След ударното отстраняване на Пеевски от българската икономика и политика

...
Коментари Харесай

Кой ще е новият Пеевски

След ударното премахване на Пеевски от българската стопанска система и политика предходната седмица неговата партия - Движение за права и свободи наподобява изправена пред сериозна алтернатива. За придвижването и почетния му ръководител Ахмед Доган глобите по закона " Магнитски " са равносилни на присъда за модела, по който действа Движение за права и свободи. От години придвижването е проведено не като систематична политическа партия, а като корпорация с две крила - политическо, в което са локалните структури и партийното управление на придвижването и бизнес крило. Пеевски беше неговият най-изявен и авторитетен представител, само че в бизнес крилото влизат и други хора, като общото сред всички тях е, че са били свързвани със подозрения за корупция през годините. Йордан Цонев и Христо Бисеров бяха един от първите обществени знаци този български проблем още по времето на ръководството на Съюз на демократичните сили. Те бяха изключени от синята партия тогава точно поради това и след няколко години уменията им бяха оценени от Движение за права и свободи. Така беше и с умрелия през тази година някогашен кмет на Велинград Фидел Беев, който след присъдата си за злоупотреби, стана депутат от придвижването. Един от последните такива образци беше с Димитър Аврамов - като народен представител от ГЕРБ той беше забъркан в първия скандал с Илчовски, съгласно който беше желал (и получил) рушвет от него. След изключването му от партията на Борисов той мина в Движение за права и свободи.

Големият въпрос пред Движение за права и свободи в този момент е ще може ли да скъса с този олигархично-партиен модел, или той ще продължи да съществува единствено че под някаква друга форма. Низвергването на Пеевски основава сериозен проблем на придвижването и в друга посока. Така Движение за права и свободи, най-малко за малко и преди изборите рискува да загуби голямото въздействие, което той има върху прокуратурата и силовите структури в страната. Заедно с тях върви и монополът на Пеевски върху забележителен следен и корпоративен избор, който съгласно разнообразни политически централи се пресмята на сред 100 и 150 хиляди гласа и който би могъл да пренасочва в интерес на една или друга политическа мощ, тъй че в Народното събрание да се моделират разнообразни болшинства, комфортни на статуквото. Притеснението на Движение за права и свободи си пролича тази седмица, когато ден след обябявавено на глобите формалният ръководител на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ беше на посещаване при турския президент Ердоган. На пръв взор наподобява, че това е поддръжка за придвижването преди парламентарните избори. Още повече, че една от обсъжданите тематики е била вота и гласуването на българските изселници. След отстрела на Пеевски е доста евентуално Движение за права и свободи да понесе вреди на изборите и вота на българските изселници от турция може да се окаже решителен за компенсиране на загубата на гласове.
Движение за права и свободи като корпорация
Този модел беше доста добре разказан от някогашния ръководител на Движение за права и свободи Лютви Местан, който преди шест години беше изключен от партията. " Политическото крило, даже на равнище ръководител на партията, не е част от бизнес кръга и тези крила даже не са равнопоставени, а са в йерархическа взаимозависимост. Истинската тежест, властта, е в бизнес кръга. Естествено връхната точка и на двете крила е почетният ръководител Ахмед Доган. Това е една съвършена система, при която политическото крило става реализатор на бизнес волята, без да е част от нея и даже този, който е ръководител на партията, не знае всичко. Разговорът за бизнес крилото не е диалог за съответните персони. Разговорът е за системата Движение за права и свободи, за Доган, тъй като, в случай че не е Пеевски, ще е някой различен ", сподели Местан в изявление за " Дойче Веле ".

Преди Пеевски ролята на бизнес крилото изпълняваше някогашната икономическа формация " Мултигруп ". Тя ползваше политическия чадър на Движение за права и свободи в интерес на бизнеса си, лансираше свои хора в изпълнителната власт посредством придвижването, само че в никакъв случай не участваше директно със свои представители в политиката и не се намесваше директно в политическите и кадрови решения на Движение за права и свободи.

С идването на Пеевски обаче моделът беше заменен, поради лансираната от Доган нова тактика за присъединяване на Движение за права и свободи във властта, която преди време Бойко Борисов разказа по този начин: " Ахмед Доган пръв осъзна, че в случай че има медийна империя и надзор върху правосъдната власт, може да ръководи и по тази причина най-дълго ръководи България ", съобщи някогашният министър председател.
Как работи модела
Пеевски като се изключи че построи медийна империя, получи безграничен достъп до стопански запас - приватизира структуроопределящия тютюнев холдинг " Булгартабак ", а посредством банкрутиралата банка КТБ имаше опция да управлява и други основни за стопанската система сдружения. Официално беше и политическо лице в качеството си на народен представител в четири Народното събрание с опция да кадрува посредством партията в основни сфери като енергетиката, строителството, правосъдната система, регулаторните органи и по другите равнища на изпълнителната власт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР