След няколко седмици слухове, че МОН едва ли не планира

...
След няколко седмици слухове, че МОН едва ли не планира
Коментари Харесай

Ще повиши ли реформата на МОН качеството на висшето образование

След няколко седмици клюки, че МОН надали не възнамерява принудително да окрупнява университети, във вторник министърът на образованието най-сетне показа на Съвета на ректорите проектите си за промяна. Те в действителност включват оферти за обединявания сред дребни университети със сходни профили и в географска непосредственост един до различен, само че без да губят юридическата и академична автономия или профилиран профил.

Целта е повече успеваемост в системата и по-добра видимост на българските висши образователни заведения в интернационален проект. Или както означи министър Денков пред БНР, при вярно обединяване Софийският университет може да влезе в топ 500 на международната ранглиста, даже в топ 300.

Сливанията сами по себе си обаче надали са магическа формула за действително по-качествено обучение, въпреки че се трансфораха в най-обсъжданата в медиите част от проекта на МОН. Той в действителност слага значителен фокус повишението на качеството на образованието по други способи - с по-високи условия към преподавателите и промяна в акредитацията на университетите. Или казано другояче - МОН ще търси гаранции, че в университетите се прави качествена преподавателска и научна активност, което в този момент просто липсва.

Министерството възнамерява също по този начин да пресече практиките на плагиатство в българските университети, като бъде уголемен обсега на инспекциите.
Реклама Едрите проблеми на висшето обучение
В мотивацията на измененията от МОН показват, че системата на висшето обучение в България е мощно фрагментирана, а страната ни е измежду водачите по брой висши учебни заведения по отношение на популацията. В момента в България те са 52, от които 38 са държавни. " През тази академична година 13 от тях имат по-малко от 2000 студенти, в 5 са даже под 1000, а най-малкият образова 343 студенти. Редица университети афишират голям брой класирания всяка година и все пак мъчно запълват или въобще не съумяват да запълнят свободните места ", се показва в разбора на МОН.

От друга страна картината в България е и мощно неравна. Според отчет на Световната банка от лятото междинният брой студенти варира от 5385 във висше учебно заведение в Северен централен район до 3650 в Югозападния район, в който е и София, където са над 50% от университетите в страната. Докладът наиситна предлага обединявания на обособени университети за повече успеваемост в системата и повече видимост на българските висши образователни заведения в интернационален проект.

Като опция на сливанията или опция за комбинирани политики, институцията предлага и да се обърне внимание на стратегиите във висшето обучение - през последните две десетилетия в опит да привлекат повече студенти университетите са отворили голям брой стратегии със противоречиво качество, най-вече по стопанска система, администрация и ръководство и педагогика. " Техническият университет в Габрово има компетентност стопанска система, където няма доста студенти, няма и огромен потенциал. Защо му е на ТУ Габрово да има това направление? Защото в избран миг е било известно да се учи стопанска система. В момента 27 висши учебни заведения имат стопанска система и администрация и ръководство. Абсолютно безсмислено съгласно мен ", разказа за " Капитал " образно казуса проф. доктор Петя Кабакчиева, ръководител на Националната организация за оценяване и акредитация (НАОА), чиято работа е да акредитира висшите учебни заведения в България.
Плановете на МОН за обединявания
Сега МОН предлага дребни висши учебни заведения със подобен и/или допълващ се профил и ситуирани в едно и също или в близки обитаеми места да се обединят под общо име и да имат общо или споделено управление. Идеята е " шапката " да бъде юридическо лице, само че съставните висши учебни заведения да запазят забележителна юридическа и академична автономия. Чрез новата конструкция те обаче ще могат да споделят преподаватели, материална база като спортни уреди, общежития и други, обща администрация и обслужващи звена, както и да провеждат обща кандидатстудентска акция. Подобна смяна не би засегнала профилирани професионални посоки или катедри.
Реклама
Предложенията за действителни обединявания, които МОН прави пред Съвета на ректорите са:

Химико-технологичния и металургичен университет, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи и Висшето транспортно учебно заведение. Заедно те биха могли да основат Софийски университет по технологии Националната академия за театрално и кино изкуство, Националната музикална академия, Националната художествена академия и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство биха могли да образуват Национална академия по изкуствата. От ведомството оферират и обединяването на филиали на висши учебни заведения във Видин (Русенския университет) и Враца (МУ-София и ВТУ) и основаването на учебен университет , който да образова фрагменти за района.

Всяко сходно съдружие би било непринудено, както е записано и в Стратегията за висшето обучение 2021 година - 2030 година МОН дава обещание да има целево финансиране за сходни обединявания, а административният развой би траел 2 до 3 година " Целта е тези по-малки университети да споделят запаси и преподаватели и да не дублират специалности отвън профилираните профили, тъй че да могат да влагат повече в просветителна и научна активност ", изясни пред БНР министър Николай Денков.

Засега от университетите не са демострирали ясни въодушевление срещу концепцията за обединявания.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Данъци и обезпечаване 3 Свят 1 Енергетика 2 Свят 3 Данъци и обезпечаване 1 Компании 2 Свят 3 Право Реклама
" Голямото преимущество на обединяването е, че по-големите институции са по-видими за международната академична общественост, за работодателите, за интернационалните ранглисти и за кандидат-студентите. Такова сливане обаче може да се реализира по разнообразни способи - както посредством юридическо обединение, по този начин и с включването в мрежи и консорциуми със опазване на юридическата автономия ", изясни за " Капитал " по-рано през февруари ректора на СУ проф. Анастас Герджиков.
А по какъв начин ще се увеличи качеството на образованието?
Бюджетът за 2022 година планува още 20 млн. лева за спомагателни хонорари за преподавателите в университетите, само че против промени.

Висшите учебни заведения ще би трябвало да ползват критерии и индикатори в своите правилници за атестиране на университетския състав в сходство с нова методика, която към този момент се създава в МОН. В момента атестацията на преподавателите се прави от личните им факултети, което, несъмнено, води до отлични оценки, без да е ясно какво е качеството на преподаването. Сега ще бъдат въведени общи условия за просветителни и научни резултати, изясняват от МОН.

" Преподавателите в университетите съвсем не обвързват образователните стратегии с с националната квалификационна рамка и всеки самичък си взема решение. Какво и по какъв начин се случва на един студент е въпрос на какви са желанията на преподавателите. Въпросът е въпреки всичко има ли набор от някакви умения, познания и компетентности, които един приключил ще се чака да има и тук нещата се пропукват ", изяснява един от създателите на отчета на Световната банка пред " Капитал ".
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
МОН възнамерява промени и в акредитацията на самите образователни заведения - в тях ще вземат участие единствено преподаватели, регистрирани в Националния център за информация и документи (НАЦИД) и които покриват условията за това. Според Денков в някои ВУ в страната над 50% от преподавателите не покриват формалните условия. Методиката за акредитация на университетите и обособените посоки в тях също е в развой на промяна от Национална организация за оценяване и акредитация (НАОА). В момента резултатите всеобщо са високи.

" Имаме механизми за акредитация на университетите, само че различен е въпросът какво се случва при нея и дали оценките са справедливи - вършат се взаимни услуги, защото страната е дребна, а оценителите са преподаватели от прилежащи университети, които стават взаимно подвластни в оценката един на различен ", изяснява за " Капитал " източник, осведомен със ситемата. МОН предлага в бъдеще при акредитацията да се употребяват главно числови данни от надеждни източници за действителни индикатори, сходни на тези в Рейтинговата система на висшите учебни заведения, която постоянно демонстрира доста друга информация за професионалните посоки в обособените висши учебни заведения по отношение на акредитацията им от НАОА.
Кой носи отговорност за качеството? " За мен главният проблем във висшето обучение е кой носи отговорността за качеството на преподаването и качеството на научните проучвания в тези университети. А дали са в една или друга конструкция няма изключително значение ", разяснява за " Капитал " доктор Христомир Йорданов, откривател във Факултет за немско инженерно образование и индустриален мениджмънт към ТУ-София. Според него разследване от академичната автономност в българската система е, че тя се приема и като управленческа автономност. " Отговорността за цялото ръководство и за качеството сега я носи ректора пред Общото заседание, т.е. пред чиновниците на университета. Което най-малкото e необичайно. Повечето университети по света не действат по този метод ", прибавя Йорданов.В немския модел се назначава президент на университета от министерството на образованието, с цел да се грижи за мениджмънта на университета, който дава отговор за качеството пред министерството, защото получава финансиране от него. В американските държавни висши учебни заведения като Университета в Калифорния, където са UCLA, Бъркли, Университета в Сан Диего си имат ръб. Английските висши учебни заведения също имат ръб. " В този ръб влизат в общи линии хората, които един път дават парите за тази работа или са дали земята на университета и един път влизат хората, които имат интерес от образованието, което се организира в този университет на по този начин наречените фрагменти ", изяснява Йорданов.В България също я има концепцията за настоятелство на университета, само че заради липса на добра формулировка, досега тези настоятелства нямат необикновен резултат за отчетност или възстановяване на качеството, показва отчета на Световната банка. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Деян Димитров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР