фамилна. В двора на имението на един от най-важните боляри, взел участие в ръководството на първата българска страна, има черква като тази, което значи, че се намираме в болярския квартал на Преслав.

Историята стартира да се разплита точно към тази дребна черква. Дълго време вниманието на учените било съсредоточено върху другата, на 100 метра от нея. Там от оловни печати и каменен надпис схващат имената на две централни персони с решаваща роля в ръководството на първата българска страна. Ичиргубоил Мостич, с ранга на външен и вътрешен министър на Симеон и на Петър и сингел Георги – или дясната ръка на патриарха.

Доц. доктор Росина Костова – началник на археологическите изследвания: " Връзката, обаче, сред двете църкви остава в страни като размишление като търсене на някаква връзка десетилетия наред. "

Проучванията на пространството пред църквите демонстрира, че те са свързани по някакъв метод. Но външният град на Преслав следва личен и неуточнен до в този момент модел. И отговорите не са напълно явни.

Доц. доктор Росина Костова: " Изяснихме си нейната строителна история. Стана ясно, че тя е синхронна с църквата на Мостич и си казахме добре! Църква, черква. Би трябвало да има нещо, което да обособява пространството към тази дребна черква. Тя е обвързвана с огромния манастир, но единствено сама да стои в цялото това пространство. "

Проучванията на жилищния комплекс в този момент, също не дава бързи отговори. Но те стартират към този момент да прозират.

Доц. доктор Росина Костова: " Много е значимо да се откри този модел с по огромна изясненост, тъй като това е същинският град. Вътрешният град той е за владетели, дворците, съпътстващите ги административни здания, патриарха, неговата резиденция. Истинският Преслав е във външния град. Секторът, в който работим, съставлява двор от здания, жилищни със стопанска част, които са издигнати в 10 век …. и сега сме на дворната настилка пред една от постройките. "

Сградите евентуално са жилищни, личат няколко пространства – всяко 5 на пет метра. Това пространство по-късно става част от манастир.

Доц. доктор Росина Костова: " Интересното на нещо, на което попаднахме още в първите дни е тази тегула, керемида със знак ипсилон с две хасти. То е по този начин мистериозният знак на първото българско царство. Има го върху розетата от Плиска и върху тази керемида. Има и върху други керемиди. Ето отново имаме да... Тук също са създали нещо с пръсти преди да изпекат тухлата и там също имаме два знака върху една от тухлите. Ето тук имаме знаци. Така, че очевидно по нещо имат процедура да бележат, знам ли, продукцията си. - Знак на работилницата? - Вероятно, да! Вероятно нищо сакрално, нищо особено. "

Още една находка мъчно ще откри точното си пояснение. Златна византийска монета. Освен че е огромна необичайност да попаднат на златна монета, тя е от напълно друго време. Век по-рано.

Доц. доктор Росина Костова: " Император Теофил, ето това е неговото изображение и на неговите синове Михаил и Константин, които са съимператори с него. Тези монети са сечени сред 829 и 842 година, иконоборческият император, много ранна находка можем да кажем за Преслав. "

Макар и доста по-ранна, монетата държи цената си тъй като е златна и евентуално дълго е била разменна.

Доц. доктор Росина Костова: " Преслав не е затворен комплекс през 10 век. Напротив, това е извънредно оживено място, което до което доближават търговци, доближават византийски сановници, доближава преписка с византийската столица, идват дипломати сигурно по разнообразни мотиви, тъй че животът е безусловно деен и тази златна монета, византийска може да пристигна и по този метод. "

Мястото на което я откриват, също не е извънредно ненадейно да бъде изгубена. Пространството сигурно е населявано от елита на страната. И монетата е една от многочислените податки, които оказват помощ да се избистри организацията на външния град.

- И свързвайки в този момент тази черква с жилищната част, т.е. частна частно имение с манастира, какво излиза от това?

Доц. доктор Росина Костова: " Излиза, че в действителност моделът, по който е застрояван външния град на Преслав е много - по какъв начин да кажа, комплициран. Ние сме си го представяли, че има черква, има здания и всичко това се затваря в един двор. Празно пространство, още веднъж черква, здания и по този начин. Виждаме, че в действителност огромните семейства са развивали своето витално пространство, строейки черква, здания към нея, двор след двор свързани един с различен. Като несъмнено, всяко семейство, което се отделя от огромното семейство, оформя своето пространство с една фамилна черква и живее към нея. В избран интервал е допустимо цялото семейство или част от огромната фамилия да реши да трансформира своята резиденциална част в манастир. Защото разполага и с църквата, и да приема монаси. Да и той да бъде семеен манастир, който да обезпечи безконечния покой на патроните, които са го основали … и несъмнено, да бъде обитаема към този момент от монаси и да смени цивилния с отшелнически образ. "

Това изяснява огромният брой на дребни фамилни църкви в региона, а също и съществуването на грамотен хайлайф. Манастирите са средновековните книжовни центрове, а откритите многочислени печати приказват за дейна преписка. Или за образовано общество, което дава на България златният му век.

- Ти ли откри този щемпел?

Йоланда Родригес - студентка по история от Испания: " Да, аз го открих, бях с кирката, желаех да изравня линията и той просто беше там. И ние го намерихме. На него има изображение на Христос, виждате ли го. "

Доц. доктор Росина Костова: " Един забавен пирамидален щемпел, който е по този начин находка, която е присъща за Преслав и освен, само че особено за първото българско царство като цяло. С някакво изображение, би трябвало да се почисти. Обикновено са зооморфни изображения. Е то си има и халк да се закачи, да се носи и когато е потребно да се отпечата върху восъка. "

- За какво може да е такова малко печатче?

Доц. доктор Росина Костова: " Ами отново се легитимира по някакъв метод този, който го употребява, подпечатвайки нещо - преписка или нещо друго. "

Когато манастирският комплекс замира, на негово място се развива населено място. Бронзовото пръстенче с розетка е една от следите, на хората обитавали тази земя в следствие. Животът тук е деен до края на 12 век.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР