След неотдавнашното посещение на Джо Байдън във Виетнам в медиите

...
След неотдавнашното посещение на Джо Байдън във Виетнам в медиите
Коментари Харесай

Краят на „ехото от войната“: Виетнам се движи към стратегическо партньорство със Съединените щати

След неотдавнашното посещаване на Джо Байдън във Виетнам в медиите изтекоха клюки: Вашингтон и Ханой договарят за сключването на съвсем най-голямата оръжейна договорка в историята на връзките сред някогашни военни съперници. Виетнам също може да получи изтребители F-16.

Споразумение за доставка на американски оръжия във Виетнам би било разумно продължение на курса към възобновяване (през 1995 г.), а по-късно и подсилване на двустранните връзки. И двете страни вървят по този път постепенно, само че поредно.

Например повдигането на американското оръжейно ембарго за Виетнам се случи през 2016 година, по време на визитата на Барак Обама в Ханой. Преди седем години. И в този момент, по време на визитата на президента на Съединени американски щати, беше сложена задачата да се премине към определяне на „ всеобхватно стратегическо партньорство “.

Ханой не се замеря с лекост с сходни термини. Именно подобен статут получиха руско-виетнамските връзки през 2012 година (по сходен метод се характеризират връзките на Виетнам с Китай, Индия и Южна Корея). Американско-виетнамските връзки в Ханой, където комунистическите привички (Китай има сходна просвета в това отношение) слагат нараснал акцент върху езика и термините, в този момент имат статут на „ всеобхватно партньорство “.

В същото време никой не крие обстоятелството, че укрепването на американо-виетнамските връзки може да бъде ориентирано частично против „ китайската опасност “ в доста връзки, като се стартира от обстоятелството, че има териториални разногласия сред страните по отношение на островите в Южната част на Китайско море и завършвайки с стопански проблеми.

Трябва да се означи, че виетнамските елити (особено военните) изпитват компликации при превъзмогването на моралните и психически последствия от войната във Виетнам, завършила през 1975 година,, както и на техните предубеждения против американците. Това ледено отношение последователно разтапя стопанската система.

Съединени американски щати са най-големият експортен пазар на Виетнам с колосален търговски остатък в интерес на Ханой. От 127 милиарда $ съвместен търговски оборот през предходната година този остатък е 116 милиарда За съпоставяне: през 2021 година размерът на търговията сред Русия и Виетнам доближи рекордните 7,1 милиарда $, само че през 2023 година поради глобите евентуално ще бъдат понижени най-малко на половина. Търговският оборот с Китай е малко над 130 милиарда $.

В същото време Виетнам се трансформира в съществена дестинация за отчасти или цялостно „ пренасяне “ на американски (и други) корпорации, които напущат Китай на фона на възходящото геополитическо напрежение сред Пекин и Вашингтон.

Редица огромни софтуерни компании, в това число Apple, Dell, Гугъл и Microsoft, са вложили милиарди долари във Виетнам през последните години. Но противоположното, най-големите задгранични бизнес вложения на Виетнам до момента също са в Съединените щати: предходната година виетнамският производител на електрически транспортни средства VinFast разгласи, че ще влага големи 6,5 милиарда $ за създаване на личен индустриален комплекс в Северна Каролина.

Виетнам се трансформира във значима индустриална точка за съвременни полупроводници. Така при започване на тази година вносът на чипове от Виетнам в Съединените щати скочи внезапно - със 75% сега - заемайки дял от 11% от пазара в Америка. Предвижда се производството на чипове във Виетнам да нарасне до капитализация от 26 милиарда $ до 2027 година

Неслучайно в делегацията на Байдън, която посети Виетнам при започване на септември, бяха включени представители на най-големите американски софтуерни корпорации. Очевидно по време на визитата е бил разискван и въпросът за поддръжката на Съединени американски щати за увеличение на производството на модерни чипове.

Възможно е за това да бъде отпуснато целево финансиране според американския Закон за CHIP Act (CHIPS and Science Act, подписан през април 2022 година, планува разпределяне на до 50 милиарда $ за поддръжка на американското произвеждане на полупроводници, в това число преструктуриране на логистиката на доставките за понижаване на зависимостта от Китай).

Също по този начин е алегорично, че Съединените щати неотдавна откриха нова постройка на посолството в Ханой на стойност 1,2 милиарда $, което го прави най-скъпият американски дипломатически комплекс в света.

Що се отнася до доставките на американско оръжие за Виетнам, прецеденти към този момент има. След повдигането на ембаргото през 2016 година бяха доставени няколко кораба за брегова защита и образователни самолети. В същото време до момента Русия остава главният снабдител на оръжия за Виетнам (американците, несъмнено, биха желали да го изместят), което съставлява почти 80% от доставките. Руските или руските оръжия съставляват 80% от виетнамския боеприпас.

В същото време през последното десетилетие Виетнам харчи минимум един милиард $ годишно за импорт на оръжие. От 2016 година Съединени американски щати са продали на Ханой оръжия на стойност към 400 милиона $. В същото време, след експлоадирането на военния спор в Украйна, западните наказания доста усложниха руско-виетнамското военно съдействие, макар че договарянията и контактите в това отношение не престанаха.

В сегашната обстановка има ясно предпочитание на Ханой най-малко да разнообрази военно-техническите си връзки, без да разчита единствено на Русия (между другото, Виетнам също купуваше оръжия и аварийни елементи от Украйна). Например през декември предходната година Виетнам провежда първото си военно ревю, на което предложения доста задгранични производители (170 компании от 30 страни), в това число американските корпорации Lockheed Martin и Raytheon.

През последните години към този момент се следи наклонност към понижаване на съветските военни доставки за Виетнам заради увеличение на вноса от други страни - Израел, Холандия и Южна Корея. По време на пандемията вносът спадна доста, в действителност като цяло.

И на този декор през 2021 година вносът на съветски оръжия възлиза на едвам 72 милиона $ (30% от общия внос) по отношение на пика от 2014 година, възлизащ на 1 милиард $ (90% от общия). Вярно е, че през 2020 година вносът на оръжия беше още по-малък: при общ размер от 32 милиона $, 9 милиона $ идват от Русия.

Сега в Ханой, доколкото е известно от западните медии, обмислят съветското предложение за приемане на заем от 8 милиарда $ особено за военни доставки, само че решение към момента не е взето.

Въз основа на цялата тази информация не би трябвало да се бърза със заключението, че „ Виетнам напуща Русия и отива към Америка “. И същото във връзка с Китай. Говорим за диверсификация на връзките, изключително откакто Виетнам няма ясни гаранции за сигурност от никоя външна мощ. Виетнам няма да се откаже от извънблоковия си статут и няма да разполага непознати военни бази на своя територия.

Сближаването със Съединени американски щати към този момент ще продължи, защото това няма да провокира остра опозиция от страна на Пекин, с който Виетнам няма да прекъсне връзките - или даже доста да ги скапе. Както няма да скъса демонстративно връзките с Москва.

Друго нещо е, че през днешния ден Русия няма какво да предложи на Виетнам в това, което дефинира конкурентоспособността на страната - в региона на новите технологии. Тук Москва по-скоро би била заинтригувана от помощта на Виетнам (например в производството на същите чипове), само че той надали ще наруши западните наказания. Това са действителностите на един многополюсен свят, където към този момент не важи правилото „ който не е с нас, той е срещу нас “. Сега „ всеки може да бъде с всеки “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР