След повече от две десетилетия, прекарани в клетка в албански

...
След повече от две десетилетия, прекарани в клетка в албански
Коментари Харесай

Свобода! След 20 години в клетка освободиха мечка в Албания (видео)

След повече от две десетилетия, прекарани в клетка в албански ресторант, кафявата мечка Марк го чака по-добър живот в австрийски резерват.

Досега мечокът е прекарвал живота си, забавлявайки посетителите на ресторанта Sofra e Ariut (Меча маса) в Тирана дружно със сестра си Лиза.

Но неотдавна, под мощна анестезия, той почнал пътуването си до приюта Абербаш в Северна Австрия, с помощта на групата за хуманно отношение към животните „ Четири лапи “.

Спасителната им интервенция обаче закъсняла за сестра му. Тя умряла преди две години.

И двете мечета са били доведени в ресторанта като дребни преди две десетилетия, откакто майка им била убита, съгласно тогавашните им притежатели.

Там те живеели в клетка от към 100 квадратни метра, с бетонен под, в неприятни условия и на несъответстваща диета, казав Саймир Шеху, координатор на плана „ Четири лапи “ в Албания.

Оставени навън и на милостта на рисковото време, мечките в никакъв случай не са били оставяни да спят зимен сън, споделят от Четири лапи.

Сега Марк, с 250 кг (550 паунда), е с наднормено тегло и мъчно се движи. Поради досада и стрес е развил тревожни разстройства, станал е нападателен и ръмжи и при най-малкия звук.

И положението му единствено се влошило през 2020 година, когато Лиза умряла.

„ Марк не можеше да спре да плаче два или три месеца “, сподели Хикмет Мурати, надзирател на мечките от 20 години, пред Агенция Франс Прес.

Стопаните им даже разрешили на двойката да се чифтосват, само че нито едно от дребните не оживяло, тъй като уплашените им родители ги нахапали до гибел, прибавя той.

Проблемите

В резултат на малтретирането му, мечката се нуждаела от незабавна помощ, с цел да оцелее, сподели Шеху.

Лошата му диета и 20 години в клетка значат, че той страда от проблеми със ставите, мускулите, очите и жизненоважни органи, споделят специалистите от „ Четири лапи “.

В резервата, Марк ще получи ветеринарните грижи и подобаващата храна, от която се нуждае, „ с цел да може да се възвърне бързо и да се наслаждения на живот, заслужен за мечка “, споделя Шеху.

Но тежкото състояние на мечката не е единственият случай, с който „ Четири лапи “ би трябвало да се оправи, споделя Шеху, който е специалист по биоразнообразието.

Това е 34-то диво животно, което организацията благодарение на свои връстници е преместила от Албания.

„ Необходими са незабавни дейности и против възходящата противозаконна търговия с диви животни в страната “, разкрива координаторът на „ Четири лапи “ Магдалена Шерк-Третин.

Властите в Албания споделят, че обмислят отварянето на леговище за иззети диви животни. От „ Четири лапи “ прибавят, че Марк е последната от по този начин наречените „ ресторантьорски мечки “ в Албания.

А в изказване споделят: „ Въпреки че спасяването на Марк е значим крайъгълен камък, мечките в Албания към момента са в заплаха да бъдат измъчвани като домашни любимци или туристически атракции в бъдеще без смяна в законодателството. “

Големите котки също се търгуват нелегално и страдат от неприятно отношение от страна на частни притежатели, прибавят от организацията.

Междувременно ресторантът ще отстрани клетката, в която са държали мечките, само че ще резервира името си.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР