След връщането във властта в Южна Корея на либералите Сеул

...
След връщането във властта в Южна Корея на либералите Сеул
Коментари Харесай

Защо Пхенян вече не желае да преговаря със Сеул

След връщането във властта в Южна Корея на либералите Сеул насочва оферти на своя максимален противник за кротичък развой, само че Северът по този начин и не склонява.

Новият южнокорейски президент Мун Дже-ин е уверен, че най-хубавият метод за споразумяване на севернокорейската нуклеарна рецесия е разговор, сходен на този от предишното, при който двама някогашни южнокорейски президенти от либералите излизаха спечелили от исторически срещи на върха с Пхенян. Проблемът обаче, както ясно пролича през последните няколко комплицирани дни, е, че Северна Корея не желае да договаря. Тя прави тествания на ракети с невиждани темпове и заплашва да насочи някои от тях към Гуам.

Възможно е Пхенян да е решил в последна сметка да употребява съществуването на нуклеарното си оръжие, с цел да подписа кротичък контракт със Съединени американски щати и по този начин да постави публично завършек на Корейската война (1950-1953 г.) и да бъдат изтеглени американските войски от Юга. Докато и в случай че това не се случи, Сеул евентуално няма да има необикновен триумф в прокарването на мостове.

Това връзва ръцете на Мун и го кара да предприеме курс надясно, в случай че неговата ориентировка е лява. За последно двете Кореи преговаряха публично през декември 2015 година Оттогава Северът извърши вълна от ракетни тествания и два нуклеарни опита, с което форсира активността си за основаване на задоволително умалени нуклеарни оръжия, които да могат да се поберат в бойната глава на ракета с отдалечен обхват.

Миналия месец Мун, който встъпи в служба през май, насочи най-амбициозния си апел за разговор два дни откакто Северна Корея извърши тестване на първата междуконтинентална балистична ракета.

В тирада на 6 юли в Берлин южнокорейският президент съобщи, че ще се упове на наследството на двамата си починали прародители либерали Ким Те-чжун и Но Му-хен и тяхната по този начин наречена " слънчева политика ". През предишното десетилетие

препоръчаните от Сеул икономически поощрения

доведоха до две исторически срещи на върха и краткотрайно разведряване в връзките сред двете Кореи.

Според Мун новият разговор сред страните би трябвало да се открие с " по-леки " въпроси. Президентът на Юга предложи договаряния за понижаване на враждебността и обновяване на срещите сред разграничените от войната фамилии. Той предложения Севера да взе участие в Зимната олимпиада следващата година, на която Южна Корея ще бъде хазаин. Президентът на Юга в същото време предложи и амбициозни дълготрайни планове, като да вземем за пример възобновяване на свързаността на железопътните мрежи на двете страни и изграждане на газопровод, който да ги свърже с Русия.

Мун сподели, че не предлага абсолютно съдействие. Той жигосах изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета и сподели, че Северът ще бъде в положение да подсигурява сигурността си само посредством " цялостно, подлежащо на инспекция и необратимо унищожаване на нуклеарните оръжия ". По думите му от негова страна е налице подготвеност да се срещне с ръководещия Северна Корея Ким Чен-ун, само че единствено когато подобаващите условия за това са налице.

Отговорът на Севера беше категоричен.

Той се присмя изявлението на Мун, подцени предложенията му и на 28 юли извърши второ тестване на междуконтинентална балистична ракета.

Възстановяването на разговора е от извънредно значимо значение съгласно южнокорейския президент, който е на мнение, че Югът би трябвало да поеме самодейността, що се отнася до уреждането на казуса със севернокорейската нуклеарна стратегия. Но съгласно анализатори тестванията на междуконтиненталните балистични ракети демонстрират, че Пхенян е насочил вниманието си към Вашингтон и не демонстрира интерес към вариантите, които Югът слага на масата.

 Защо Пхенян към този момент не желае да договаря със Сеул
© Kcna, Reuters

Северът би трябвало да извърши още тествания, преди да може да създаде напълно функционална междуконтинентална балистична ракета. Той се стреми да се снабди с същински нуклеарен възпиращ капацитет, с цел да може да противостои на съюза сред Вашингтон и Сеул и в последна сметка

да принуди Съединени американски щати да договарят за кротичък контракт

за формален завършек на Корейската война, която досега е завършила само по силата на помирение.

Северът желае преустановяване на годишните американско-южнокорейски военни учения, които дефинира като подготовка за навлизане, както и евакуиране на десетките хиляди американски бойци, ситуирани на юг. Пхенян ще желае и да възвърне стопанството си, което понесе удари вследствие на многогодишни тежки наказания, както и да откри нови пазари за евтините си промишлени артикули и работна ръка. Очевидно тези неща са от доста по-голямо значение за Пхенян, в сравнение с всичко, което Югът може да предложи.

Мун подложи на остри рецензии твърдолинейния политически курс по време на десетте години ръководство на консерваторите в Сеул. Според него това с нищо не е асъдействало за прекъсване на оръжейните разработки на Пхенян и единствено е довело до

заглушаване на гласа на Юга в връзките с неговия максимален противник.

Но непреклонността на Северна Корея може да вкара Мун в същия политически коловоз, както предходния президент Пак Гън-хе, която също споделяше, че ще покаже по-голяма еластичност.

След второто тестване на Севера с междуконтинентална балистична ракета Мун възприе твърда линия. Той разпореди на военните да насрочат договаряния с Вашингтон за даване на по-тежки бойни глави за южнокорейските ракети и да стартират работа с американското командване за разполагане на установките на към този момент намиращата се в Южна Корея система за противоракетна защита на Съединени американски щати.

Южнокорейските консерватори обаче желаят усилване на глобите и натиска; те дефинират апелите на президента за договаряния като " несподелена обич ".

Хун Мин, анализатор в южнокорейския Институт по въпросите на националното обединяване, съобщи, че към момента има опция Пхенян в последна сметка да одобри предложенията на Сеул за договаряния, в случай че в идващите месеци има строго използване на засилените неотдавна наказания на Организация на обединените нации.

Но той сподели, че " в търсенето на решение е извънредно значимо Сеул да се движи в крайник с интернационалната общественост, а не да натъртва на това кой ще има водещата роля ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР