След злополучната ограничителна мярка по повод коронакризата, наречена "зелени коридори",

...
След злополучната ограничителна мярка по повод коронакризата, наречена "зелени коридори",
Коментари Харесай

А жълти коридори, кога?

След злощастната ограничаваща мярка във връзка коронакризата, наречена "зелени коридори ", регламентираща кой по кое време да пазари в магазините и аптеките, може би е време да се намерения и за последваща - "жълти коридори ". Предвид все по-големият брой на жители с психологични разстройства като уплахи, тревога, меланхолия, алкохолизъм и така нататък. Така ще се лутаме сред коридорите в опит да се опазим от болестта - биологична и обществена.

За сведение на наложилите мярката "зелени коридори ", в провинцията, пък и тук-там в столицата, тя не се съблюдава от първия ден, когато здравният министър я вкара със период на деяние до края на този месец. Припомням, че съгласно тази наредба от 8 до 10 часа и сред 13.30 и 16.30 часа в аптеките ще е неразрешено да влизат хора под 65 години, а в трите следобедни часове няма да имат право да посещават и хранителни магазини.
След като недоволни възрастни хора скочиха против заповедтта, тя бе редактирана и им дадоха разрешение да посещават магазините и аптеките и в останалото работно време. Някои схванаха по тази причина, други не, паниката си продължава. А охранителите на магазините на огромните търговски вериги се пробват окомерно да разшифроват възрастта на клиентите. Това никак не е лесна работа, тъй като има човеци, които на 65 наподобяват като на 45 и други, които са се родили възрастни и състарени.



В обществените мрежи плъзнаха смешки и закачки във връзка на недомислената заповед за "зелените коридори ".



За похлупак на всичко тя е и искрено противоконституционна, тъй като разделя хората по възраст. Да не приказваме, че опълчва едни публични групи на други. Не единствено възрастните, само че и младежите недоволстват от часовите усложнения в магазини и аптеки, защото пък те вървят на работа и с налозите им се обезпечават пенсии за останалите. Защото, нали със спестяванията за пенсиите на нашите родители, не стана ясно какво тъкмо се случи. Освен, че "онези " фондове и сметки бяха опоскани и над 30 години по-късно към момента ни лъготят, че това е дело на "неизвестни причинители ". Но да продължим напред -

"зелените коридори " настроиха млади против остарели,

а в провинцията люто попържат, пращат разпоредбите за "зелен хайвер " и никак не им дреме за някакви мислени-недомислени ограничения. Междувременно в обществените мрежи преди дни бяха публикувани фотоси от хипермаркет в Хасково. На тях се вижда, че не се съблюдават нито отдалеченост, нито дисциплинираност, нито стерилизация. Контрол също няма. Така е съвсем на всички места отвън София. Затова човек се пита - кому са нужни сходни спомагателни затруднения на така и така нелеката конюнктура в изолираност и рецесия?! Мерки и правила би трябвало да има, само че такива, които да водят до ред, а не да основат спомагателен и непотребен безпорядък. Примерно, по какъв начин да се съблюдават и какви коридори при едно сходно работно време като това по-долу? Снимката е оповестена от журналистката Кръстана Тасева от Шумен в мрежата.



Същевременно, поради изолацията, страха от болестта и всички останали обществени проблеми в обществата васякъде по света и в частност у нас,

зачестяват случаите на така наречен "чести " психологични разстройства

като тревога, меланхолия, зависимости от алкохол и опиати, уплахи. По данни на Световната здравна организация и проучвания у нас 14,5% от хората в България в някакъв стадий от живота си са страдали от психологични разстройства. На Стария континент пък близо 37 милиона души страдат от тревога, а над 44 милиона се оплакват от меланхолия. Според експертите най-вече хора страдат от тревожни разстройства, следвани от депресивните и маниакалните положения. И тъжното е, че тревогата визира най-много младите българи. Но пък обяснимо, тъй като те се опасяват за работата си, за живота си, за бъдещето си....Според доста учени психологичните разстройства се появяват вследствие на събитията в средата, в социото на индивида.

Човек не се ражда нито обезпокоителен, нито депресивен. Но става подобен в резултат на грижите, неволите, безсперспективността. Затова може би е време да се обмислят и някакви "жълти коридори ", поради зачестилите психологични заболявания в последно време. А оцеляващите ще се лутат сред коридорите в опит да се спасят...
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР