След нападението на Хамас от седми октомври Израел реагира с

...
След нападението на Хамас от седми октомври Израел реагира с
Коментари Харесай

Хуманитарното положение в Газа е катастрофално

След нападението на Хамас от седми октомври Израел реагира с ответни удари против групировката в Газа, избрана като терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и редица други страни. Междувременно ситуацията на цивилното население в Газа се утежнява от ден на ден. От Близкоизточната организация на Организация на обединените нации за помощ на палестинските бежанци и организация на работата " (БАПОР) пък напряко нарекоха " пагубна " филантропичната обстановка в региона. Има дефицит на лекарства, храни, вода и горива, хиляди обезверени хора, изпаднали в суматоха, идват в лагерите и в разпределителните центрове на БАПОР.

Международните организации декларират, че има незабавна потребност от помощи, само че единствено дребна част от тях доближават до Газа - регионът е значително блокиран. Кристоф Йонен, който дава отговор за интернационалното съдействие в Германския Червен кръст, изяснява пред Дъждовни води, че и доброволците от чужбина, които биха желали да окажат помощ в Газа, няма по какъв начин да стигнат до такава степен.

Как стигат помощите до Газа?

Предоставяната от разнообразни страни интернационална помощ се доставя в началото до Египет, откъдето с камиони се откарва до Газа през граничния пункт Рафах. Там стоките се трансферират в други камиони и се транспортират по-нататък до Газа. С разпределението им се занимават организации към Организация на обединените нации, както и други помощни организации като Червения кръст.

Доставките обаче се затрудняват поради това, че доста пътища в Газа са изцяло разрушени, а и от строгите условия, поставяни от Израел, който желае гаранции, че помощите, и най-много горивата, няма да бъдат употребявани от Хамас за военни цели.

А предоставяните помощи са извънредно незадоволителни. От УНИЦЕФ дефинират дневните потребности на минимум 100 камиона, с цел да бъдат обезпечени най-основните потребности на живеещите там над два милиона души.

От Организация на обединените нации дефинират доставяните филантропични промощи в Газа като извънредно недостатъчниСнимка: Ashraf Amra/Anadolu Agency/picture alliance

Как стоят нещата с връзките?

Палестинската телекомуникационна организация „ Палтел " заяви, че предходната седмица интернет и телефонните връзки в цялата линия Газа са били прекратени - в резултат на израелска бомбардировка, както настояват от организацията.

Прекъсванията на връзките също затрудняват активността на помощните организации, които на моменти могат да контактуват със чиновниците си на място единствено по радиото. Освен това хората, които имат потребност от незабавна помощ, не могат да извикат доктор и да получат нужното здравно обслужване.

Има ли достъп до питейна вода?

„ Водоснабдяването е нестабилно и доста неприятно ", споделя за Дъждовни води Кристоф Йонен от Германския червен кръст. От помощната организация " Спасете децата " удостоверяват, че доста хора са принудени да употребяват нечисти водоизточници, а това крие риск от болести, в това число и такива, които могат да бъдат смъртоносни смъртоносни за децата.

Хората в Газа нямат достъп до чиста питейна водаСнимка: Mustafa Hassona/Anadolu/picture alliance

По данни на Организация на обединените нации има три израелски водопровода, които доставят Газа. След нападението на Хамас израелският министър на енергетиката Израел Кац съобщи, че нито един от водопроводите няма да бъде отворен, до момента в който взетите заложници не бъдат освободени. Израел твърди, че в това време водопроводите са отворени отчасти, което обаче не се удостоверява от сужителите на Организация на обединените нации в района. 

Хората в Газа биха могли да употребяват пречистена морска вода, кладенци и водни резервоари, само че и в това отношение има компликации. Водата от кладенците да вземем за пример не е чиста. „ Всъщност е доста мръсна и постоянно е доста, доста солена ", споделя представителят на УНИЦЕФ Тоби Фрикер. Хората чакат с часове по дребното пунктове за доставяне с вода. По преценки на Световната здравна организация (СЗО) сега в Газа има единствено по три литра вода на човек дневно - при нужни 15 литра - за пиянство, готвене и хигиена.

До какво води неналичието на горива?

В началото на октомври палестинското електроснабдително сдружение заяви, че единствената електроцентрала в Газа не работи заради неналичието на гориво. Израел твърди, че Хамас разполага с „ един милион литра гориво ", които обаче не освобождава за популацията. Тези сведения няма по какъв начин да бъдат тествани от самостоятелен източник.

След отварянето на границата ранени палестинци могат да бъдат лекувани в ЕгипетСнимка: Mohammed Talatene/dpa/picture alliance

Така или другояче - хората в линията Газа изпитват остра потребност от гориво, което, с изключение на другото, е нужно и за електроснабдяването. Без гориво не работят генераторите в лечебните заведения, благодарение на които - при неналичието на електричество - работят животоспасяващите машини. Хлебопекарните също са подвластни от доставките на гориво - за транспортиране на житото, само че също и достъпът до питейна вода е усложнен без енергоносители, защото пречиствателните станции работят с ток. Без горива хората не могат да карат колите си и са принудени или да вървят пешком, или да употребяват коне и каруци. 

Агенцията БОПАР заяви на Дъждовни води, че от началото на войната в Близкия изток в Газа въобще не е постъпвало гориво. Междувременно обаче израелските военни са изразили подготвеност да доставят гориво на лечебните заведения.

Каква е обстановката в лечебните заведения в Газа?

Кристиан Кацер от организацията „ Лекари без граници " - Германия написа на нейния уебсайт следното: „ Нашите хирурзи ни уведомиха, че от време на време се постанова да се оперира без по-голяма упойка. Няма и обезболяващи за хората ".

Палестинският хирург Мохамед Обейд пък споделя по какъв начин е трябвало да оперира напряко на пода в един от коридорите на болничното заведение: „ Ампутирахме крайници на деветгодишно момче съвсем без анестезия. Анестезиологът държеше устата му отворена, с цел да не се задуши. Нищо повече не можехме да създадем. " В лечебните заведения липсва всичко - и медикаменти, и обезболяващи, и гориво.

Кристоф Йонен от своя страна показва, че здравната система в Газа е изцяло претрупана. „ Всички екипи в лечебните заведения са изтощени - в лечебните заведения идват от ден на ден ранени хора, които имат потребност от помощ, а ресурсите стават все по-малко. " Освен това и хора, които не са ранени, търсят леговище в лечебните заведения - надявайки се там да бъдат предпазени от ракетните удари.

Още по тематиката вижте тук:

Последиците от израелския удар по бежанския лагер Джабалия

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР