След отпора за оставка на министъра комисия в парламента ще

...
След отпора за оставка на министъра комисия в парламента ще
Коментари Харесай

Денков каза, че си тръгва от кабинет, който бие, ако Калин Стоянов не реагира

След отпора за оставка на министъра комисия в Народното събрание ще ревизира дейностите на служителите на реда, Движение за права и свободи обаче срещу
“Аз не мога да приема да бъда министър председател в държавно управление, което бие хората по улицата, както ставаше преди. ” С тези думи министър председателят Николай Денков се зарече да подаде оставка, в случай че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов не осъди полицейското принуждение на митинга против БФС и не накаже чиновниците, които са били хора. Още след погрома от ПП-ДБ желаеха оставка на Министерство на вътрешните работи шефа, Денков също заприказва за такава и освободи заместника му, само че получи мощен отпор от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Обясни, че ще чака завръщането на вицето си Мария Габриел в страната, с цел да приказват за министъра.

“Калин Стоянов да излезе и обществено и изрично да осъди всички форми на принуждение, които не са провокирани. Не съм го чул до момента, желая да го чуя ”, настоя министър председателят. По-рано той се срещнал с Габриел и се разбрали първо да изискат да се образува анкетна комисия в Народното събрание, която да обясни какво тъкмо се е случило, кой кого е удрял, за какво е имало служители на реда без отличителни знаци и други

“Има несъгласия, които би трябвало да се изчистят, и политиците, които ще изровят тази информация, и тези, които го пазят, да се убедят това може ли, или не може ”, настоя Денков.

“Стоянов не би трябвало да подава оставка ”, повтори водачът на ГЕРБ Бойко Борисов малко преди изявлението на премиера. И добави “Ако той си отиде, и Денков би трябвало да подаде оставка ”.

“Казах на Денков, че някой би трябвало да понесе отговорност, а той уволни Темелакиев (...) Цялата препирня е, че това е последното останало място, което не може да извършва поръчки. Няма да угаждаме на Кирил Петков ”, отсече Борисов.

Миналата седмица шефът на депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски разгласи, че ПП-ДБ желали оставката на Стоянов не поради безредиците, а тъй като не се поддал на натиска им по време на локалните избори.

Самият Стоянов пък описа в неделя, че да поеме поста “два дни му се е молил ” тъкмо Петков, а той се съгласил с ангажимента, че самичък ще взема решения. “След като се направиха няколко опита за вмешателство в активността на Министерство на вътрешните работи, ето го сега резултата - настояването на моята оставка ”, сподели той пред Нова тв. Ставало дума с кои фрагменти да работи. Допусна, че може самичък да е споделил терзанията си с водачи в Народното събрание и оттова Пеевски да приказва за напън.

“Ако е имало контакти от страна на Кирил Петков, те постоянно са били за това, че би трябвало да се свърши работата във връзка с предпазването от пазаруването и продаването на гласове на изборите. Никога и по никакъв метод не е имало диалози, че би трябвало да печели или губи една или друга партия ”, разяснява Денков. “Както разбрахме и от изявлението, в действителност министърът си приказва и с другите водачи. Аз не знам защо си приказват с тях, само че знам защо става въпрос в тази ситуация с Петков ”, добави министър председателят.

По думите му имало няколко случая, когато Стоянов предложил “хора, за които имаше сигнали, че има проблеми, в това число и досъдебни производства. И за някои от тях Кирил Петков е споделил: “Да, тези хора са неприемливи ”.

“Никога не съм ходил при него в Министерство на вътрешните работи, спазвал съм си думата, че няма да се месим ”, безапелационен бе обаче Борисов.

“Изненадвам се от мненията на Денков - всички водачи поддържаме връзка с министъра и сме се виждали с него, не мога да схвана това Радино неспокойствие в премиера. Ние сме в непрекъснат контакт с вътрешния министър и освен, и това е обикновено ”, реагира пък Пеевски.

Той разгласи, че Движение за права и свободи няма да поддържа желаната анкетна комисия.

Това обаче е втори министър, който се оплаква от Петков. Този на електронното ръководство Александър Йоловски разгласи за оказван напън за публични поръчки и му бе дадена защита.

Запитан за какво министрите към момента са в кабинета, в случай че лъжат, Денков отвърна: “Това е доста добър въпрос, който сигурно в идващите месеци и седмици би трябвало да почистим. ”
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР