След отпадането на ограниченията заради пандемията, пътуванията на българите буквално

...
След отпадането на ограниченията заради пандемията, пътуванията на българите буквално
Коментари Харесай

Българите вече избират масово активна лятна почивка

След отпадането на рестриктивните мерки поради пандемията, пътуванията на българите безусловно избухнаха като от ден на ден от тях са и в много отдалечени места от България. Това към този момент важи и за лятната отмора, въпреки че цените през последните няколко години се покачиха друго по целия свят и изключително в Европа. И това продължава.

Все повече българи избират за лятото почивка, която не е просто лежане на плажа, а и опция за посещаване на забележителности. Все отново най-търсени за лятото остават обичайните плажни дестинации, а ранните записвания заемат все по-голям дял. Цената при избора остава водеща, само че от ден на ден се търсят предложения за дейна отмора. На мода идват и круизите.

Интерес за почивки след отпадането на рестриктивните мерки поради пандемията пораства с всяка минала година и мечтаните дестинации са от ден на ден и по-разнообразни, сочат данните на туроператорите.

Най-голямо е търсенето за обичайните летни плажни дестинации - Гърция, Турция и Албания, само че българските туристи уголемяват кръгозора си и се насочат все по-категорично към далечни дестинации - Далечния Изток, Южна Америка, Карибския басейн и африкански дестинации като Сейшелите, Занзибар, Мадагаскар, Кения, Мавриций и други Това демонстрират данните на Димитър Балтов, заместник-председател на " Обединение бъдеще за туризма " и притежател на " Руал травел ".

Все по-отчетлива наклонност за разлика от предходни години е тази, че доста българи се насочват към круизни пътувания, където салдото цена-качество е обезпечен, разяснява Павлина Илиева, ръководител на обединяването и шеф на " Аполо ".

Свидна Динева, шеф на " Лоял травел " подрежда измежду най-търсените Турция, Гърция и Италия.

Най-търсената по дължина отмора измежду българите, за което употребяват услугите на туристически организации, е едноседмичната. Това е форматът, който съвсем наложително избират фамилиите. Румяна Любенова от " Уелкъм травъл " отбелязва, че поради това, че доста българи работят от разстояние и могат да съчетават потребното с приятното, се следи и удължение на този интервал като все по-чести стават 10 и 14-дневните пътувания.

" Българските туристи се научиха да получават положително качество на услугата и това е повода да гледат отвън рамките на страната ", изяснява Свидна Динева. Фактор при взимането на решение къде да е ваканцията е и това какво в допълнение оферират съответните курорти и хотели - занимания, благоприятни условия за обиколни турове.

Определено туристите търсят какво повече да видят и преживеят, до повече места да се допрян, добавя тя.

След срутва на целия бранш при започване на пандемията последва първо равномерен, по-късно и внезапен скок в цените, вследствие на инфлацията. Това оскъпи и обичаната почивка на хиляди българи в прилежаща Гърция, което наруши традицията да се възнамерява и резервира в последния миг. Данните на туроператорите демонстрират, че тази процедура се задълбочава.

Като цялото цените са приблизително с 15% по-високи от предишното лято и в Турция, и в Гърция, и даже в Албания. " Така че тази година ще се почива за повече пари ", обобщава Динева. Според нея главната причина за това не е засиленото търсене, а растежите в цените за настаняване и изхранване. " Другата причина е човешкият труд - и тук, и на открито има голям дефицит на фрагменти в туризма, което също въздейства върху цената поради увеличените разноски за труд ", добавя тя.

В допълнение на това от юли, в случай че не настъпи смяна в това време, Данък добавена стойност в туризма се връща на общоприетата ставка от 20% при 9% сега. " При всички положения това ще се отрази на цените, изключително на тези, които оферират пакетите в Европа, където има Данък добавена стойност на маржа, а 20% е сериозен % ", разяснява Динева. Напомня, че всички контракти са подписани предходната година за тази и тази смяна сигурно не е взета под внимание, което евентуално ще нанесе загуби на туроператорите, тъй като една част няма да могат да трансформират контрактуваните условия и продадените пакети.

Този растеж в цените, който се следи всяка година, кара доста българи да трансформират навиците си и да вършат ранни записвания. Според Динева делът на тези хора е фрапантно повишен от предходните 20-25%. Допълва, че записванията изключително за Гърция и Турция стартират още в края на миналата година като претекстът за това е да се получи по-добра оферта за добър хотел, а също така и по този начин се разсрочват вноските за лятната почивка.

Ранното обмисляне на пътуванията е дългогодишна процедура и можем да твърдим, че 40 до 50% от записванията за почивните дестинации са в резултат на ранните резервации, споделя Румяна Любенова, от " Уелкъм травел ". Тези ранни записвания водят до отстъпка от 10-15% по-ниски от постоянните цени като всекидневно включват заплащане на депозит от към 30%.

Павлина Илиева добавя, че за всеобщи дестинации цената постоянно е била определяща, само че това не всеки път е верният избор. Подчертава, че би трябвало да се гледат сигурността и съотношението цена-качество. На нея й прави усещане, че пътуващите в по-високия ценови клас към този момент вършат осведомен избор за маршрута и за това кой е туроператорът. Напомня, че в помощ на туристите да се ориентират кой е туроператорът, има ли настоящ лиценз и прочие е Националният указател а лицензираните туроператори туристически сътрудници, поддържан от отрасловото министерство.

Въпреки че наскоро специалисти в бранша да означиха, че в България залязва славата на олинклузива, българинът на междинна възраст, който отива да почива в чужбина, избира тъкмо този тип изхранване. Румяна Любенова дефинира тази група туристи като традиционалисти, които се управляват от правилото " море, пясъчна линия и ол инклузив ". За разлика от по-младите клиенти на туроператорите, които опитват и се насочват към далечни дестинации, наситени с прекарвания, повишаващи адреналина.

Тя също отбелязва възхода на интереса към круизите, които дават сложна услуга - изхранване вид интернат, опция за плаж, за екскурзии, спорт, СПА и да се посетят няколко страни при едно пътешестване.

Видът лятна отмора варира съгласно ползите на туристите. " Ние сме любопитен народ, който обича да посещава, да опознава, да вкусва, само че и да почива на плажа и в СПА центъра ", отбелязва Любенова.

Наблюденията на Свидна Динева са, че от ден на ден се търсят висока категория хотели и съпътстващи услуги като посещаване на забележителности и други. Това е и повода предходният избор на най-вече 3-звездни хотели да е сменен в този момент постоянно от такива с по-висока категория.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР