След снощната изненада с номинацията на германката Урсула фон дер

...
След снощната изненада с номинацията на германката Урсула фон дер
Коментари Харесай

"Стара Европа" взе петте най-важни поста в ЕС

След снощната изненада с номинацията на германката Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия равносметката за петте основни поста не е в интерес на страните, включили се към Европейския съюз след края на Студената война.

Това се отнася даже за трите " неутрални " (Австрия, Швеция и Финландия), включили се през деветдесетте, само че с надалеч по-голяма мощ за Централна и Източна Европа, където Вишеградската група редовно се опълчва на Брюксел, а и за България и Румъния - в Брюксел министър председателят Бойко Борисов допускаше опцията София въпреки всичко да е изключение. Гласуването за Европарламента промени това.

За последните 24 часа председателските места в Еврокомисията, Европейския съвет и Европарламента, както управителните постове в Европейската централна банка и дипломатическата работа на съюза, се оказаха в ръцете на множеството страните, съосновали Европейската икономическа общественост през 1957 година - като се изключи Испания, включила се към блока през 80-те, десетилетие след края на режима на Франсиско Франко.

" Дневник " обобщава разпределението на петте основни поста след избора на ръководител на Европейския парламент. За други кадрови оферти на водачите на Европейски Съюз четете тук.

Европейска комисия

Урсула фон дер Лайен от Германия, министър на защитата на страната, бе предложение на френския президент Еманюел Макрон, откакто и той, и други европейски водачи отхвърлиха системата на така наречен " водещи претенденти ", подкрепяна от Берлин. Германия в началото оферираше позицията да отиде при водещия претендент на Европейската национална партия (ЕНП) Манфред Вебер, само че той не срещна задоволителна поддръжка. Фон дер Лайен занапред би трябвало да бъде утвърдена от Европарламента, а немски и интернационалните медии не са единомислещи дали това ще се случи.

В разгара на траялите над половин денонощие договаряния министър председателят Борисов разгласи, че е предложил хърватския си сътрудник Андрей Пленкович като вид за поста.

Повече за Урсула Фон дер Лайен четете тук, за реакциите в немските медии - тук.

Европейски съвет

Шарл Мишел, длъжностен министър председател на Белгия, подал оставка в края на предходната година, е номиниран за ръководител на Европейския съвет. Той ще е претрупан с нелеката задача, изпълнявана до момента от поляка Доналд Туск - да търси допирни точки сред европейските водачи. Фактът, че бе препоръчан от водачите, значи, че при утвърждението му белгиец би заел още веднъж поста след десетгодишна пауза - последно на него бе Херман ван Ромпой. Туск го дефинира като " съвършен за намирането на консенсус и построяването на единение сред страните членки. "

Повече за Шарл Мишел четете тук.

Върховен представител във външната политика

Без изненади водачите се стопираха на испанския външен министър Жозеп Борел . Бивш ръководител на Европарламента, Борел въплъщава напъните на премиера Педро Санчес за по-активна роля на Мадрид освен в европейските, само че и в международните въпроси след пет години вглеждане във вътрешнополитическите проблеми по времето на предшественика му Мариано Рахой.

Тежестта на Мадрид в Европейски Съюз се усили, откакто Испанската социалистическа работническа партия на Санчес стана най-голямата в групата на социалисти и демократи в Европарламента. Санчес разгласи през днешния ден, че ресорът стопанска система и финанси също ще отиде при социалист. Борел, забъркан в кавги и следствия в родината си, в същото време е прочут на публицисти с от време на време сприхавия си манталитет.

Това е длъжността, за която Борисов разгласи, че България е получила предложение, само че не е показала интерес, защото по този начин би изгубила опцията да има еврокомисар.

Европейска централна банка

Кристин Лагард, първата жена, станала финансов министър на Франция през 2011 година, е номинирана да оглави централната банка. Критиците на това решение настояват, че неналичието ѝ на опит като икономист е спънка. Поддръжниците обаче регистрират триумфа ѝ като началник на Международния валутен фонд (МВФ), чийто престиж тя възвърне след избавителния пакет за Гърция.

Повече за Кристин Лагард четете тук.

Европейски парламент

Бившият италиански ефирен публицист Давид-Мария Сасоли , евродепутат от опозиционната в Рим Демократическа партия, стана ръководител на Европарламента. Изборът му, с над два пъти повече гласове от предлагането на Европейските консерватори и реформисти Ян Захрадил, даде опция на Италия да резервира един от трите значими европейски поста след напускането на Марио Драги (Европейската централна банка) и Федерика Могерини (ръководител на дипломацията). Председателското място в Екологичен потенциал се заемаше в предходния парламент от Антонио Таяни.

Изборът му бе удар както за неуспелия водещ претендент на ЕНП Манфред Вебер, по този начин и за някогашния български министър председател и водач на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Имената и на двамата се появиха като оферти на Европейския съвет. Европарламентът, който обаче има лична процедура за издигане на претенденти (приключила през вчерашния ден вечерта по график, без значение от решенията в Съвета), не ги поддържа като претенденти. Идеята на Съвета имаше единствено целесъобразен темперамент, защото евродепутатите имат право сами да изберат претенденти и да гласоподават за тях.

Повече за Сасоли, заменил публицистиката с нова кариера на евродепутат преди 10 години, можете да прочетете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР