След нейно величество динята, друг плод, който най-често консумираме през

...
След нейно величество динята, друг плод, който най-често консумираме през
Коментари Харесай

Пъпеш – 6 доказани ползи от консумацията му

След нейно величество динята, различен плод, който най-често консумираме през лятото, е пъпешът. Богат на вода и потребни хранителни субстанции, сладостен и топящ се в устата, той е желан от мнозина.

Сорт „ Медена роса ", който е един от най-разпространените при пъпеша, съдържа бета-каротин (провитамин А), фитоен, кверцетин и кофеинова киселина - съединения в мощна антиоксидантна интензивност, които отстраняват токсините в тялото и се борят със свободните радикали.

По данни на Healthline, в 177 г от плода (от въпросния сорт) има 64 калории; 16 г въглехидрати; 1,4 г фибри; 1 г протеин, витамините А, С, В6, К, фолиева киселина; калий и магнезий.

Всъщност другите хранителни субстанции и растителни съединения могат да бъдат виновни за многото евентуални изгоди за здравето.

Кои са изгодите за организма от потреблението на пъпеш през лятото?

1. Подобрява храносмилането

Вкусният плод съдържа разтворими и неразтворими фибри, които са превъзходен асистент на червата, през които минава погълнатата храна. Те предотвратяват запека и поддържат здравето на храносмилателния тракт.

„ Пъпешът, както и други плодове с фибри, работят като потребна храна за чревните бактерии ", споделя пред Thehealthy Мелиса Маджумдар от американската Академия по хранене и диетика. По думите ѝ, когато храносмилателната система е наред, това понижава риска от рак на дебелото черво и раздразнение.

Пъпешът предлага към 1,5 грама фибри в една дребна купичка, а целесъобразният дневен банкет за възрастните е сред 21 и 38 грама.

2. Контролира глада

Трябват ви няколко части пъпеш на гладно и незабавно ще усетите, че сте сити. Това е по този начин, тъй като плодът е с високо наличие на фибри, които спомагат за контрола на апетита, глада и поддържане салдото на килограмите.

Нискокалоричен, несъдържащ мазнини и холестерол, пъпешът влиза в много хранителни режими. Е, в него има естествени захари, само че когато не се прекалява с количеството, е извънредно потребен, изключително за угнетяване на желанието за нещо сладко, най-много пакетирано.

„ Яркият цвят на пъпеша също ни оказва помощ да се храним с очите си и да се любуваме на храната си ", споделя още нутрицистът.

3. Грижи се за здравето на косата

Витамините A и C са от значително значение за здравето на косата, която през лятото се поврежда от слънчевите лъчи. Събирайки загар на плажа, може да похапвате сладкия пъпеш.

Една от разновидностите на витамин А, - ретинол, е нужен за производството на себум, който поддържа скалпа и косата здрави и добре овлажнени непрекъснато. Докато витамин С предизвиква построяването и поддържането на колаген, който обезпечава по-добра конструкция на кожата и косата, изяснява Маджумдар и прибавя, че той оказва помощ и за усвояването на желязото. А неговият дефицит води до косопад, без значение от сезона.

4. Помага и за по-хубава кожа

Ако се вгледате по-внимателно в етикета на овлажняващия си лосион, с който се мажете след плаж, ще видите, че написа „ нормализиран ретинол ". А това в действителност е добре познатият ни витамин А, с който пъпешът е цялостен.

Изследвания, резултатите от които са оповестени в „ Journal of Cosmetic Dermatology ", демонстрират, че използването на антиоксиданта върху кожата има позитивен резултат върху процеса на стареене. Освен козметиката с витамин А и С, може да консумирате постоянно пъпеш, богат на тези хранителни субстанции. Иначе, с цел да ги усвоите по-лесно, е добре да приемате по-мазни храни и овкусявате салатите си със зехтин.

5. Хидратира ефикасно

Пъпешът е един от плодовете, които освен ни освежават в топлите летни дни, само че и усилват наличието на вода в тялото. С това организмът ни е по-добре хидратиран.

„ Пъпешът е с високо наличие на калий - електролит, който губим, когато се потим ", споделя Джинджър Хултин от американската Академия по хранене и диететика. Този плод и други храни с високо наличие на калий като закуска след подготовка, оказва помощ на тялото да се възвърне и понижава приемането на крампи.

6. Грижи се за сърцето

Сърдечното здраве е доста значимо в горещите месеци. Пъпешът е богат на фибри, калий и витамин С, които способстват точно за това. „ Храните с високо наличие на фибри оказват помощ за намаление на неприятния холестерол и контрола над кръвното налягане ", показва Мелиса Маджумдар. И прибавя, че единствено в една дребна купичка има към 1,5 грама фибри или 5% от дневната потребност на организма.

„ Ако го хапвате за закуска или лек снак сред храненията, вие ще си набавите целесъобразния дневен банкет ", приключва експертът по хранене и диетика.

Консумирането на храни с високо наличие на калий като пъпеша, оказва помощ за намаление на кръвното налягане и може да понижи риска от инсулт, образуването на камъни в бъбреците и защищава от загуба на мускулна маса и изтъняване на костите.

Не забравяйте, че семките на пъпеша също са извънредно потребни, тъй като те съдържат също толкоз витамини и минерали, колкото има и в плода. Някои ги стриват или вършат „ изкуствено " мляко от тях.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР