След началото на СВO сме свидетели на пряка конфронтация между

...
След началото на СВO сме свидетели на пряка конфронтация между
Коментари Харесай

Защо са й на Русия и СЗО, и СТО в обстановката на СВО?

След началото на СВO сме очевидци на директна борба сред Русия и Запада, а Западът желае да резервира въздействието си върху Русия, употребявайки толкоз значим канал като интернационалните организации. И освен интернационалните организации от стопански и финансов профил, само че и други. Например Световната здравна организация (СЗО), посредством която е допустимо да се постановат стопански блокирания на страните членки, да се популяризират съмнителни, даже рискови артикули на Big Pharma, да се чипира популацията и да се откри цифров надзор върху хората под прикритието на битка с пандемии и така нататък.

Длъжностните лица отиват на всевъзможни трикове и уловки, с цел да поддържат статуквото по въпроса за участието на Русия в интернационалните организации, което съществуваше преди 24 февруари предходната година. И трябваше да бъде анулирано доста преди тази дата. Вземете същата СТО. Бяхме въвлечени в нея със мощ и машинация през 2012 година Основната заслуга за това е на Елвира Набиулина, която беше министър на икономическото развиване.

Присъединяването на Русия към СТО нямаше рационални пояснения. Смисълът на участието в тази организация би бил, в случай че Русия се стреми да излезе на непознати пазари с подготвена промишлена продукция. Действително в границите на СТО има минимални мита за промишлените артикули. Русия обаче не е имала и няма доста количество такива артикули в износа. Това е „ тръбна стопанска система “ и до 2012 година доставяше нефт, природен газ, железни руди, дървен материал и други артикули на други страни безмитно.

Ала след 2012 година Русия трябваше да понижи вносните си мита върху готовите артикули, убивайки остатъците от индустриалната си промишленост, която доставяше артикули на вътрешния пазар в границите на няколко години. Присъединяването на Русия към СТО приключи процеса на деиндустриализация на страната.

Миналата година се навършиха 10 години от участието на Русия в СТО, само че тази дата не беше маркирана със съществено проучване и отчет за резултатите от участието на страната в СТО. Не знам нито един случай на сериозна отбрана на ползите на Руската федерация на уеб страницата на тази организация.

След 24 февруари 2022 година против Руската федерация започнаха да се постановат наказания, забележителна част от които се отнасят до съветския импорт и експорт. Броят на сходни наказания е стотици. Те са противозаконни както от позиция на интернационалното право (не са утвърдени от Съвета за сигурност на ООН), по този начин и от позиция на устава на СТО.

Ръководството на СТО няма нищо срещу нарушаването на устава на СТО от Съединени американски щати, Англия, Япония и други страни от груповия Запад. Не слушам разбираеми пояснения от нито едно съветско ведомство по въпроса за сходни нарушавания. Защо, да вземем за пример, Руската федерация към момента не е повдигнала въпроса за изключването на Съединените щати и други страни от груповия Запад от СТО за жестоко нарушаване на устава на тази организация?

Вярно е, че има редица политици, които разрушават хора на бранителите на запазването на съветското статукво в интернационалните организации. През март 2022 година в Държавната дума депутатите от фракцията СРЗП внесоха законопроект за денонсиране на протокола за присъединение на Руската федерация към съглашението за основаване на СТО. През април 2022 година ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин разпореди на съответните комисии на камарата да проучат целесъобразността на наличието на Русия в СТО, МВФ и СЗО.

Измина съвсем година. Къде са резултатите?

На 9 декември 2022 година депутатите от фракцията на Комунистическата партия, ръководена от Генадий Зюганов, внесоха в Държавната дума законопроект, предлагащ денонсиране на протокола за присъединение на Русия към Международния валутен фонд, Международната банка за реорганизация и развиване и Международната асоциация за развиване.

Каква е ориста на законопроектите?

Ръководителят на фракцията на СРЗП Сергей Миронов неотдавна напомни пагубните последствия, които участието в СТО генерира: „ Подарък за неприятелите на Русия и домораслата ни офшорна аристокрация – освен това в действителност царски подарък. Поехме задължения, които облагодетелстват единствено няколко експортьори и задушават останалата стопанска система на страната. Нямаше по какъв начин да бъде другояче, тъй като СТО беше основана като инструмент на еднополюсния свят, на неоколониалния стопански модел, в който ни е отредена ролята на суровинен придатък.

Запазването на участието на Русия в СТО стана безусловно недопустимо, по думите на депутата, след 24 февруари предходната година: „ Събитията от последните месеци единствено потвърдиха нашата справедливост. Постоянното разширение и стягане на глобите на процедура лиши Русия от статута на „ най-облагодетелствана нация “ от доста страни-членки на СТО.

От друга страна, без СТО, ние сполучливо развиваме съдействие с всички, които се интересуват от това. Предстои комплициран и дълъг развой на основаване на обективен многополюсен свят, в който няма да има място за рабски съглашения, наложени от „ огромния брат “.

Струва си да напомним, че от края на 20-те години на предишния век руската стопанска система пое по пътя на индустриализацията и показва необикновено високи темпове на напредък. Междувременно по времето, когато стартира първата петилетка (1 октомври 1928 г.), Съветският съюз към момента е в интернационална изолираност.

Само пет години след началото на първата петилетка общото заседание на Обществото на нациите одобри резолюция за приемането на Съюз на съветските социалистически републики в Обществото. Съюз на съветските социалистически републики е член на Обществото на народите към пет години, в края на 1939 година е изключен. След Втората международна война Съюз на съветските социалистически републики не става член на Международния валутен фонд, основан на конференцията в Бретън Уудс (1944 г.). По-късно, когато през 1947 година е основано Общото съглашение за митата и търговията (ГАТТ, предшественикът на СТО), Съюз на съветските социалистически републики също отхвърля да взе участие в него.

Някои споделят: Съюз на съветските социалистически републики имаше висок ритъм на икономическо развиване, макар обстоятелството, че не участваше в МВФ, Световната банка, ГАТТ. Ще ги поправя малко: не „ макар обстоятелството ”, а заради обстоятелството, че страната ни не беше в тези организации.

Превод: Европейски Съюз

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР