След последните две пандемични години интересът към висше образование в

...
След последните две пандемични години интересът към висше образование в
Коментари Харесай

13% повече български студенти са избрали чужди университети

След последните две пандемични години ползата към висше обучение в чужбина се завръща. Тази година искащите да получат непозната тапия български младежи са нарастнали с 21% по отношение на 2021 година, а броят на записалите се наши студенти в чуждестранни университети се е нараснал с 13%. Това демонстрират данни на план " Световно обучение ", оповестяват уредниците от " Интеграл ". Международното просветително ревю ще се организира на 1 октомври в София, на в идващите три дни надлежно в Пловдив, Бургас и Варна, като в него ще вземат участие над 36 образователни заведения от 13 дестинации от целия свят.

По данни на " Интеграл " да учат висше обучение в чужбина годишно заминават около 10% от приключилите приблизително обучение у нас. Тази година зрелостниците, явили се на матури, бяха към 44 000, т.е. може да се допуска, че към 4400 от тях са записани в непознати университети. Близо 20% от тях ще се образоват в университет от топ 100 на интернационалната ранглиста QS World University Rankings за своята компетентност, показват данните на консултантите.

" Интересът към образование в чужбина се завръща след пандемията, защото няма ограничавания за пътешестване и спънки пред присъственото образование ", разяснява Николай Христанов, управител " Висше обучение " в " Интеграл ".

По думите му най-желаната дестинация за българите след Брекзит вече втора година си остава Нидерландия - поради търпимите такси на образование (2209 евро на година и 1105 евро за първокурсниците), другите стратегии на британски език и различния тип университети - университетски и на практика. " Тенденцията за растеж на кандидатурите там се резервира, като за миналата образователна година броят на българските студенти, които се образоват в Нидерландия, е повишен с 12.6% - от 4097 на 4600 души ", разяснява той. Проблемно обаче в страната на лалета се оказва настаняването. На държавно равнище там към този момент са планувани вложения в нови общежития, които да решат въпроса с недостигащите квартири, само че до тогава най-хубавата тактика си остава ранното кандидатстване - 1 октомври е най-ранната дата, или търсенето на различни дестинации, съветва Христанов.

На второ и трето място по интерес на бъдещите студенти се подреждат Германия и Австрия - делът на българите, искащи да учат там, надлежно се е нараснал с 49% и с 45%, макар увеличаващите се условия пред претендентите - някои специалности са с стеснен банкет и изискват освен тапия, а и спомагателни изпити.  Англия остава на четвърта позиция с 42% растеж на интереса тази година, макар че след Брекзит като цяло претендентите да учат на Острова са се свили с 40 на 100. Там не престават да аплайват младежи, целещи в топ университети, въпреки таксите да са от 9250 до 35 000 паунда на година, демонстрира опитът на консултантите.

Еквивалент на Нидерландия ненапълно се явява Белгия , също предлагаща ниски такси за образование от по 980 евро на година, разнообразни стратегии на британски език по бизнес и обществени науки, както и квартири за под 350 евро на месец, за разлика от Холандия, където те са могат да стигнат и до 700 евро на месец и мъчно се намират. Продължава наклонността на близо двойно повишаване на желанието за следване и в Италия, която също се отличава с стратегии на британски език по медицина, бизнес/икономика, логика на психиката и дизайн.

Над 1/3 от показалите интерес към образование в чужбина (35%) пък обмислят придобиване на задгранична тапия в България. Такава опция дават да вземем за пример Американският университет в България и Нов Български университет, който има взаимна стратегия с Университета в Йорк.

 

ИНТЕРЕС

Интересът на кандидат-студентите към съответни специалности остава неизменен. Най-предпочитани са специалности от направленията бизнес, стопанска система, финанси, следвани от компютърни технологии и медии и връзки. Освен настоящата в последно време компетентност " Дизайн на компютърните игри "  все повече претенденти търсят компютърни специалности в региона на изкуствения разсъдък. Търсена остава и логиката на психиката, както и инженерните специалности.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР