След като видяхме това, което се случи в началото на

...
След като видяхме това, което се случи в началото на
Коментари Харесай

Паргов: София да обезщети пострадалите от наводнения

След като видяхме това, което се случи при започване на тази седмица, кмета Фандъкова ми замязя на Алиса в страната на чудесата. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов в декларация от името на групата на социалистите в СОС при започване на днешната сесия. Той се аргументира, че след наводненията в крайните квартали и селата към София, изводът е един – Столична община редовно подценява и неглижира нуждата от предварителна защита и нехае за крещящата потребност вложения за построяването на канализация в потърпевшите елементи от столицата.

„ Истината е една - всяка година остават неусвоени до дъно плануваните средства в бюджета на София за разчистване на речните корита “, уточни Паргов.

По думите му затлачените и обрасли речни корита са главната причина при всеки по-силен или нескончаем дъжд да бъдат заливани дворове, къщи и аграрни земи, както се случи и този път. „ Трудът на хората бива удавен за минути, единствено тъй като Общината не си е свършила работата в точния момент и качествено. Ето за какво настояваме Столична община да обезщети всички потърпевшите хора, тъй като и я носи отговорност “, безапелационен е ръководителят на групата на „ Българска социалистическа партия за България “.

Според него е нужна систематична поддръжка на проводимостта и укрепването на речните корита, а не трагично лутане пред камерите на малките екрани, когато бедствието към този момент е реалност. „ Необходимо е да се разшири системата за наблюдаване на водните обекти в Следствен отдел към окръжна прокуратура, с цел да не се оказваме в обстановка на постоянно сюрпризирани от провалите, породени от водната буря “, изясни Калоян Паргов.

Той посочи, че след повече от 20 години концесия на ВиК системата на града, при започване на третата декада на XXI век., към момента голяма част от територията на общината е без канализация. „ За това при всеки дъжд, даже скоро асфалтираните улици се трансформират в реки, тъй като водата няма къде са води. Какъв е смисълът от тези поправки на улиците в квартали и региони, в които няма отводнителни шахти или не се чистят, откакто те биват унищожени след всеки проливен дъжд “, попита Паргов и напомни, че са пропуснати редица благоприятни условия за създаване на канализация в отдалечените региони на София. Той даде индикативен образец от завършек на предходната година, когато РПИП от 340 млн. лева през февруари 2020, отиде на 142 млн. лева декември 2020. Без никой да поеме отговорност за изгубените пари и пропуснатите благоприятни условия.

„ Още през февруари 2019 година ние, от Българска социалистическа партия, имахме забележки и оферти по оферти отчет обвързван, с реакцията на Столична община при наводнения, трусове и химическо или радиационно замърсяване. Тогава той бе отсрочен, само че до ден сегашен работната група не се е събирала и надлежно нашите оферти не са обсъждани “, уточни водачът на Българска социалистическа партия – София.

„ Хората от Мировяне, Курило, Требич, Мрамор, Волуяк и още доста други крайни и крайградски региони не са столичани допълнително, те не са второ качество жители. Дължим им грижа и услуги, подобаващи за данъкоплатци – поданици на модерна европейска столица “, съобщи в умозаключение Калоян Паргов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР