След трагичната кончина на българския алпинист Атанас Скатов, драмата под

...
След трагичната кончина на българския алпинист Атанас Скатов, драмата под
Коментари Харесай

Трагедията под К2 продължава - изчезнаха още трима алпинисти

След трагичната кончина на българския планинар Атанас Скатов, драмата под непристъпния К2 (8611 м) продължава. От няколко часа в ход е интервенция по търсене и вероятно избавяне на трима алпинисти, които през вчерашния ден избраха да останат в Лагер 3 и да създадат нов опит за зимно нанагорнище на втория по височина връх на планетата. 

Повече от 30 часа, още отпреди инцидента със Скатов, бе изгубена връзката с исландеца Джон Снори, чилиеца Хуан Пабло Мор и пакистанеца Мухамад Али Садпара, който направи през 2016 година първото зимно нанагорнище на Нанга Парбат (8126 м). Техните GPS тракери са замръзнали, а и радиостанциите им са замлъкнали.

Последните сведения за тримата даде синът на Мухамад Али - Саид Садпара (20 г.). Той е бил с тях вчера при подстъпа към К2 - теснината " Гърло на бутилка " (около 7900 м) и се е върнал в Лагер 3 (7350 м) тъй като му се е развалил апаратът за О2. Саид свидетелства, че тримата са бил в положително физическо положение, само че сведението му е към този момент с отминалост от 20 часа.

Рано тази заран Саид е почнал да слиза към Базовия лагер. Двама от шерпите в експедицията - Темба Боте и Фурбу Кусанг, са се изкачили до Лагер 1, с цел да го посрещнат и да му оказват помощ, ако е отпаднал или засегнат. А по-късно ще тръгнат нагоре да търсят другите трима. 

Организирана е и избавителна задача. На място са пристигнали два хеликоптера на пакистанската войска, както и двама пакистански алпинисти, които също ще опитат да намерят тримата изчезнали. Пилотите на хеликоптерите са били инструктирани да летят оптимално високо, макар доста ниската температура (около -50 градуса) и мощния вятър (скорост от 35-40 км/ч). Но те могат достигнат най-много до 6000 м в региона, по този начин единствено ще спуснат пакистанските спасители в региона на Лагер 1, с цел да им спестят изкачването до такава степен.

Очаква се по-късно водачите да обиколят региона и на малко по-голяма височина, с цел да огледат за Снори, Садпара и Мор, които са доста опитни алпинисти.

Садпара, като се изключи че е създател на първото зимно нанагорнище на Нанга Парбат, има в актива си 8 осемхилядника. Исландецът Снори е стъпвал на четири от 14-те осемхилядника, а Мор има пет изкачвания, в това число и на Еверест без О2, което бе първото такова нанагорнище в чилийския алпинизъм.

 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР