След подробните истории на предходните световни първенства, ТОПСПОРТ започва да

...
След подробните истории на предходните световни първенства, ТОПСПОРТ започва да
Коментари Харесай

Австралия: Британска сила, съчетана с балкански темперамент

След подробните истории на предходните международни шампионати, ТОПСПОРТ стартира да Ви показва тимовете, които се класираха за идния Мондиал 2018. Големият футболен шампионат започва на 14-и юни, а през днешния ден ще подчертаваме вашето внимание върху един от псотоянните участници орез новото хилядолетие - Австралия.

Футболът е с дълбоки корени в Австралия, само че не е на огромна респект измежду локалното население. Там най-популярни са ръгбито, крикететът и така наречен австралийски футбол, който си е напълно локално създание, основано на ирландския футбол. Най-популярната игра в света се практикува най-вече от емигранти от Балканите и Италия и по тази причина англосаксонските имена измежду националите са малко срещани.

Един осминафинал от четири участия на международни шампионати

За първи път страната взе участие на международни финали през 1974 година във Федерална Република Германия. Тогава тимът завоюва квалификациите в зона Азия. Представянето беше повече от почтено. След две загуби от Германска демократична република с 0:2 и от бъдещия международен първенец Федерална Република Германия с 0:3, пристигна първата точка в историята на австралийския футбол на международни шампионати след тъждество с Чили 0:0.

 Снимка 358280
Източник:

В квалификационните цикли след 1982 година беше обособена нова зона Океания. Малкото тимове и невисокото равнище на футбола в нея не осигуряваха квота за международно състезание. Победителят от нея трябваше да играе спомагателен бараж изначало с европейски тим, а по-късно с южноамерикански. Това не даваше огромни шансове на австралийците за класиране на Мондиал. На няколко пъти те бяха на крачка от финалите, само че все отпадаха. Най-драматични бяха баражите им с Иран през 1997 година. Тогава те приключиха 0:0 като посетители и поведоха с 2:0 в семейството си пред 100 хиляди фенове в Мелбърн. Иранците вкараха два късни гола и потвърдиха убеждението, че " кенгурата " са футболни каръци.

 Египет и Мохамед Салах ще сюрпризират Русия и Уругвай
Египет и Мохамед Салах ще сюрпризират Русия и Уругвай

" Фараоните " няма да пропуснат предоставения им късмет

На прокобата беше комплициран край през 2005 година. Австралийците станаха първият тим, класирал се за международни финали след осъществяване на дузпи. Противник в баражите беше някогашният международен първенец Уругвай. Двата тима си размениха по една победа с 1:0. При наказателните удар футболистите от Зеления континент бяха по-точни и завоюваха с 4:2.

За шампионата в Германия през 2006 година Австралия отпътува като втория най-слаб тим. В първия мач против Япония " кенгурата " направиха късен поврат с два гола на Тим Кейхил и един на Джон Алойзи. Това бяха първите попадения за отбора на международни финали.

Вторият мач беше изгубен с почетното 0:2 от Бразилия. Равенството сред Хърватия и Япония даде опция на австралийците да играят за еднакъв против " шахматистите ". Гол на Хари Кюел в 79-та минута донесе " победното " 2:2 и обезпечи осминафинален конфликт против бъдещия международен първенец Италия.
Кл
Група " F "
М П Р З ГЗ ГП ГР Тчк 1  Бразилия 3 3 0 0 7 1 +6 9 2  Австралия 3 1 1 1 5 5 0 4 3  Хърватия 3 0 2 1 2 3 −1 2 4  Япония 3 0 1 2 2 7 −5 1
" Кенгурата " изиграха доста мощен мач против италианците и изпуснаха няколко чисти положения за гол. В добавеното време " адзурите " получиха противоречива дузпа и заобиколиха непредвидимите за тях продължения.

 Снимка 358282
Източник:

За идващия цикъл Австралия се трансферира в зона Азия, което даде опция за спокойни класирания за идващите два Мондиала. В Южна Африка началото беше отчайващо - загуба с 0:4 от Германия. Последва тъждество 1:1 със мощния тим на Гана и победа с 2:1 против Сърбия. Последния мач единствено попречи на сърбите да продължат в идната фаза.

 Мароко:
Мароко: " Лъвовете от Атлас " са подготвени да санкционират всеки, които ги подцени

Тимът се класира за Мондиал за първи път от 20 години насам

В Бразилия през 2014 година Австралия още веднъж не можа да прескочи груповата фаза. " Кенгуратата " записаха три загуби, като още след втората бяха изгубили късмет за осминафинал. Началото беше против Чили в Куяба - 1:3. Вторият мач беше против Холандия в Порто Алегре. Австралийците даже съумяха да поведат с 2:1 против Холандия, само че трябваше да правят отстъпка с 2:3. В Куритиба Испания и Австралия играха мач на достойнството, тъй като и двата тима бяха към този момент отпаднали. Испанците завоюваха с 3:0.

Класирането

Квотата за Русия 2018 беше извоювана ненадейно мъчно. Австралийците участваха в квалификациите като настоящ първенец на Азия. Те трябваше да изиграят 24 мача, най-вече от всички страни, взели участие в квалификациите. В първата група " кенгуратата " позволиха една загуба от Йордания, само че се класираха първи след 7 победи. Съперници бяха още Киргистан, Таджикистан и Бангладеш.

Във втората група равенства вкъщи против Япония и като посетители против Саудитска Арабия, Ирак и Тайланд доведоха до там, че австралийците не трябваше да губят като посетители от Япония. Асано и Идегучи осигуриха квотата за Страната на изгряващото слънце, а техните противници, австралийците, трябваше да играят в баражи.
Кл Група " B " Азия М П Р З ГЗ ГП ГР Тчк 1  Япония 10 6 2 2 17 7 +10 20 2  Саудитска арабия 10 6 1 3 17 10 +7 19 3  Австралия 10 5 4 1 16 11 +5 19 4  Об. араб. емирства 10 4 1 5 10 13 −3 13 5  Ирак 10 3 2 5 11 12 −1 11 6  Тайланд 10 0 2 8 6 24 −18 2
Първият беше против другия трети тим - Сирия. Австралийците гостуваха в Крубонг (Малайзия), тъй като сирийците не можеха да играят мачове в личната си страна, раздирана от боен спор. " Домакините " измъкнаха тъждество след късна дузпа, осъществена от Ал Сомах. Същият означи гол в 6-та минута на реванша в Сидни. Героят от 2006 година Тим Кейхил изравни 7 минути по-късно, само че се стигна до продължение. В него Кейхил вкара за победното 2:1 в 109-та минута. Сирийците съжаляваха, че са изпуснали успеха.

 Нигерия: На
Нигерия: На " Суперорлите " не са им нужни шамани, с цел да оставят диря на Мондиал 2018

Африканците дават поръчка за сериозна изненада в група D

Вторият бараж беше против четвъртия тим от зона Конкакаф Хондурас. Двата тима трябваше да прелетят по 15 хиляди километра в двете направления. Първият мач в Сан Педро Сула приключи 0:0. На реванша в Сидни Миле Йединак се развихри и означи хеттрик. Късен гол на Мейнър Фигероа единствено оформи крайното 3:1 и обезпечи класирането на Австралия за петото присъединяване на международно състезание.

 Снимка 358281
Източник:

Звездата

В тима на Австралия няма звезди. Тимът е формиран от черноработници, всеки от които слага триумфа на тима над персоналната си изява. Все отново може да посочим ветерана Ким Кейхъл, който е играещата легенда. Кейхил е душата на тима и ще взе участие на четвърто международно състезание. На 38 години Кейхил няма клубен тим и не може да се оплаче от тежък сезон. Тим има рекордните 50 гола за " кенгуратата ".

Треньорът

Холандецът Берт ван Марвайк беше назначен за селекционер на Австралия през януари и ще води отбора единствено на международните финали в Русия. Той наследи на поста изнендващо подалия оставка Анже Постекоглу. Двамата бяха противници в квалификациите. Тогава Ван Марвайк отпред на Саудитска арабия завоюва дуела с родения в Гърция Постекоглу. Анже съумя въпреки всичко да класира Австралия за шампионата в Русия след баражи, само че незабавно по-късно напусна.

Ван Марвайк залага на корав жанр на игра, който е присъщ за Австралия. Най-големият триумф на наставника е изгубеният от Испания край на международното състезание в ЮАР през 2010 година. Тогава холандецът беше отпред на националния тим на родината си. Две години по-късно той беше уволнен след неуспех на Евро 2012.

 Перу: 36 години по-късно инките отново са измежду най-хубавите в света
Перу: 36 години по-късно инките отново са измежду най-хубавите в света

Тимът бележи голям напредък под управлението на Рикардо Гарека

Проектосъстав на Австралия за Мондиал 2018
Вратари:
Матю Райън 26 год. - Брайтън (Англия) 42 мача
Брад Джоунс 36 год. - Фейенорд (Холандия) 5 мача
Дани Вукович 33 год. - Генк (Белгия) 1 мач

Защитници:
Милош Дегенек 24 год. - Йокохама (Япония) 17 мача
Джеймс Мередит 30 год. - Милоул (Англия) 2 мача
Матю Джърман 28 год. - Сувон (Корея) 4 мача
Фран Караджич 22 год. Локомотива (Хърватия)
Азиз Бехич 21 год. - Бурса (Турция) 21 мача, 2 гола
Джош Рисдон 25 год. - Уестърн Сидни 6 мача
Трент Сейнсбъри 26 год. - Грасхоперс (Швейцария) 33 мача, 3 гола

Полузащитници:
Марк Милиган 32 год. - Ал-Ахли (С. Арабия) 69 мача, 6 гола
Аарон Моой 27 год. - Хъдърсфийлд (Англия) 32 мача, 5 гола
Джеймс Троиси 29 год. - Мелбърн Виктори 37 мача, 5 гола
Миле Йединак (капитан) 33 год. - Астън Вила (Англия) 75 мача, 18 гола
Масимо Луонго 25 год. - Куинс Парк (Англия) 34 мача, 5 гола
Том Рогич 25 год. - Селтик (Шотландия) 35 мача, 7 гола
Димитри Петратос 25 год. - Нюкясъл Джетс 1 мач
Джошуа Бриланте 25 год. - Сидни ФК 5 мача
Даниел Арзани 19 год. - Мелбърн Сити

Нападатели:
Тим Кейхил 38 год. - без тим 105 мача, 50 гола
Матю Леки 27 год. - Херта (Германия) 51 мача, 6 гола
Томи Юрич 26 год. - Люцерн (Швейцария) 34 мача, 8 гола
Роби Крус 29 год. - Бохум (Германия) 62 мача, 5 гола
Ендрю Набаут 25 год. - Урава Ред Даймъндс (Япония) 2 мача
Никита Рукавиция 30 год. - Макаби Хайфа (Израел) 18 мача, 1 гол

Програма на Австралия за Мондиал 2018:
16 юни 13:00 часа: Франция - Австралия, Казан сцена, Казан
21 юни 15:00 часа: Дания - Австралия, Мордовия сцена, Саранск
26 юни 17:00 часа: Австралия - Перу, стадион Лужники, Москва

Прогнозата

Австралия има най-малък късмет да прескочи груповата фаза. Това може да стане след положителни мачове с Франция и Дания и възможен триумф в третия дуел против Перу. Но това е по-скоро в областта на фантазиите. Едно отпадане на осминафинал ще се одобри за триумф в държавата- континент.

 Португалия: Малката страна, която е измежду любимците за купата
Португалия: Малката страна, която е измежду любимците за купата

" Мореплавателите " знаят по какъв начин да реализират задачите си
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР