След три години и половина разследване Софийската военно-окръжна прокуратура прекрати

...
След три години и половина разследване Софийската военно-окръжна прокуратура прекрати
Коментари Харесай

Няма теч на тайни при бившия шеф на разузнаването Драгомир Димитров, край на делото

След три години и половина следствие Софийската военно-окръжна прокуратура приключи досъдебното произвеждане против някогашния началник на Държавна организация “Разузнаване ” (ДАР) Драгомир Димитров.

Той беше отпред на службата от 2012 до 2018 година, а по-късно стана наш консул в Мюнхен. (Повече за него - виж в карето долу.) Решението е доказано и от Софийския военно-окръжен съд през септември м.г. То не е обжалвано или протестирано и е влезнало в действие. Така магистратите с пагонил сожиха точка на едно дело, за което се знаеше малко в общественото пространство, само че пък Драгомир Димитров, който до неотдавна беше консул в Мюнхен, се водеше обвинен.

Според военните прокурори не са открити доказателства той да е направил закононарушение по работа като началник на разузнаването. Няма данни да е облагодетелствал задгранично сдружение от партньорска страна с 91 500 евро, е заключението на следствието.

Специфичното при закононарушението по работа е, че би трябвало да се открие специфична цел. В случая такава нямало.

За делото не се знае доста, тъй като досъдебното произвеждане е секретно поради това, че визира разузнаването и класифицирана информация, с каквато борави ДАР.

На 21 януари 2020 година Софийската военно-окръжна прокуратура, която проверява някогашни и сегашни военни, какъвто е и Димитров като началник на разузнаването, заяви, че му е повдигнато обвиняване за закононарушение по работа.

Тогава стана ясно, че той е притеглен под отговорност за това, че за времето от 14 юли до 9 август 2016 година като ръководител на ДАР е нарушил служебните си отговорности. Той не провел и не направлявал дейностите по отбрана на класифицираната информация в организацията за да набави полза за несъмнено сдружение в размер на 91 500 евро. Според обвиняването били “настъпили немаловажни нездравословни последствия ”. На Драгомир Димитров беше избрана парична гаранция в размер на 5000 лева След това 4 години за делото не се чу нищо.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР