След високия ръст на ухапвания, регистриран в края на май

...
След високия ръст на ухапвания, регистриран в края на май
Коментари Харесай

Бум на ухапвания от кърлежи в София

След високия растеж на ухапвания, регистриран в края на май и началото на юни, набезите на кърлежи не престават, съобщи БГНЕС.

Само в границите на 24 дни – от 1 юни до през днешния ден, в Националния център по заразни и паразитни заболявания са изследвани 313 броя кърлежи, оповестиха за БГНЕС от там.

От тях 53 кърлежи са били позитивни (17%) за борелии, които предизвикват Лаймска болест.

Макар обработките на зелените площи в София да стартира още след 10 дни на месец април, сигналите за ухапвания от кърлежи не стопират. Най-често случаите са при деца.

Ангажирани с отнасяне на тревни площи компании разясниха, че обработките против кърлежи се правят единствено при изсъхнало време. Проблемът поражда от това, че яйцата не се въздействат от препарати. Инкубационният им интервал е от 8 до 10 дни, което постанова повторни обработки, а при съществуване на дъждове и още веднъж напръскване.

Столична община твърди, че рекомендациите се съблюдават, а градските паркове и площи се обработват съгласно напътствията – до 10 часа заран при подобаващи метеорологични условия.

Освен Лаймска болест, кърлежите могат да причинят и няколко типа тресчици, съпроводени с висока температура и изнемощялост.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР