След над 10 дни напрежение и военно положениеКФОР остава на

...
След над 10 дни напрежение и военно положениеКФОР остава на
Коментари Харесай

Сърбия и Косово се разбраха на границата

След над 10 дни напрежение и военно състояние
КФОР остава на основни места

Официалните представители на Сърбия и Косово реализираха съглашение, с което ще сложат завършек на напрежението на общата им граница, разгласи формалният представител на Европейският съюз за ходатайство в диалозите сред Белград и Прищина, Мирослав Лайчак, представен от Агенция Франс Прес.

„ Имаме контракт! След два дни на интензивни договаряния, беше реализирано съглашение за деескалиране на напрежението и следващи стъпки за продължение напред”, написа Лайчак в „ Туитър”.

Конфликтът сред Белград и Прищина избухна на 20 септември след решение на управляващите в Косово да забранят достъп до територията на коли със сръбски регистрационни номера и да задължат водачите да си изкарват краткотрайни косовски табели. За да приложат мярката в региона на пропускателните пунктове в обитаемото най-вече със сърби Северно Косово, бяха ситуирани елитни полицейски елементи. Това провокира митинги и пътни блокади от локални поданици и предизвика Белград да изпрати спомагателни войски на границата и разгласи военно състояние.

Съгласно договорката от Брюксел в събота сутринта ще стартира изтеглянето на струпаните полицейски елементи на граничните пунктове Ярине и Бърняк и унищожаване на съпътстващите ги пътни блокади, като то би трябвало да завърши до 16 ч. същия ден.

Преди началото на премахването им ще стартира разполагането на сили на КФОР на същите места, които ще останат там за към две седмици.

От понеделник ще влезе в действие контрактуваният в границите на разговора с посредничеството на Европейски Съюз режим на винетки до намиране на трайно решение за табелките на колите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР