След вечеря в ресторант Борис Немцов и неговата украинска приятелка

...
След вечеря в ресторант Борис Немцов и неговата украинска приятелка
Коментари Харесай

Борис Немцов: мъжът, който не се страхуваше от Путин

След вечеря в ресторант Борис Немцов и неговата украинска другарка се прибират към дома си по огромния мост на река Москва - напълно покрай Кремъл - когато автомобил с четирима пасажери стопира тъкмо зад тях. Убиецът стреля четири пъти в гърба му. Това става на 27 февруари 2015 година.

Демонстративното ликвидиране на известния политик на толкоз оживено обществено място провокира същински потрес в съветското общество. Немцов, който по това време е едно от най-известните лица на съветската извънпарламентарна съпротива, е в същото време и най-острият критик на съветския президент Владимир Путин. И не се бои да му насочва и най-яростни нападки.

Изгряваща политическа звезда

Политическата биография на Борис Немцов е богата и разнообразна. През 90-те години той е измежду " младите бунтари " на съветската политика: буен модернизатор без комунистически генезис. Едва 32-годишен (през 1991) - той става най-младият губернатор на нова Русия.

В района на Нижни Новгород, който по това време е съвсем напълно изолиран поради военното си произвеждане, той организира демократични промени, оценени след това като образцови от съветското държавно управление. На 36 години става вицепремиер и е считан за вероятен правоприемник на Борис Елцин - първия съветски президент.

Но става друго. Първоначално Немцов търси съдействие с наследника на Елцин - Владимир Путин. Скоро по-късно обаче излиза в съпротива с партията си " Съюз на десните сили ". През 2004 Немцов поддържа " Оранжевата гражданска война " в Украйна и става и консултант на демократичния президент Виктор Юшченко, с което провокира гнева на съветското управление към Путин.

По-късно Немцов подлага на критика анексията на Крим и дефинира необявената война в Източна Украйна като експанзия на Москва по отношение на прилежащата страна.

Поръчителят и до през днешния ден не е прочут

Разследванията след гибелта на Борис Немцов бързо водят към Чечения: петима души са арестувани, единият от тях се самоубива с граната, с цел да не бъде задържан. 35-годишният Заур Дадаев, офицер от така наречен Вътрешни войски на Министерството на вътрешните работи признава, че е той е бил стрелецът. През 2017 е наказан на 20 години лагер, четиримата му съучастници получават присъди сред 11 и 19 години затвор.

Твърдеше се, че в дъното на убийството са двама чеченци, които били дали обещание на наемните убийци минимум 15 милиона рубли (около 210 000 евро). Въпросните двама обаче по този начин и не бяха открити. Не станаха известни и претекстовете им, показва дъщерята на убития политик Жана Немцова.

Тази диря можеше да води и до висшите политически среди на властническо ръководената република Чечения, само че тя по този начин и не бе проследена, акцентират критиците. По мотив петата годишнина от убийството на Немцов Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) и Съветът на Европа разкритикуваха резултатите от следствията и приканиха за без значение интернационално изследване на случая.

Руските управляващи обаче постоянно до момента са отхвърляли сходен тип апели. Кремъл не уважи с нито една дума паметта на някогашния вицепремиер, който в последните си дни е бил и народен представител в един районен парламент. Молбите за слагането на паметна плоча на мястото на убийството или за преименуване на моста над река Москва в " Немцов " бяха отхвърлени.

Московските управляващи методично отстраняват всички цветя, оставени на мястото на убийството, като това нерядко е съпроводено от конфликти с деятелите, против които се ползва и принуждение. Въпреки това от пет години насам там всеки ден се оставят свежи цветя. Едва след доста прения бе обещано позволение на частни начинания да слагат паметни плочи на две здания, в които е живял Немцов.

На площад " Борис Немцов "

На 27.2.2020 в Прага публично откриват площад " Борис Немцов " Снимка: DW/N. Batalov

Отскоро площад " Борис Немцов " има в Прага, и то тъкмо там, където се намира посолството на Руската федерация в чешката столица. Жана Немцова приветства решението на чешките управляващи да почетат паметта на татко ѝ. Според нея, интернационалната самодейност е дала своето " отражение над съветските управляващи, изключително върху градските ".

" Гоненията по политически аргументи в Русия се усилиха, само че управляващите въпреки всичко схванаха, че не могат да прибягват до физическото заличаване на един опозиционен водач ", акцентира Немцова. Според нея, съветското държавно управление не е предполагало каква " вълна на неодобрение и отвращение " ще се излее след убийството на нейния татко.

Днес за Борис Немцов припомнят площади във Вашингтон, Вилнюс и Киев, наречени на негово име. И в други градове се обмислят сходни стъпки. На 29 февруари в Москва ще се организира позволен от управляващите възпоменателен марш за убития опозиционер. Но в Санкт Петербург една сходна акция по този начин и не бе позволена.

Разгледайте и това видео на Дъждовни води:

Руските майки, които се борят против държавния произвол

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР