След май 2022 г. новите автомобили ще трябва да разполагат

...
След май 2022 г. новите автомобили ще трябва да разполагат
Коментари Харесай

От 2022 новите коли в ЕС ще трябва да имат интелигентни устройства за управление на скоростта

След май 2022 година новите коли ще би трябвало да разполагат с ограничения за сигурност, като интелигентни устройства за помощ за скоростта и усъвършенствани системи за спешно прекъсване, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Усъвършенстваните системи, които ще би трябвало да бъдат инсталирани във всички нови коли, са: интелигентно ръководство на скоростта, блокиращо устройство при приложимост на алкохол, предизвестие за сънливостта и вниманието на лидера, усъвършенствано предизвестие за отклонено внимание на лидера, система за спешно прекъсване, система за детектиране при заден ход и записващо устройство за катастрофи ( " черна кутия " ).

Интелигентната система за контролиране на скоростта (ISA) може да способства за намаляването с 20% на смъртните случаи по пътищата в Европейски Съюз. " ISA ще даде противоположна връзка за лидера при превишаване на скоростта, въз основа на наблюдаване на карти и пътни знаци. Ние няма да наложим устройство за ограничение на скоростта, а умна система, която ще осведоми водачите, че надвишават рестриктивните мерки на скоростта. Това ще направи пътищата по-безопасни ", означи докладчикът Роза Тун (Европейска национална партия, Полша).

За пътните коли и леките транспортни средства също ще бъде наложително да имат система за спешно прекъсване (каквато към този момент съществува за камионите и автобусите), както и спешна система за поддържане на лентата на придвижване.

По-сигурни камиони и рейсове

Камионите и рейсовете ще би трябвало да бъдат проектирани и конструирани по този начин, че уязвимите участници в пътното придвижване, като колоездачи и пешеходци, да бъдат по-видими за водача (т.нар. директна видимост). Тези коли ще би трябвало да бъдат екипирани с усъвършенствани технологии за " доста понижаване на мъртвите зони на видимост пред и в профил на водача ", гласи текстът.

Технологии за директна видимост би трябвало да се ползват към новите модели от ноември 2025 година и за съществуващите модели след 2028 година

Подобрени " краш " проби и предни стъкла

Новите правила също усъвършенстват пасивните защитни ограничения, да вземем за пример " краш " проби (отпред и отстрани), както и на предните стъкла за понижаване на тежките пострадвания за пешеходци и колоездачи. Оценяването на индикаторите на гумите също ще бъде усъвършенствано за тестване на гумите при износено положение.

Следващи стъпки

Регламентът, утвърден от Европарламента с 578 гласа " за ", против 30 гласа " срещу " и 25 гласа " въздържал се ", следва да бъде показан за утвърждение от Съвета на министрите на Европейски Съюз.

По предварителни данни, оповестени от Еврокомисията, през 2018 година, към 25 100 души са починали по пътищата в Европейски Съюз и 135 хиляди са били съществено ранени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР