След скандала с увеличените възнаграждения на депутатите, парламентарните политически сили

...
След скандала с увеличените възнаграждения на депутатите, парламентарните политически сили
Коментари Харесай

Депутатите се изпокараха с колко да си намалят заплатите

След абсурда с увеличените хонорари на депутатите, парламентарните политически сили се втурнаха в гневна конкуренция кой да предложи по-голямо понижение на заплатите си.

По принцип размерът им се обновява на всеки 3 месеца и възлиза на тройния размер на междинната заплата в публичния бранш. Така, от началото на април, щеше да доближи брутно 4248 лева

От ГЕРБ , които провокираха абсурда, в този момент предложиха възнагражденията на депутатите да не се преизчисляват за периода на изключителното състояние, в случай че надвишават получената заплата за декември 2019 година Тогава парламентаристите са получавали към 3900 лева По този метод ще се замразят и хонорари, обвързани с депутатското – на президент, вицепрезидент, министър председател, министри, зам.-министри, висши магистрати, кметовете.

Идеята се хареса на Движение за права и свободи . От придвижването оповестиха, че това е подобаващ метод да се покаже съпричастност към жителите по време на рецесията. Само допълниха, че по този начин спестените пари, които ще останат в бюджета на Народното събрание, би трябвало да бъдат пренасочени към сметка на здравното министерство за битка с ковид.

На друго мнение бяха от Българска социалистическа партия , съгласно които мярката, препоръчана от ГЕРБ, е половинчата. Социалистите желаеха равнището на заплатите да бъде свалено до размера им в края на предния парламент – 2976 лева , освен това за непрекъснато. „ Това следва да е трайна смяна, водеща до понижаване на бездната сред жителите, получаващи до 1000 лева, и техните избранници, получаващи 4 пъти повече. Няма сфера в България, където заплатите да порастват с подобен ритъм ”, посочи соцдепутатът Крум Зарков.

От „ Воля ” обаче удариха всички в земята – желаеха възнаграждението на народните представители да се изравни с минималната заплата , която възлиза на 610 лева „ Хубаво е да забележим дали можем да живеем с толкоз ”, изясни депутатът Пламен Христов.

„ Обединени патриоти ” не се бяха сетили като останалите да внесат авансово свое предложение. Но подсетиха, че имали такива хрумвания в предишното и упрекнаха ГЕРБ , че не се осъществили, защото сътрудниците им ги разгласявали за популистки. „ Сега, когато ГЕРБ внасят, не са популисти. Аз не мога да схвана каква е логиката на нещата ”, раздразни се Юлиан Ангелов от Вътрешна македонска революционна организация. И предложи депутатската заплата да бъде непрекъснато съкратена на 50 % от междинното заплащане в страната – с аргумента, че след рецесията заплатите в страната ще паднат, а замразените депутатски ще останат все по този начин високи.

С това отприщи лавина от сходни оферти. Борис Ячев от НФСБ напряко изиска депутатите изобщо да не взимат заплати , до момента в който трае рецесията. „ Не е толкоз ужасно ”, успокои Ячев сътрудниците си. И се похвали, че със съпартийците му събрали парите си, с цел да купят и дарят респираторен уред.

А Славчо Атанасов от Вътрешна македонска революционна организация иронично предложи: „ Всички приватизатори в Народното събрание да се съберат и създадат един взаимен фонд ”, с цел да оказват помощ на нуждаещите се. И непосредствено уточни към Българска социалистическа партия за участници във въпросния фонд. Междувременно се отприщи нормалната словесна престрелка сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, в която се разменяха обвинявания за приватизирани предприятия и телефони „ Верту ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР