След проведения Национален съвет за тристранно сътрудничество, на който бяха

...
След проведения Национален съвет за тристранно сътрудничество, на който бяха
Коментари Харесай

Синдикатите против по-ниския ДДС за ресторантьорския бизнес

След извършения Национален съвет за тристранно съдействие, на който бяха разисквани трите законопроекта за изменение в налозите - върху добавената стойност; за корпоративното подоходно облагане и за акцизите и данъчните хранилища, от КНСБ оповестиха, че поддържат промените в последните два препоръчани закона, само че не и смяната в Закона за налога върху добавената стойност.

Промяната планува да се удължи мярката за диференцирано Данък добавена стойност за ресторантьорския и хотелиерския бизнес, само че съгласно КНСБ това ощетява държавния бюджет, защото досега към този момент 250 млн. лв. са изгубени и с удължението ще бъдат изгубени още толкоз милиони - общо половин милиард, който няма да отиде при потребителите, а в бизнеса.

" Нашата теза постоянно е била, че бизнесът би трябвало да бъде подкрепян през разходни политики, а не през приходни. Защото Данък добавена стойност е данъкът върху потреблението, а задачата би трябвало да бъде да се понижи крайната цена на стоките и услугите " -заявяват от КНСБ. Синдикалистите със удовлетворение означиха, че са получили увещание от обществения министър Гълъб Донев, че ще получат Законопроекта за държавния бюджет (общо към 300 страници) в период - седем дни преди разискването му в Националния съвет за тристранно съдействие - нещо, което не се е случвало предходни години.

От КТ " Подкрепа " също оповестиха, че не поддържат препоръчаните промени в Закона за налога върху добавената стойност. " Това значи понижен Данък добавена стойност върху вино и бира, само че не и върху артикули от първа нужда " - разяснява Ваня Григорова. Тя добави, че от четири години КТ " Подкрепа " желаят понижаване на Данък добавена стойност върху стоките от първа нужда, а от Министерството на финансите им дават отговор, че това значи съкращаване на приходите в бюджета с 1.250 милиарда лв., които няма от кое място да се компенсират.

От КТ " Подкрепа " оферират два разновидността. Първият - през унищожаване или понижаване на оптималния застрахователен доход; Втория - през увеличение на корпоративния налог, още повече че България се е заела с нарастването му за корпорациите, които образуват оборот над 750 милиарда евро.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР