След Перник, който е на воден режим от 18-и ноември

...
След Перник, който е на воден режим от 18-и ноември
Коментари Харесай

И в Ботевград се задават водни проблеми

След Перник, който е на воден режим от 18-и ноември т.г., във втори град у нас се задават водни проблеми. Кметът на Ботевград предизвести, че в язовир „ Бебреш “ има вода за питейно-битово водоснабдяване единствено за към 6 седмици.

„ Наличните водни количества от потребния размер на язовира са за към 6 седмици при настоящето съответствие на притока и отока на води от язовира. Всички се надяваме на удобни климатични условия, т.е. на снегове и дъждове в този интервал, само че не може да разчитаме на това. Положението може да го назовем като евентуално спешно, уповавам се не като ориста на Перник, само че не можем да си позволим да подценяваме ситуацията “, разяснява кметът на Ботевград Иван Гавалюгов пред БНР.

По думите му в случай че свършат водните запаси на язовир „ Бебреш “, градът разполага и с други водоизточници, само че те не могат да задоволят изцяло питейно-битовите потребности на популацията. Според Гавалюгов стигне ли се до такава обстановка, следствията „ няма да са по-различни от тези в Перник “.  

Според кмета две са главните аргументи, с цел да се стигне до това състояние на водите на язовира. Едната е амортизираната ВиК инфраструктура на „ Напоителни системи “ и тази, която е общинска благосъстоятелност, стопанисвана от държавното ВиК-София. Втората причина е работата на дребната водноелектрическа централа „ Бебреш “, издигната и пусната в употреба през 2014 година " Официално е установено с отчет, че този Водноелектрическа централа работи даже отвън обсега на своето позволение. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който интервал са източени към 1.2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в прорез с издаденото позволение от „ Басейнова дирекция “ ", съобщи Гавалюгов.

По думите на кмета този Водноелектрическа централа е построен, без да има опция „ Напоителни системи “ да управляват неговата работа. „ Те не могат наложително да стопират водата към ВЕЦ-а. ВЕЦ-ът можел самичък да си я спре, тъй като крановете се намирали на територията на самия Водноелектрическа централа, т.е. те сами се контролират и настрана сами си регистрират водните количества и заявяват пред „ Напоителни системи “. Абсолютен парадокс! “, сподели още той. По думите му става дума за частен Водноелектрическа централа, благосъстоятелност на компания, която пък е 100% благосъстоятелност на „ Агрохолд “ с шеф Васил Златев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР