След призиви на украинския президент Володимир Зеленски, правителствата на ЕС

...
След призиви на украинския президент Володимир Зеленски, правителствата на ЕС
Коментари Харесай

Румъния може да изпрати система Пейтриът в Украйна

След апели на украинския президент Володимир Зеленски, държавните управления на Европейски Съюз бяха призовани предишния месец да доставят повече извънредно нужни отбранителни системи на Киев.

Германия даде обещание спомагателна батарея " Пейтриът ", а Испания заяви, че ще достави противовъздушни ракети " Пейтриът ". Други европейски страни, в това число Гърция, Нидерландия, Полша, Румъния и Швеция също имат системи " Пейтриът ".

" Имаше полемика кой може да изпрати системи " Пейтриът " за Украйна през последните няколко седмици ", сподели Йоханис пред публицисти във Вашингтон след среща с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

" Президентът Байдън го загатна... на нашата среща и аз бях отворен за полемика. Трябва да го обсъдя във Върховния съвет по защита, с цел да забележим какво можем да предложим и какво можем да получим в подмяна, тъй като е неприемливо да оставим Румъния без противовъздушна защита. "

Румъния подписа своя контракт за 4 милиарда $ за придобиване на " Пейтриът " през 2017 година, най-големият контракт за социална поръчка на страната от НАТО и Европейски Съюз досега, с първа доставка през 2020 година

Докато Румъния има единствено една настояща батария, Йоханис сподели, че полемиката е била за една от батареите, които са в напреднал стадий на въвеждане в употреба.

Румъния, член на НАТО от 2004 година, има 650-километрова граница с Украйна и неведнъж фрагменти от съветски дронове са се отклоняват на нейна територия, до момента в който Москва нападна украински пристанища в съседство, от другата страна на река Дунав.

Йоханис сподели също, че е разговарял с Байдън за кандидатурата му за висшия пост в НАТО. Йоханис повтори, че не е отдръпнал кандидатурата си макар мощната поддръжка в границите на алианса - в това число от самия Байдън - за досегашния нидерландски министър председател Марк Рюте.

" Конкуренцията е хубаво нещо, двама мощни претенденти, тъй като по този начин ще има повече тематики за разискване ", сподели Йоханис.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беше хазаин на президента Клаус Йоханис в Белия дом. На срещата си двамата водачи отпразнуваха взаимното си съдействие по разнообразни въпроси, в това число интернационалната сигурност, стопанската система и продължаващата поддръжка за Украйна, съобщи Асошиейтед прес.. Срещата в Овалния кабинет имаше за цел да означи двете десетилетия участие на Румъния в НАТО, оповестиха от Белия дом.

В началото на срещата Байдън се пошегува, че се е застъпвал за присъединението на Румъния към НАТО, когато е бил сенатор " преди 180 години " и сподели, че алиансът е станал по-силен с помощта на включването на балканската страна. Байдън означи, че румънските и американските войски са се сражавали и обучавали един до друг и похвали Румъния за това, че се е " активизирала ", с цел да помогне на Украйна в отбраната от нашествието на Русия.

" Съединените щати изрично застават паралелно с вас ", сподели Байдън на Йоханис.

Йоханис благодари на Байдън за поканата в Белия дом и назова трансатлантическия съюз " крайъгълен камък на нашия либерален метод на живот " . Румънският водач сподели, че има намерение да реализира прогрес към анулация на визите за румънски пътуващи в Съединени американски щати, само че че най-важната тематика е " да се откри метод за възобновяване на мира " в Европа и да се подсигурява, че съветският президент Владимир Путин няма да завоюва.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР