След рязкото влошаване на европейските потребителски нагласи през март с

...
След рязкото влошаване на европейските потребителски нагласи през март с
Коментари Харесай

Изненадващо подобрение на европейските потребителски нагласи през април



След внезапното утежняване на европейските потребителски настройки през март предвид на съветската инвазия в Украйна и последвалите западни наказания по отношение на Москва, последното изследване на Европейската комисия регистрира едва усъвършенстване на доверието на потребителите през април.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната набъбна изненадващо през април с 2 пункта до -16,9 пункта, до момента в който упованията бяха за по-нататъшно утежняване към -20,0 пункта. Това представлявал първо, въпреки и едва покачване на настройките на потребителите след шест следващи месеца на спад.

Аналогичният показател на потребителските настройки в границите на целия Европейския съюз също набъбна през април с 2 пункта до -17,6 пункта.

И двата показателя, определяни от Европейска комисия, се сринаха трагично през март (съответно с 9,9 и с 9,4 пункта), на фона на почналата в края на февруари съветска военна инвазия в Украйна и последвалите я серия пакети от западни наказания против Москва. Въпреки слабото покачване през април и двата показателя остават доста под техните предпандемични равнища и под техните осредни дълготрайни равнища, показва Европейската комисия.

Окончателните резултати от изследването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 28-и април, когато ще бъдат показани и данните за икономическите и бизнес настройки на остарелия континент през втория месец на актуалната година.
Графики на потребителските настройки в Европейски Съюз и еврозоната
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР