След разразилия се миналата година скандал с търговия на български

...
След разразилия се миналата година скандал с търговия на български
Коментари Харесай

Затяга се режимът за даване на българско гражданство

След разразилия се предходната година скандал с търговия на български паспорти властта смята да затегне режима за получаване на българско поданство. Желаещите да получат гражданство ще попълват специална декларация, в която категорично ще посочат в кои страни са били през последните 10 година Това излиза наяве от промени в разпоредба, направени от Министерството на правораздаването и засягащи процедурата по предоставяне на българско поданство. Поправките са оповестени за публично разискване, като задачата им е да бъде " усъвършенствана " процедурата при инспекцията на претендента и дали има " опасност за националната сигурност, публичния морал и публичния ред ". Тези ремонти очевидно имат за цел да наблюдават за лица, които са били в зони или страни, в които има терористични организации. Такава процедура имат да вземем за пример Съединени американски щати, които отхвърлят визи даже единствено на съображение, че обещано лице е било в страна, която САЩ смятат за проблематична или място с централизация на тероризъм. Със сигурност сходна декларация освен ще бъде съображение за отвод от предоставяне на поданство, само че и допуска проучване на миналото на всеки претендент.

С поправките работата на Министерство на вътрешните работи и ДАНС ще бъде по-прецизна, се споделя още в претекстовете. Те плануват и други документи, изисквани до момента от претендента за поданство, да се предават по длъжностен път сред институциите, тъй че да се усъвършенства административното обслужване. В процедурата за придобиване на българско поданство се планува служебно обезпечаване от Българската организация за вложения и от Министерството на стопанската система на удостоверенията за направени инвестиции и вложения от лицата, кандидатстващи за придобиване на българско поданство по съответните разпореждания на закона.

Преди към два месеца държавното управление утвърди план за промени в Закона за българското поданство, които още не са минали за гласоподаване през Народното събрание. Текстовете плануват отпадане на опцията чужденците, получили статут на непрекъснато пребиваващи против краткотрайни вложения, да получават след това поданство при доста облекчени условия. Размерът на инвестицията би трябвало да е най-малко 2 млн. лева Практиката от последните години демонстрира, че кандидатстващите за придобиване на поданство на тези учредения са получили позволение за непрекъснато престояване заради направени инвестиции най-вече в пазаруване на държавни скъпи бумаги. Но все още на подаване на молбата много постоянно се оказва, че инвестицията не е налична, тъй като скъпите бумаги са продадени. Затова и претендентите с завършила процедура ще би трябвало да вдигнат инвестицията си до 2 млн. лева

За да се избегне нерегламентираното закъснение при възлагане на спомагателни инспекции на претендентите, срокът на процедурата по приемане на поданство стопира да тече, докато трае инспекцията.

ПРАХ В ОЧИТЕ

В края на октомври м.г. пък избухна следващият скандал, откакто прокуратурата се задейства по търговията с документи за българското поданство. Тогава проверяващи и представители на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) щурмуваха Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) по следствие за проведена незаконна група, занимаваща се с длъжностни и документни закононарушения и подкупи. Обиски и разпити имаше и в Кюстендил и Плевен. Бяха арестувани 20 души, измежду тях ръководителят на организацията Петър Харалампиев, заместникът му Димитър Владимиров, основният секретар Красимир Томов и други

От прокуратурата оповестиха, че оперативната информация е сочела за подкупи и издаване на удостоверения, които служат за приемане на българско поданство. Въпросните удостоверения са се търгували против 5000 евро на брой, като на седмица са се издавали сред 30 и 40. Става дума за разнообразни типове документи - да вземем за пример актове за раждане, документи за идентичност или регистрации.

Агенцията бе в областта на въздействие на " Обединени патриоти ", като те номинираха Петър Харалампиев за шеф. ВМРО, чийто водач Красимир Каракачанов е вицепремиер и с сектор вътрешната сигурност, публично се разграничи от шефа.

От тогава до момента нищо значително не се е случило по следствието, а Харалампиев, който по-късно бе притеглен като обвинен, бе пуснат през лятото от ареста против 100 000 лева гаранция.

Разправиите към приемането на българско поданство, както и удостоверения за генезис, не са от през вчерашния ден. Преди няколко години инспекция на Върховната административна прокуратура откри, че ДАБЧ раздава такива удостоверения в нарушаване на закона. Така стотици хора с необоснован български генезис, най-вече от Македония, Албания и Косово, са станали български жители по натурализация, заобикаляйки комплицираната процедура.

БЕЗ ОТГОВОР

Преди седмица се оказа, че трима съветски управници имат статут на непрекъснато пребиваващи в България. Министърът на труда и обществената отбрана Максим Топилин, зам.-министърът на културата Николай Овсиенко и префектът на Югоизточния административен окръг Андрей Цибин имат документи за непрекъснато престояване в българската страна, се споделя в обява на уеб страницата " Русский екран ". " Сега " изпрати въпроси до Министерство на вътрешните работи по Закона за достъп до социална информация на какво съображение тримата имат този статут и по кое време е станало това, само че все още не сме получили отговор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР