След малко повече от година на "стабилност" на управляващата коалиция

...
След малко повече от година на "стабилност" на управляващата коалиция
Коментари Харесай

Идва ли времето на плаващите мнозинства?

След малко повече от година на "стабилност " на ръководещата коалиция сякаш настава времето на плаващите болшинства. По принцип те са запазена марка на ГЕРБ в предходните им мандати, само че сътрудниците им от "Обединени патриоти " също са склонни да играят тази игра.

В 43-ото Народно заседание ГЕРБ постоянно играеше с вкараните от Бареков и Ковачки депутати зад тила на формалния си съдружен сътрудник Реформаторския блок, който обаче беше разлъчен и неведнъж на него не можеше да се разчита. Тогава съпредседателят на парламентарната група на Блока Найден Зеленогорски предизвести ГЕРБ да не се заиграва с други политически сили, тъй като може да бъде излъган. "Плаващите болшинства може да се окажат плаващи пясъци за ръководството ", загатна реформаторът.

Лидерът на парламентарната група на Бойко-Борисовата партия Цветан Цветанов обаче не трансформира нрава си и към този момент съумя да "убеди " Веселин Марешки и депутатите от "Воля " да дават по едно рамо на законопроекти, импортирани от ГЕРБ, когато някоя от патриотичните обединения се дърпа.

Патриотите от своя страна също започнаха да търсят поддръжка отвън парламентарното болшинство за пробутване на свои хрумвания и законопроекти. Те не са не запомнили, че с изключение на общата управническа стратегия на държавното управление дължат осъществяване на обещанията, които са дали на гласоподавателите си. Според политолозите от Институт "Иван Хаджийски " в ГЕРБ не може да не са наясно какво значат зачестилите совалки на водачи на съдружните сътрудници при други партии, като визират неотдавнашните срещи на Корнелия Нинова с водачите на Вътрешна македонска революционна организация и на НФСБ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Всъщност диалогът на военния министър с ръководителя на Българска социалистическа партия и на лявата група в Народното събрание към този момент даде резултат - социалистите поддържаха плановете за превъоръжаване на армията, за нова сухопътна бойна машина и за закупуване на изтребител.

Веднага след срещите си с Каракачанов и Симеонов преди месец лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява, че обстановката й наподобява странна и че се излиза от правилата на парламентарната страна. "Не се излиза като предложение от Министерския съвет, а всяка партия от ръководещото болшинство потегля със независими законодателни огромни стратегии и търси плаващи болшинства. Това е нова обстановка ", установи Нинова. Според нея в ръководещата коалиция не могат да се схванат между тях и всяка партия потегля със лични законопроекти да търси поддръжка. "Това не е обикновено ", акцентира тогава соцлидерката. Тя обаче напомни и позицията на Българска социалистическа партия, че е подготвена да беседва с всички по тематиките за национална сигурност, демография, обучение и опазване на здравето.

Лидерката на левицата не скри изненадата си, че Валери Симеонов е показал на срещата четири законопроекта, което си било "почти една мини управническа стратегия по доста значими въпроси за страната ". Тя изясни още, че защото Симеонов не желаел да беседва с Движение за права и свободи, е предпочел да потърси подпомагане от Българска социалистическа партия като медиатор да показа неговите законопроекти пред депутатите от придвижването. "Поехме този ангажимент. Ще поканя Движение за права и свободи на диалози и ще им показва тези законопроекти ", добави Нинова.

Анализаторите от института дават образци и с тематиките за вероизповеданията, за концепциите на вицепремиера Валери Симеонов, свързани с хазарта и тютюнопушенето, за АЕЦ "Белене " и други И установяват, че практиката на "плаващите " парламентарни болшинства още веднъж е на мода след рекламираната повече от година "стабилност " на властта.

"Валери Симеонов и Красимир Каракачанов леко демонстративно, а може би и поуморени от интригите вътре в съдружното пространство, откриха допирни точки с Нинова, което значи, че на следващия ден може да се върне практиката на плаващите поддържа ", разясняват политолози от института. Според тях това е кардинално нова обстановка и тя наподобява значима на фона на кардиналното понижаване на разликите сред ръководещи и съпротива. Което пък значи, че към този момент може да има плаващо болшинство даже сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, тъй като се отварят проруски тематики - "Белене ", тръбата от "Турски поток " и т. н. С други думи, разликите сред ръководещи и съпротива понижават поради новия курс на Бойко Борисов към Изток.

Прибързването на Цветан Цветанов да внесе общ законопроект за промени в Закона за вероизповеданията, който е подписан и от водачите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, също можело да се одобри като епизод от тази нова изменена обстановка. Това стана единствено ден преди вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов да внесе законопроект по същата тематика, върху който партията му е работила от месеци. Постъпката на Цветанов ядоса Каракачанов, който заподозря ГЕРБ, че вършат услуга (вероятно против нещо) на Движение за права и свободи, защото те били създатели на текстовете.

Но, по този начин или другояче, "резкият синур " сред ръководещи и съпротива понижава заради простата причина, че по основополагащите тематики за българската политика - Изток или Запад, те към този момент са на един ум, т.е. ГЕРБ се приближи към Българска социалистическа партия, съгласно анализатори от "Иван Хаджийски ". В разбора се установи и че ръководството ще би трябвало да търси нов вътрешнополитически сюжет, който внезапно да размени геополитическия приоритет от европредседателството. Именно това пренасочване сътвори усещането за завой на ГЕРБ и персонално на Борисов към Москва. На този декор ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се откроявал като "дисидент " с прозападна решителност. Но и самият Цветанов е заставен да застане зад водача си, до момента в който Борисов е нападнат от така наречен достоверно дясно.

"ГЕРБ страда от обвинявания отдясно, че към този момент е в на практика русофилски унисон с Българска социалистическа партия. Независимо дали въобще е правилно, това може да има и непредвидим резултат върху консолидацията на Българска социалистическа партия и нейната опозиционна бляскавост ", предизвестяват обаче наблюдаващите, съгласно които Движение за права и свободи пък било в изчакваща позиция.

Според създателите на разбора сред тримата водачи на "Обединени патриоти " има един консенсус - че кабинетът остава. Заедно с това обаче те към този момент напълно намерено признават разминаванията си по множеството тематики.
Валери Симеонов изпъква с интензивността си и съумява да засегне значими проблеми и да предизвика разгорещени диспути, в които печели поддръжка, надвишаваща неведнъж електората на партията му.

Красимир Каракачанов остава по-балансираният и отворен за контакти в патриотичната коалиция. Волен Сидеров залага изцяло на "руската карта ", като по този метод предлага и комфорт на премиера Борисов във вземането на интернационалните решения. Според анализаторите в действителност Патриотите нямат огромна драма по въпроса Изток или Запад. Дори единият водач да теглел към Русия, а другият, с цел да му опонира, към Европа, то третият постоянно балансирал сред тях и това положение към този момент си било всекидневно за дребната коалиция.

За разлика от Институт "Иван Хаджийски ", политолози от други проучвателен центрове считат, че усещането за завой на Борисов на Изток е лъжливо. Той просто употребявал обстановката с каращия се между тях Запад (САЩ и ЕС), с цел да усъвършенства връзките си с Русия. Според тях и обстановката не се е трансформирала към "плаващи болшинства " в Народното събрание. По-скоро ставало дума за разширение на парламентарната поддръжка по обособени, значими за страната законопроекти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР