„След разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество би могло,

...
„След разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество би могло,
Коментари Харесай

Социалният министър: Може да има ново увеличение на минималната работна заплата

„ След диалози в Националния съвет за тристранно съдействие би могло, с актуализацията на бюджета от 1 юли, да има нарастване на минималната работна заплата”.

Това съобщи министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков в студиото на „ Събуди се” по

„ В съдружното съглашение сме приели, че би трябвало да се изготви механизъм за нарастване на минималната заплата. Той няма да е подготвен до юли, тъй като изчакваме европейска инструкция, само че знаем какви са индикативните стойности”, сподели още той.

„ Идеята е от юли минималната работна заплата да стане 50% от междинната работна заплата за страната за предходната година. Трудно е да се каже обаче какъв брой тъкмо ще бъде това. Може би ще е 760 лева, това са сметнали работодателите, само че може и да е по-голяма”, уточни Гьоков.

По думите му не е загадка, че спрямо европейските страни приходите у нас са най-ниските.

„ В средносрочен проект ние променяме цялата система на обществената поддръжка и общественото подкрепяне като обвързваме помощите към тези, които не могат да се оправят, единствено с линията на бедност”, сподели той.

„ Досега те бяха обвързани с една измислена големина – обезпечен най-малък приход, който през 2009 година беше 65 лева, а в този момент е 75 лева Т.е. допълваме приходите на членовете на фамилията до 75 лева Променяме цялата тази картина и към този момент ще се съобразяваме с линията на беднотия, която пък ще се пресмята по нов метод - по европейски критерий”, изясни Гьоков.

В момента линията на беднотия е 413 лева „ Предложението мина публично разискване. Предстои да бъдат признати промени в Закона за обществено подкрепяне и това ще стане факт”, сподели още той.

„ Всичко това значи, че помощта, която получават тези, които не могат да се оправят, ще бъде допълвана не до 75 лева, а до 413 лева Според изчисленията всяка година ще бъде предприемана съответната линия на бедност”, съобщи общественият министър.

„ Основната рецензия съм обществената система е, че в действителност ние поддържаме доста хора с доста ниска поддръжка. С новите дейности ще се разшири и кръгът, и поддръжката за тях”, безапелационен бе той.

Разработват се и разнообразни разновидности за преизчисляване на пенсиите след отпадането на Коронавирус добавката. „ На всички трябваше да е ясно, че тя няма по какъв начин да продължава до безспир. Минималната пенсия за трудова активност съгласно мен не би трябвало да бъде по-ниска от 413 лева Това не е доста, само че това са опциите на бюджета”, разяснява Георги Гьоков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР