След поредните скандали около Спортист на годината“ трябва да се

...
След поредните скандали около Спортист на годината“ трябва да се
Коментари Харесай

Мутрите: Колко пъти Вальо Йорданов трябва да роди?!

След следващите кавги към „ Спортист на годината “ би трябвало да се означи, че до 10 ноември анкетата минава при взаимно почитание сред спортистите. А и по-късно не се е чуло Ваня Гешева или Йорданка Донкова да реват, че през 1988 година трябвало да станат първи в анкетата вместо Таня Богомилова. Просто трите велики олимпийски шампионки бяха огромни персони и ценяха труда – своя и на другите.

 

Първите скандални осъществявания в класацията почват през 1993 година, когато Федерацията по бокс включва цялата си сила, с цел да подреди международния първенец Серафим Тодоров преди героя от „ Парк де Пренс “ Емил Костадинов. По думите на треньора му Георги Стоименов – Терсенето интервенцията по обезпечаване на гласовете на спортните публицисти излязла тъкмо 40 бутилки уиски, купени от безмитната зона и раздадени на пишещите по време на една конференция. За Сарафа не било толкоз значимо първото място, колкото премията за спечелилия – лек автомобил „ Форд “.

Едни от най-големите циркове се развихрят през 1996 година Тогава имаме трима олимпийски първенци от игрите в Атланта – Стефка Костадинова на висок скок, Валентин Йорданов в свободната битка и Дани Петров – Пинчера на бокс.

Зад Стефка и Вальо стоят две от най-големите силови групировки. Скачачката е рекламно лице на ВИС-2, а борецът е дупе и гащи с боса на „ Литекс “ – Гриша Ганчев. Всеки от силоваците лобира за своя човек, въпреки и на двамата спортисти да не им е прелестно такова набиране на гласове.

 

Като едно от преимуществата на Стефка се сочи по медиите фактът, че ражда сина си Николай единствено 205 дни преди олимпиадата, само че все пак съумява да завоюва едно от най-оспорваните надпревари по висок скок за всички времена. В лагера на Гришата обаче скърцат със зъби от гняв и не са съгласни. Стига се до такава степен една от мутрите да се изтъпанчи пред спортните публицисти и да каже: „ Я да ви запитвам вас, за кого ще гласувате? И какъв брой пъти Вальо Йорданов би трябвало да роди, с цел да го изберете за състезател на годината? “. В последна сметка премията е присъдена на Стефка.

 

Четири години по-късно се получава много грозна обстановка, въпреки и да имаме четирима олимпийски първенци от Сидни 2000. Щангистът Гълъбин Боевски не се явява на награждаването, смъртно афектиран, че е втори зад победителката в тройния скок Тереза Маринова.

 

През 2003 година простотиите избиват до такава степен, че на конференцията за №1 пилотът Илия Царски налита да бие първенеца Димитър Илиев. Пак тогава треньорът на щангистите Пламен Аспарухов мърмори обществено, че треньорът на футболните ни национали Пламен Марков не заслужава да е първи, въпреки да е класирал нашите за Евро 2004. Борците вият, че за най-хубав състезател е избран гимнастикът Йордан Йовчев, а не международният първенец в класическия жанр Армен Назарян.

 

Същата история се получи след олимпиадата в Токио 2020. Тогава гласовете в анкетата дефинираха за победител шампионката по карате Ивет Горанова. Златната медалистка в бокса Стойка Петрова ревна, че не било почтено. „ Питайте публицистите за какво не съм първа, а втора.

Според мен трябваше да има две първи места тази година ", изропта боксьорката.

Автор: Уикенд

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР