След масивно подводно вулканично изригване близо до тихоокеанската островна държава

...
След масивно подводно вулканично изригване близо до тихоокеанската островна държава
Коментари Харесай

Огромен вулкан създава нов остров в Тихия океан

След солидно подводно вулканично изригване покрай тихоокеанската островна страна Тонга, управляващите се пробват да открият контакт с жителите и да преценяват какъв брой съществено са развалени домове и имущество. Светът затаи мирис, до момента в който управляващите оповестяват, че не са сигурни дали ще има жертви. Но бедствието притегля вниманието и към една завладяваща геоложка драма.

Оказва се, че вулканът интензивно прибавя нова земна маса към дребен и новообразуван остров. С други думи, виждаме растежа на нов остров в действително време.

През 2015 година същият подводен вулкан изригна и образува нов остров, макар че учените смятаха, че той ще ерозира в границите на месеци. Седем години по-късно обаче е тъкмо противоположното. Същият остров се разраства и съвсем несъмнено е станал по-голям по време на изригването през уикенда. Всъщност, единствено предишния месец едно по-малко изригване е нараснало размера на острова с съвсем 50 %.

През 2015 година Sydney Morning Herald заяви, че, изненадващо, животът е бил в обилие на новородения остров. Чайки и други морски птици са летели във въздуха и са кръжали към вулканичния бряг.

Със сигурност ще научим повече за новия остров през идващите седмици, само че по-голям в този момент е въпросът за Тонга и локалните поданици. Остава вярата, че няма да има жертви след естественото злополучие и че вредите няма да бъдат прекомерно огромни.

А тук ще намерите още!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР