След зловещите земетресения в Кахраманмараш и Хатай миналия месец, в

...
След зловещите земетресения в Кахраманмараш и Хатай миналия месец, в
Коментари Харесай

Притеснения в Истанбул. Откриха пукнатини в метрото на 148 г.

След злокобните трусове в Кахраманмараш и Хатай предишния месец, в Истанбул стартира усилена инспекция на основни здания, за тяхната устойчивост на предстоящото огромно земетресение в гъсто застроения мегаполис, написа " Марица ".

Пукнатини в колоните на 148-годишната сграда " Метрохан " в истанбулския исторически квартал Бейоглу в регион Тюнел провокираха безпокойствие измежду обществеността в Турция. 
-->
В постройката се намира една от спирките на второто най-старо метро в света - Фюникюлер, което е на 148 години.

Октай Йозел, началник на отдела за културно завещание на Истанбулската огромна община (ИГО), уточни в изказване в своя акаунт в обществените медии, че работите по подсилване на неповторимата историческа сграда към този момент са почнали.

Пукнатините са открити в носещи колони на втория етаж на " Метрохан ".



В изказването си в профила си в обществените медии Октай Йозел показа: „ От дълго време ние следим пукнатините, които изплашиха хората. След земетресението в Кахраманмараш чувствителността в обществото по тази тематика е извънредно изострена. Въпреки че завършихме тръжните процеси, чакахме позволение от консервационния съвет в продължение на 1,5 години. Неотдавна започнахме и укрепителните работи по тази неповторима постройка “.

Стана ясно, че ремонтните действия в постройката са почнали преди 3 месеца.  Реставрационните работи вътре в постройката не престават. Преди 2 седмици беше построено скеле за външния ремонт на фасадата.

Сградата Метрохан е 7-етажна офис постройка в квартал Бейоглу, Истанбул. Тя е издигната в интервала 1912 и 1914 година Приземният етаж на постройката съдържа гара " Бейоглу Тунел ", която е северната последна точка на историческата 573 метрова въжена железница - фюникюлер, с начална спирка Каракьой (до Златния рог). Линията е открита през 1875 година Първоначалната конструкция е била едноетажна, с дървен покрив. 

През 1911 година белгийска компания SOFINA купува правата за употреба на железопътната линия и се нуждае от централен офис в Истанбул. Плановете за създаване на 6-етажна офис над гара Бейоглу са направени в Шарлероа, Белгия от турско-арменския проектант Микайел Нурикан и строителството стартира през 1912 г. 

Сградата е приключена през 1914 година и получава името си от самата железница, която безусловно е вградена в нея. В днешно време тя е офис на Истанбулската компания за градски превоз.

 Въжената железница в Истанбул

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР