След трагедията край Шабла жената на загиналия пилот на МиГ

...
След трагедията край Шабла жената на загиналия пилот на МиГ
Коментари Харесай

Трогателна изповед на съпругата на Терзиев.Умишлено убийство?

След нещастието край Шабла дамата на починалия водач на МиГ 29 - майор Валентин Терзиев избра да се довери на екип на NOVA, с цел да опише своята версия за случилото се в нощта на 9 юни.

„ Във въпросната нощ трябваше да се правят нощни стрелби. Към два – три часа трябваше да се прибере. Аз станах рано - към 5, и видях че го няма. Малко се ядосах, че един SMS не е изпратил ”, споделя Димитрина Попова.

„ Наш общ другар ми изпрати известие: „ Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се? ” Шофирайки изтръпнах. Защото отговорът ми е – не, не се прибра, само че за какво някой пита толкоз рано сутринта тъкмо за Вальо ”, спомня си дамата на починалия водач.

И добавя: „ Телефонът ми към този момент звънеше. Генерал Русев, командирът му, към този момент е бил у дома и е разкрил майка му. Те ми звъняха от у дома, с цел да ми кажат че е паднал със самолета. И ми споделиха че всичко е станало през нощта, времето не беше положително.

При рухване в 1 часа през нощта и съобщаване сутринта в 9 часа - това са 8 часа. Не знам човек с какви физически благоприятни условия би трябвало да е, с цел да оцелее във водата даже с катапулт. Аз към този момент бях сигурна. Просто знаех, че Валентин Терзиев си е отлетял в облаците ”.

„ Още при самото стартиране целта е спусната под 5000 метра - дори по ниско. Информацията изначало е изтекла от „ Граф Игнатиево ”. В шока и ужаса. Ние имаме 200 водачи. Нямаме хиляди.

Мишената е пусната под всевъзможни условия за сигурност. Тук е малшансът, че се е оказала дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала доста бързо.

Той е бил заставен да завиши скоростта. Според мен е снишен доста ниско, гонейки задачата. Тук виждам… неточност на управителен пост, че някой виждайки какво е станало с задачата, не е отсрочил стрелбата ”, безапелационна е Димитрина Попова.

По думите й майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че задачата е изумена. ”Излизам от офанзива ”. Последните му думи – да. Със спокоен глас и по-късно съгласно ген. Русев е липсващ от радара. За да изчезнеш незабавно - моето пояснение е, че незабавно по-късно си се разрушил ”, показва тя.

„ Този полет е воден от някой началник полети. Докарали са го за мен до подобен излаз. И са разчитали най-после, че за 5 секунди ще се оправи и ще обърне самолета. Не е взимал самичък решенията. През цялото време поддържа връзка – разбрахте ли с кого е поддържал връзка – не. Не споделят.

Завършекът на задачата може и да е пилотска неточност. Но за какво споделят „ Полета протичаше обикновено ”. Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, по кое време излетя, къде? Това е обучение. Не е загадка.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР