След пет месеца работа бе представена графичната десктоп среда Cinnamon

...
След пет месеца работа бе представена графичната десктоп среда Cinnamon
Коментари Харесай

Излезе десктоп средата Cinnamon 4.4 за Linux Mint

След пет месеца работа бе показана графичната десктоп среда Cinnamon 4.4 , в границите на която Linux Mint общността развива тази версия на GNOME Shell, файловия управител Nautilus и мениджъра на прозорци Mutter, който показва тази десктоп среда във тип на класическия GNOME 2 жанр с поддръжката на най-удачните съставни елементи от GNOME Shell. Cinnamon се базира на GNOME модули, които не са свързани с външни зависимости към GNOME и се популяризират настрана. Новата версия на Cinnamon ще бъде включена в Linux дистрибуцията Linux Mint 19.3, която би трябвало да излезе малко преди коледните празници.


Основни нововъведения в Cinnamon 4.4:Подобрена е работата с екрани с висока компактност на пикселите (HiDPI). В настройките на езика и в хранилищата са сменени иконките с националните флагове, които до момента на HiDPI екраните изглеждаха леко размити. Повишено е качеството на изображението при предварителния обзор на документите и тематиките на интерфейса.
Представени са аплетът XAppStatus и API XApp.StatusIcon, с които е осъществен различен метод за проявление на иконките на работещите приложения в таскбара. XAppStatus и API XApp.StatusIcon взема решение проблемите, зараждащи при потреблението на Gtk.StatusIcon, в който се употребяват 16-пикселни иконки, които основават проблеми с HiDPI екраните и в които се употребяват остарели към този момент софтуерни технологии като Gtk.Plug и Gtk.Socket, които не са съвместими с GTK4 и Wayland. За решаването на тези проблеми в Ubuntu бе препоръчана системата AppIndicator, само че тя не поддържа цялата функционалност на Gtk.StatusIcon и като предписание изисква преправянето на другите аплети.

XApp.StatusIcon също като AppIndicator трансферира изобразяването на иконките да става посредством самия аплет, а не от приложението, като се употребява DBus за продан на нужната информация. Показването на изображенията благодарение на този аплет дава качествени иконки с всевъзможни размери и взема решение всички проблеми с тези изображения. Аплетът подава информация на приложенията за събитията, като да вземем за пример кликването върху иконката. Това също става посредством DBus. За обезпечаване на съгласуемост с другите десктоп среди е прибавен пакета App.StatusIcon, който разпознава съществуването на аплета и при нужда трансферира събитията към Gtk.StatusIcon и по този метод иконките на старите приложения се изобразяват посредством Gtk.StatusIcon
Добавен е софтуерен модул на Python за ръководство настройките на екранаПреработено е и е опростено контекстното менюДобавена е поддръжката на скрити уведомления, които не отвличат вниманиетоНаправена е оптимизация на менюто за приложенията, с което осезателно е увеличена неговата скорост на работа, модифициран е методът за възобновяване на менюто и е дадена опция за скриване на раздела показващ най-често употребяваните приложения и документиДобавена е конфигурация за изключване на тъчпада при включване на външна мишкаПоддържат се тематики с висок контрастВ настройките на файловия управител Nemo е дадена опция за цялостна смяна на контекстното меню
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР