След всяка загуба на националния ни отбор по футбол се

...
След всяка загуба на националния ни отбор по футбол се
Коментари Харесай

Затриха националния отбор

След всяка загуба на националния ни тим по футбол се заканвам повече да не се нервирам. Предполагам много хора мислят по същия метод. Стигнали сме дъното и няма накъде повече да дълбаем. Това обаче е философско разбиране. Дъно постоянно има под някаква форма. Все едно да търсиш края на света - в никакъв случай няма да го намериш. Така че футболистите в тази ситуация на Красимир Балъков може да бъдат " спокойни ". Винаги има накъде да пропадат. Сега те са много под нулата, а за отлепяне на ютията, както споделяше един от предходните селекционери Любослав Пенев, изобщо не може и да се приказва.

Защото сега не разполагаме с народен тим, а с някаква

пасмина от футболисти

Тези, които демонстрират качества, действително се броят на пръсти. Или пък не са в листата с титулярите по ред други аргументи. Като вратаря Пламен Илиев да вземем за пример.

България не е взела участие на финалите на огромно състезание от Евро 2004 в Португалия. Тогава действаха " трите коня " Димитър Бербатов и двамата Петрови - Стилиян и Мартин, а диригент в центъра беше точно Краси Балъков. Сега го назначиха за селекционер на едни футболисти, които нямат футболни качества даже и за тим от приблизително европейско равнище. Видя се пред полупразните трибуни на Националния стадион по какъв начин Косово ни се подиграва. Тази страна с население от 2 млн. души разпердушини така наречен " лъвове " в центъра София. Косово е измежду най-новите членове на ФИФА, като стана пълновръстен член през май 2016 година

Чисто футболно се видя, че Косово към този момент е пред България. Футболистите на швейцарския селекционер Бернар Шаланд ни изнесоха лекция по учебник.

Изпаднали сме в десета глуха, само че това надали вълнува доста Боби Михайлов. Дано обаче този път да си отвори очите, тъй като ни биха приятни момчета, само че цялостни анонимници.

Вината на БФС е, че пуска взаимни отстъпки.

В клубовете е цялостно с крадци и мошеници

които въобще не желаят да развиват футбол, а да продадат някой състезател, мач и т. н. За задачата купуват дори ранглисти и места в националния. Разбира се, това няма по какъв начин да се потвърди, само че и на децата е ясно, че редица тимове " оказват помощ " на бюджета си, като уредят някой мач. Или пък се употребява класацията " Футболист на годината ", с цел да се вдигне цената на някой футболист, с цел да го продадат по-скъпо в чужбина. Последният образец е Кирил Десподов. С бонусите ЦСКА-Сф би трябвало да прибере 4,2 млн. евро. Но какво в действителност демонстрира нападателят от Кресна в Каляри. Играл е в 4 мача, или общо 101 мин. Гол няма. А зимата Десподов отпътува в Серия А, откакто направи подготовка с ЦСКА-Сф и се очакваше да се включи в играта на новия си клуб. Но действителността е напълно друга - Кирчо или не устоя на тренировките и се контузва, или търка пейката. " Не знам какво става с това момче и за какво не играе непрекъснато. Контузен е в последно време и напряко се чудя по какъв начин сме го упражнявали тук, щом не може да свикне в Италия ", разгласи неотдавна легендата Петър Жеков.

Но в националния тим не е единствено Десподов, доста са. Просто системата е сбъркана, а неприятното е, че няма стъпки към смяна. Последните 10 години футболът ужасно доста се промени - механически, тактически, физически, софтуерно. При нашите нищо не се трансформира. Лудогорец да вземем за пример към този момент 8 години е хегемон. За тези години какъв брой юноши бяха създадени и наложени в първия тим? Отговорът е явен - кръгла нула. Значи системата е неверна. Не е единствено Лудогорец. От Първа лига само в Славия самоуверено постановат юноши в първия тим, само че го вършат за да ги продават и по този начин да се устоят. Лошо няма, най-малко се работи. В другите тимове избират да постановат чужденци с неразбираеми качества и вероятно година по-късно да ги продадат. Но първо гледат да им извадят български паспорти, тъй като по този начин им се подвига цената. В Лудогорец да вземем за пример сега петима от бразилците имат българско поданство. Това обаче с нищо не оказва помощ на националния тим.

Развитието на български футболисти може да бъде реалност с желанието на клубовете. Заради Европейския съюз никой не може да попречи на притежателите да взимат чужденци. Те обаче, в случай че имат предпочитание, могат да не го вършат, а да построяват и разчитат на лични фрагменти. И по този начин след години тези фрагменти да станат гръбнак на националния ни тим. Както вършат в Хърватия. Разбира се, нищо не става за 3-4 години, само че в Разград господстват към този момент 8 година и се вижда, че спортни резултати имат, само че не създават.

Затова се постанова селекционерът да залага на така наречен " остарели кучета ".

Срещу Косово игра 37-годишният Георги Илиев

Пълен шок.

През годините всички плюят по Боби Михайлов, а като дойдат избори, някогашният вратар печели с над 90%. Това и Цветан Цветанов не го може. Истината е, че в България тази велика игра дълбае дъното второ десетилетие. И това идва точно от реверансите на управлението на БФС. Явно това им е преференциално, тъй като във всяка естествена страна биха им забранили със закон да управляват и да заемат висши длъжности. Но тук е ясно, че няма да има и една оставка в БФС. Те сами си споделиха, че не изпитват виновност. Вицепрезидентът и отговорник за националните тимове Йордан Лечков дори посочи няколко пъти, че футболният съюз няма виновност за слабото равнище на футбола и че са единствено регулатор.

" На мен ми писна да нося някакви негативи. Идва ми ту мъч да ги ограбвам. Абсолютно никого не сме карали принудително да идва, както и да си потегля. Дали сме опция на всеки да си развива философията. Какви забележки имате към управлението? Българският футбол не зависи единствено от управлението на футболния съюз. Това са футболни клубове, вътрешно състезание. Това не е роля на футболния съюз да изкарва футболисти. Това е ежедневна работа на клубовете, те са частни ", сподели той. Но по кое време точно Лечков ще стартира да работи всъщност? Защото, в случай че не дава отговор за играта (представянето), защо дава отговор? Да обезпечи храна, спане, възобновяване и билети? Това всеки го може. Въпросът е какъв е резултатът на терена от неговата работа. То всичко се вижда. Част от работата на Лечков е да предложи селекционер, да провежда контроли.

Досега много от легендите от Съединени американски щати 1994 се изредиха на селекционерския пост и всичките се провалиха. България за последно игра добре при Петър Хубчев, който със сърцато показване съумя да победи Холандия, Швеция и Норвегия. Но Хубчев избяга в Левски точно поради директния си шеф. Публична загадка е, че двамата бяха в спор последната година.

И по този начин пристигна ред на Балъков, който не се е потвърдил като треньор, камо ли да става селекционер. Нито у нас, нито в чужбина. И надали ще се потвърди бързо, в случай че се съди по безобразната игра на тима му в първите два мача с Чехия и Косово.

Накрая пък излиза, че работата на Лечков е да се изрича след мачове и да брани БФС. За да не му отиде заплатата. И бизнесът, тъй като всички знаят, че юношеските национали вървят да играят в родния му Сливен, като употребяват стадиона му и спят в хотела му...

Лечков беше хвърлен да се изяснява след загубата от обявилата преди 11 години самостоятелност Косово, а шефът му се изниза. С ловък ход Михайлов се измъкна от публицистите по новаторски метод. Той слезе непосредствено от централната естрада на " Васил Левски " на пистата, където пристигна да го посрещне джипът му и да го закара в Бояна. С риск да повреди тартана, за който от федерацията по лека атлетика заплащат наем, с цел да упражняват.

Михайлов избяга при правилните му другари. Там да работят, да гледат по какъв начин усвояват парите от ФИФА и УЕФА, които не са изобщо малко. Самият Михайлов се похвали, че за този мандат бюджетът му ще е 80 млн. лева, а огромна част от парите ще идват точно от международната и европейската централа. Това са сладки, лесни пари. Сега дори се гласят и да докарат Мондиала в България през 2030 година Ако не него, то най-малко европейското. Ще построят игрища с национална пара и благодарение на Бойко Борисов. Явно единствено по този начин националният ни тим ще иде на огромно състезание.

Годините отминават, само че неуредиците и некадърността са безконечни. Докато това продължава да се случва, футбол в България няма да има. И Христо Стоичков е изцяло прав, като разгласи преди време, че с тези управленци ще отидем на огромен шампионат единствено като туристи. Действителността по никакъв начин не е приятна и обещаваща, само че е такава.

Това състояние е преференциално на БФС

тъй като от безвластието изгода имат некадърни футболни управници, мениджъри и измислени треньори, които корумпират системата от детските тимове до националния отбор. От БФС сега би трябвало да се желае единствено едно нещо - да вкарат футбола в учебните заведения. Така да стартират от нулата. Сегашният модел става единствено за боклука. Ако не да се измитат, тъй като ще затрият най-масовия спорт. Така както направиха с националния тим.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР