След събитията от миналата година европейските държави ограничават издаването на

...
След събитията от миналата година европейските държави ограничават издаването на
Коментари Харесай

Кабинетът на Ангела: Генералният консул на България в Санкт Петербург „превръща“ руснаците в украинци

След събитията от предходната година европейските страни лимитират издаването на визи за руснаци, да не приказваме за обстоятелството, че преместването в страните от „ груповия Запад “ стана по-трудно поради внезапно повишеното търсене на релокация. В Санкт Петербург от няколко месеца има скица, която оказва помощ на руснаците с такава „ деликатна “ процедура – просто се свържете с Ангел. Генерал Ангел. Това написа в обстойно следствие съветският уебсайт 78.ru.

Молитвите нямат нищо общо с това. Ангел Антонов, генерал-лейтенант, началник на Генералното консулство на България в Санкт Петербург, съгласно нашето издание може да е забъркан в корупционна скица, с помощта на която всеки руснак, който желае, може да стане украинец, та даже и с български корени. Желаещите са подготвени да се откажат от бабите и дядовците си в името на жадуваното позволение за престой в страна-членка на Европейски Съюз и всички бонуси, които идват с него.

Схемата става ясно, откакто един от потърсилите такава съответна помощ идва в полицията. Както научи 78.ru, мъжът желал да се реалокира в родината на Филип Бедросович (певецът Филип Киркоров, който е с български корени б.р.) и почнал да търси варианти, по някое време се натъкнал на комерсиална компания, където незабавно му споделили, че има излаз – репатриране. Това изненадало бъдещия бежанец, защото той в никакъв случай не е имал родственици в България, само че представители на компанията уверили, че не се планува неочаквана среща – претендентът ще има родственици, само че единствено на хартия. Цената на услугата е 7000 евро, които би трябвало да бъдат преведени в онлайн портфейли, половината от които отиват незабавно под формата на предплатено заплащане.

Мъжът не се страхувал да попадне на измамници и приел изискванията. Седмица по-късно се свързали с него и споделили, че всички документи са съвсем подготвени и по-късно би трябвало да комуникира с локалния представител на компанията Надежда, като в това време му обснили по какъв начин тъкмо са измислени основанията му за репатриране: по документи става украинец с български корени.

Генералното консулство на България в Санкт Петербург.

Още при срещата с Надежда мъжът, който към този миг към този момент е дал сериозна сума, задава изцяло логически въпрос: Как новото му минало ще мине инспекция в локалното генерално консулство? Тогава представителят на компанията извадил коз от ръкава си, заявявайки, че в Санкт Петербург има военачалник, който е подготвен да си затвори очите за несъответствия в биографията ви против премия. В същото време дамата споделила, че по тази скица няколко други поданици на Санкт Петербург към този момент са станали европейци. Всичко това убедило мъжа да се раздели с останалата сума.

Струва си да се означи, че той в никакъв случай не е получил позволение за престояване, само че въобще не заради бдителността на генералното консулство. Проблемът е видян още в Европа, когато почнали да ревизират утвърдените от Ангел Антонов документи.

Зона на персонална отговорност

Властите, несъмнено, се заинтересуваха от сходна история и скоро напълно не нереалната Надежда, която не криеше, че е пособия на искащите да получат българско престояване по програмата за репатриране, даде показания в един от отделите, пиша съветското онлайн издание.

 От нейния роман изплуваха няколко забавни детайлности. Първо, подправените документи за новия генезис на клиентите са пристигнали непосредствено от Украйна. Второ, госпожата декларирала, че персонално Ангел Антонов се е занимавал с прехвърлянето на тези бумаги.

Освен това служителката означи, че в никакъв случай сама не е проверявала тези документи и не е докладвала за такава нужда на формалните управляващи, защото инспекцията на документи към този момент е работа на Генералното консулство. Жената даже непосредствено обвинила чиновниците, като споделила, че защото самият Антонов е отговарял за одобряването на всички тези документи, или той самият, или неговите чиновници са направили незаконна немарливост, или са се управлявали от „ алчен интерес “.

След тези обвинявания кореспондент на медията отишъл напряко при героя на историята, който въпреки всичко направил, въпреки и насилствено, коментар по историята.

– Не съм продавал документи! Това са нелепости, това са интриги, ние нямаме такива функционалности. <…> Не помогнах на никого. Това е наша работа, несъмнено, ние одобряваме документи по открития ред. Всичко това са нелепости и компрометиращи доказателства. Ние не вършим поданство. На някой му отхвърлиха и той се оплака ”, споделя Ангел Антонов.https://78.ru/player/TWVkaWFGaWxlOjY0ZmIzNmZlZGVkNWQ3MDAxNjU4NWQ2Nw==

Така Антонов отхвърли да е помагал на някого да получи поданство. Той обаче не изясни по какъв начин ментета са минали през неговия отдел.

Паднал ангел

Човек може да повярва на думата му, в случай че не беше едно огромно „ само че “ – биография. Кариерата  на Антонов е извънредно живописна, написа изданието 78. Почти през целия си професионален живот е работил в разнообразни структури на българската полиция, а през 2014 година става шеф на Националната работа за защита (аналог на съветската ФСО).

След четири години ръководство бяха разкрити забавни детайлности от активността на Антонов. По-специално, българските медии оповестиха, че началникът на службата за защита, като разпален ловджия, провежда екскурзии за дивеч, като всичко от служащите до ловните кучета били на държавни разходи.  Друго изказване е обвързвано с колите, които очевидно са обособена пристрастеност на някогашния служител на реда. По-специално се оказа, че колата на един локален народен представител ненадейно е била охранявана от НСО. Освен това на генерал-лейтенанта се приписва, че с бюджетни средства е закупил елементи за персоналния си мерцедес, който е част от добър автопарк дружно с четири лимузини и два джипа.

Оставката на Антонов от поста стана през януари 2018 година на фона на новината, че подчиненото му ведомство се ревизира от чиновници на Окръжната военна прокуратура след тъжби до президента. Антонов напуща поста си още преди да завърши тази инспекция и е „ заточен ” на почетна пенсия в Русия.

Още един любопитен факт от биографията на Антонов се появи по време на работата по материала, оповестява изданието. Оказало се, че българското консулство през Казахстан неотдавна се е сдобило с внушителен мерцедес – какво друго, като се има поради любовта на дипломата към колите.

Новият „ германец “ с дипломатически номера не останал дълго в Русия: Колата била видяна като част от „ конвой “ от два автомобила, пътуващи към Германия. Вторият карал е Антонов, само че новата кола била ръководена от безусловно непозната жена, която не е чиновник на консулството.

Това повдига обособен въпрос: за какво да купувате кола в Казахстан, с цел да я върнете назад на производителя? Единственото, за което се сещам, е елементарна полза: съгласно наличната информация генерал-лейтенантът е желал да завоюва спомагателни пари, като препродава коли в България, където непознатите коли са по-скъпи. Има обаче по-интересна тематика – личността на лидера.https://78.ru/player/TWVkaWFGaWxlOjY0ZmIzNzNkZGVkNWQ3MDAxNjU4NWQ2OA==

Както научи 78.ru, колите евентуално не са единствената пристрастеност на военачалник Ангел. Шофьорката е доктор в една от частните клиники в Санкт Петербург, която няма нищо общо с дипломатическата работа, като се изключи че от време на време нощува в постройката на българското генерално консулство. Нека отбележим, че Антонов, в сходство със статута си, живее там. Като цяло въпросът за подобен „ чиновник на свободна процедура “, който има задоволително пълномощия да ръководи кола с дипломатически номера в друга страна, остава без отговор.

Руската медия е потърсила за коментар Министерство на външните работи, посолството в Москва и премиера на България, само че не получила отговор. Впрочем казусът с корупцията, в случай че, несъмнено, излезе нескрито, би трябвало да се реши в България, тъй като в Русия Ангел Антонов е предпазен с имунитет, който връзва ръцете на локалната полиция, написа изданието.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР