След зловещата атака в Израел, властите официално сравниха Хамас като

...
След зловещата атака в Израел, властите официално сравниха Хамас като
Коментари Харесай

Мохамед Дейф – човекът-сянка и организатор на израелския 11 септември

След злокобната офанзива в Израел, управляващите публично съпоставиха Хамас като Ал Кайда, а самият атентат като 11 септември. Човекът, който стои зад цялата организация, най-малко по думите на Мосад, е палестински терорист на име Мохамед Дейф. Той е и един от най-търсените хора от израелската войска, разузнавачи и една цяла страна, като към този стадий се крие доста сполучливо. Той е гласът, когато ракетите на Хамас летят към израелска територия, а в събота е дал благословията си за осъществяването на една от най-суровите офанзиви до този миг.

През май 2021 година се прави взлом над 3-тата най-свята ислямска територия, която кара араби и мюсюлмани да покачат напрежението. Дейф стартира да възнамерява своята интервенция точно тогава, а резултатите не закъсняват: до този миг се приказва за 1200 убити и още 2700 ранени. Никой не може да удостовери и какъв брой тъкмо са взетите заложници, само че формалната нова информация е, че клиповете с обезглавяване на деца, най-малко по думите на Джо Байдън, са достоверни.

По думите на Хамас, повода за това нахлуване е офанзивата на Джамията Ал Акса по време на Рамадан и биенето на поклоници, атакуването им и извеждането на възрастни и млади отвън храма. Това подклажда желанието за отплата и Дейф е подготвен да отвърне на удара. Напрежението през 2021 година кара израелската полиция да сложи бариери към остарелия град.

Официалното им изказване е, че по този начин ще се поддържа реда, само че палестинците считат, че бариерите са сложени, с цел да се ограничи свободата им и да не се дава право да се съберат по време на свещения месец. Напрежението е явно и не се движи в вярната посока. Палестинците са се страхували, че могат да бъдат прогонени от домовете си, само че това явно не се е случило.

Нападението над Джамията е и причина за воденето на сражения в установяването на формалната вяра в Йерусалим, която води до конфликти сред Израел и Хамас. След 2 години идва и формалния отговор на Хамас, а пробивът е един от най-жестоките след нападението през 1973 година и принуждаването на Израел да разгласи война и да стартира постоянни въздушни удари върху територията на Газа, убивайки до този миг към 1055 души и ранявайки още 5000 души.

Само на 11 октомври се твърди, че Израел е съумял да обезврежда повече от 100 бойци на Газа, които са съумели да прекрачат границата на Израел. За страдание е ясно, че Мохамед Дейф към момента не е открит.

Мохамед Дейф е считан за един от най-опасните хора и оцелява 7 опита за ликвидиране от Мосад, което е достижение, последният подобен е през 2021 година Той е вдовец, откакто фамилията му умира при един от опитите за елиминирането му. След като се появява и режава да излезе по малкия екран на Хамас, палестинците знаят, че нещо грубо се приготвя.

Дейф декларира в запис, че през днешния ден е денят (събота, предходната седмица), в който нарушителите би трябвало да бъдат осъдени и би трябвало да схванат, че е време да прекратят всички дейности. Използвани са единствено 3 фотоси на Мохамед Дейф, които се въртят, до момента в който се популяризира записът. Локацията му е изцяло незнайна, само че се твърди, че най-вероятно се намира към момента в Газа и се крие в лабиринта от тунели, употребявани за прекосяване на бойците му на израелска територия.

Израелската защита продължава да твърди, че Дейф е бил един от главните отговорници за жестокото нахлуване. Палестински източници показват, че някои от локациите, ударени в Газа, са домове, регистрирани на името на бащата на Дейф. При тях умира брат му и други двама членове на фамилията му.

Другият забавен уредник е Йения Синвар – водач на Хамас в Газа, само че не е несъмнено кой тъкмо е предложил този способ на офанзива. Твърди се, че те са мозъците, само че е прочут точният уредник. Факт е, че малко на брой от Хамас са знаели за осъществяването на този проект, а по думите на Мосад, Хамас от дълго време са се отказали от цифровите източници и са се върнали непосредствено в каменната епоха.

Степента на секретност е била толкоз висока, че даже Иран не са знаели главните тактики и планове, най-малко това настояват някои източници. Нека не забравяме, че това е страната, която дава финанси, подготовка и въоръжаване на Хамас, само че по техните думи, те са знаели единствено за планирането на по-мащабна интервенция и не са знаели за времето и детайлите. Официалните представители не престават да настояват, че не са били забъркани с организацията на въпросната офанзива. Вашингтон продължава да твърди, че Иран е подпомагал, само че към момента няма никакви доказателства, които да водят до директна интервенция.

Дейф е имал задачата освен да заблуди съперника си, само че и непрекъснато да трансформира датата за нахлуване и да дава подправена информация. Израел остава с усещането, че Хамас са се опитвали да подобрят стопански Газа и не са желали да показват мощ, само че видяхме и крайния резултат. Отношенията сред двете територии се усъвършенства, когато Израел стартира да наема палестински служащи, до момента в който Дейф тренира своите терористи и се приготвя за нахлуване.

По думите на Али Барака, офанзивата е била подготвяна цели две години. По думите на Дейф в записа, Хамас е предупреждавал неведнъж Израел да спре с закононарушенията против Палестина, да освободи пандизчиите и да спре терорът и измъчването им, както и да приключи навлизането в Палестина.

Западният бряг постоянно е бил тематика на напрежение, с дължина от 100 километра и широчина от 50 километра, същият е тематика на диалози от 1967 година Дейф счита, че Хамас би трябвало да накара интернационалното общество да обърне внимание на закононарушенията, които Израел прави там, като тъкмо това е повода за организирането на въпросната офанзива. Той даже твърди, че е предложил филантропична договорка за освобождението на палестински пандизчии, само че му е било отказано.

Дейф е роден през 1965 година с името Мохамед Масри, ражда се в бежански лагер през 1948 година след Арабско-израелската война, по-късно трансформира името си на Мохамед Дейф и се включва в Хамас през 1987 година с Палестинските протести. Основните претекстове на Хамас са обвързани с унищожаването на Израел. Обявени са за терористи от целия западен свят, в това число Египет и Япония. Интересен факт е, че Япония не позволява жители на Палестина на своя територия, базирайки се на риска от терористични офанзиви.

Дейф е бил задържан от Израел през 1989 година и лежи в пандиза към 16 месеца. Завършил е университета в Газа, изучавал е физика, химия и биология. Показва съществени знания в региона на изкуството и е бил част от университетската общественост, като даже е взел участие в комедийни театрални постановки. Странното тук е, че един младеж, който има блестящо бъдеще, протяга ръка към оръжието и се трансформира в един от най-опасните хора на планетата. В Хамас е прекарвал хора през мрежата от тунели, обучавал е мнозина да основават бомби, стои в листа на най-търсените хора от Израел с десетилетия и се счита за виновен при редица атентати.

Дейф е заставен да се крие, тъй като животът му е под сериозна заплаха. Дори източници на Хамас настояват, че е понесъл много съществени вреди по време на многото опити за нахлуване. Твърди се, че е изгубил окол, куца с единия крайник и на практика се счита за неработоспособен.

Неговата брачна половинка и 7-годишния му наследник, както и 3-годишната щерка, са убити по време на въздушен удар през 2014 година В Палестина се е трансформирал в легенда и народен воин, който е твърдо решен да отмъсти за всички загуби, а сега му се дава много съществено гориво за бъдещи дейности и още атентати. Очевидно е, че когато религията се трансформира в причина за убийства, тогава няма място за съпричастност и благосклонности. За своите сътрудници в Хамас, Дейф се счита за човек, който не излиза от сенките и няма сюрпризирани по тази тематика.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР