След обилните трапези, големите подаръци и почивките в страната и

...
След обилните трапези, големите подаръци и почивките в страната и
Коментари Харесай

Със свит бюджет, но все повече намаления: Защо допаминът ни кара да харчим след Нова година?

След изобилните трапези, огромните дарове и почивките в страната и чужбина, пристигна време да свием бюджета си. Как обаче ни въздействат сезонните понижения и може ли да пострада бюджета ни?

С първите дни на Новата година, започнаха и всеобщите понижения в магазините и онлайн платформите. Причината за тези предложения е почистване на краната стока.

Стартът е на 8 януари и ще продължат до 29 февруари

Психолозите потвърждават, че когато пазарим се покачва равнището на допамин, който е хормонът за възприятие на богатство.

„ Тези огромни числа - 50-70%, ни въздействат и започваме незабавно да изчисляваме " О, това е доста ", постоянно за жалост тези проценти не дават отговор. Хората сме внушаеми и нещо, което непрекъснато се повтаря - това е правилото на повторението, като реклами, които непрекъснато ни се показват по малкия екран и масмедията, ни въздейства и си споделяме – „ Да това е трендът “, някак си се вписваме, че в този момент е времето “, разяснява психологът Ирина Драголова.

„ Традиционно мислим, че " Черният петък " и преди Коледа са най-сериозните понижения. Но разчистванията в края на този сезон, в действителност генерират доста благоприятни условия за изключително харчене, тъй като се разчистват доста количества от непродадена стока, т.е. магазините с цел да се отърват от дадена стока, пускат доста положителни оферти и артикули “, показва икономистът Адриан Николов.

Онлайн извършването на покупки бележи рекорден растеж

Според икономистите инфлацията в този преиод значително се успокоява.

„ Цялата 2024 годидна най-вероятно ще свършим с 3,50-4,50% за съпоставяне с есента на 2022 и 2023 година, когато инфлацията стигаше до 16-17%. Тоест инфлацията на процедура е 3-4 пъти по-ниска от пика си.Все още при храните, при някои дълготрайни артикули да вземем за пример облеклата и обувките продължава да има по-сериозен прогресивен тренд в цените “, разяснява Николов.

България е на едно от последните равнища по капиталова просвета в Европейски Съюз, демонстрира изследването

Димитър Купенов е измежду хората, които вземат решение да заменят своя коледен подарък с различен електрически артикул за готвене.

„ Според мен в България няма действителни Черни петъци, тъй че по-реалните понижения в действителност след Коледа и след празниците. Така че избирам да пазаря януари месец “, споделя той.

„ Зимата стартира да демонстрира негативните си температури, в бранша за отопление има най-вече клиенти. Като огромна част търсят нещо, което не е доста скъпо и по-късно да не излиза доста като разход за ток, обръщат внимание на новите климатици “, разяснява Йордан Вакъвчиев, шеф на магазин за електроуреди.

Според търговците януари е измежду мощните месеци в годината.

„ Традиционно за януари месец, в който има най-вече имени дни естествено се търсят и лични дарове от типа на смарт телефони, преносими компютри и конзоли “, добавя Йордан Вакъвчиев.

За някои клиенти пазаруването на стока на разсрочено заплащане е вид, който крие своите опасности.

„ Зависи от съответния миг с какви средства разполага човек, само че избирам да не е на погашение, тъй като това в допълнение оскъпява продукта “, показва Димитър Купенов.

„ Повечето специалисти на този стадий чакат, едно покачване на лихвите в идващите 12 месеца, само че това дали ще се осъществят е плод на конкуренцията на банките “, споделя икономистър Адриан Николов.

Освен черната и бяла техника, идващите най-търсени артикули са облеклата.

„ В самия развой на пазаруване е повишението на тази възбуденост, за която е потвърдено, че трансформира даже и пулса на човек. Тя трае до 20 минути след направената покупка, по-късно равнището спада “, споделя психологът Ирина Драголова.

За да не се стига до нарушение на персоналния бюджет, специалистите поучават да се заобикалят свръхзадължеността и бързите заеми.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР