След като в сряда ръководството на БНР наложи само дисциплинарно

...
След като в сряда ръководството на БНР наложи само дисциплинарно
Коментари Харесай

Волгин оневинен, говори радио „Москва“

След като в сряда управлението на БНР наложи единствено дисциплинарно наказване „забележка“ на Петър Волгин, в края на седмицата и Съвет за електронни медии не откри учредения да глоби националното радио поради работата на водещия на „Полотически некоректно“.

Това наля още вода в проруската мелница на Волгин и той посвети половината си предаване в събота на „защитата на другата гледна точка“ – тази за войната на Русия в Украйна.

Събеседник му бе аленият народен представител Александър Симов.

Според Съвет за електронни медии, чийто състав сега е от ръководещото болшинство в 47-ия парламент и от президентската квота, няма нарушавания на Закона за радиото и малкия екран, в предаването от 10-и април. В него гласът на БНР тиражира подправената вест, че украински националисти от батальона „Азов“ са завладяли кораба Царевна с български моряци на борда.

След наблюдаване на въпросното издание на „Политически некоректно“ Съвет за електронни медии доближава до извода, че са нарушени единствено етичният кодекс на българските медии и правилникът за публицистичната активност на БНР.

По отношение на кодекса нарушаването е на правилото, че публицистите следва да се въздържат от възхваляващо или предаващо непотребна сензационност отразяване на закононарушения, принуждение и свирепост.

Нарушен е и правилото, че публицистите би трябвало да показват на обществото тествана и точна информация, като не скриват или изопачават предумишлено обстоятелствата.

Всички тези заключения бяха направени, макар че самият мониторинг установи, че „на 10 април сюжетът за сякаш хванатите от украйнски националисти български моряци се развива като дезинформация в продължение на близо 40 минути, която дезинформация се тиражира от БНР“.

Експертите на Съвет за електронни медии предложиха да бъде сезирана етичната комисия по съблюдаване на медийния кодекс, само че решение по този въпрос не беше взето.

Мониторингът бе признат с 4 на 1 гласа от членовете на съвета, като срещу него гласоподава само Розита Еленова.

Тя стимулира негативния си избор с това, че мониторингът, направен от специалистите на Съвет за електронни медии, не е показал сензитивност по отношение на обстоятелството, че посредством Волгин в ефира на БНР се тиражира дезинформация, както и към болката на околните на моряците на Царевна, които са слушали подправената вест за тяхното мнимо задържане.

Еленова попита дали управлението на БНР е щяло да предприеме някакви дейности по отношение на Волгин, в случай че броят на „Политически некоректно“ на 10 април не е довел до оставката на члена на Обществения съвет Александрина Пендачинска.

Еленова прикани шефа на БНР Милен Митев, който присъстваше на съвещанието, да в профил краткотрайно Волгин от ефир.

Имайте този кураж. Той основава проблематично наличие не от през вчерашния ден. В обстановка на война, в обстановка, в която целият свят изолира агресора, да се цитира в публично радио осведомителната организация на агресора е невиждан случай, който ще се запише с кървави букви в историята на БНР, акцентира тя.

Повярвайте ми, доста мисля по този въпрос, тъй като всевъзможни решения, свързани с него, не са леки. Мислил съм и в посоката за временност. За страдание досегашната процедура е посочила, че неведнъж краткотрайни решения за отстранявания са се употребявали като мотиви за непрекъснати такива. Не бих желал да бъде упрекнат, че виждам хората в очите и ги неистина. Искам, в случай че се стигне до прекъсване на предаването, то ще е прекъсване, няма да го замаскираме. Това обаче ще зависи значително от идващите броеве на Политически Некоректно, отговори Митев.

Директорът на БНР заяви, че в сряда Волгин е бил глобен с най-лекото наказване – забележка, защото трудовото му досие до момента е чисто.

От членовете на Съвет за електронни медии, които утвърдиха мониторинга, представителят на президента Румен Радев – Соня Момчилова, най-пламенно отбрани Волгин.

Преди това отчетът на Съвет за електронни медии сподели, че „Политически Некоректно“ най-вече от всички други блокове в радиото не съблюдава наложителното условие за плурализъм на мненията във всяко политическо предаване, като дава очевиден превес на левите политици и оратори.

Момчилова обаче разяснява, че Волгин заслужава поздравления.

Не мисля, че водещият е пристъпил по някакъв метод журналистическия кодекс. Лично аз съм сюрпризирана, че единствено Волгин потърси различни гледни точки и се опита да направи фотография на обстановката. Чувствам се сюрпризирана, че публицисти могат да пледират и да упорстват за силови дейности и рестрикции по отношение на публицист. Да лишим многочислената публика от водещия Волгин съгласно мен ще бъде едно недалновидно решение. Благодаря на нашите чиновници от мониторинга, отново дублирам – аз не виждам етичен проблем, разяснява Момчилова.

Казусът с Волгин породи, откакто в неделя посетител на предаването му беше водачът на партия Възраждане Костадин Костадинов.

В началото на изявлението водещият съобщи, че стартира с информация, че украйнските бойци от батальона Азов в обсадения Мариупол са завладяли два кораба, единият от които е Царевна, в който се намират българските моряци.

„ Новината “ идвала от съветски организации и тя към този момент участвала и във „ всички български интернет уеб сайтове.

Междувременно от Министерство на външните работи оповестиха това известие за подправена вест. Въпреки това водачът на Възраждане разви пространна антинатовска догадка върху тиражираната информация.

След излъчването на неделния брой на „Политически Некоректно“ членът на Обществения съвет на БНР Александрина Пендачанска заяви, че подава оставка в знак на противоречие с метода на работа на Волгин и с дейностите на шефовете му в радиото.

В позиция, адресирана до шефа на публичната медия Милен Митев, оперната певица разгласи, че Общественият съвет няколко пъти се е опитвал да притегли вниманието на управлението върху опитите на водещия да злоупотребява с ефира на БНР, като сее дезинформация и проруска пропаганда.

След серия разменени писма сред Вас и Обществения съвет и след последното издание на „ Политически неточно “, за жал установявам, че няма действителен резултат от нашето гледище дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин, да бъдат прекратени. Г-н Волгин злоупотребява с ефира на публичната медия от години… Поради тази причина, като член на Обществения съвет на БНР, оттук-нататък не искам името ми да бъде асоциирано с медия, която в лицето на Петър Волгин се свързва с най-порочните, антидемократични и пропагандни практики на страната-агресор и незаконния режим на президента ѝ, Владимир Путин, написа Пендачанска до Милен Митев.

След оставката програмният съвет на БНР взе отношение по тематиката. В сряда той наложи на Волгин най-мекото наказване, което планува Кодексът на труда – забележка. Съветът, в който вземат участие шефове на дирекции, на стратегии и на районни станции в БНР, реши единомислещо, че Волгин е популяризирал подправена вест. Но постанови, че при първо нарушаване той не би трябвало да бъде наказван по-строго.

Ръководството на БНР се разграничава от всеки опит за провокиране на принуждение и неговото оправдаване или утвърждение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространение на подправени вести. Категорично заявяваме, че всяко нарушение на закона, професионалните стандарти и етичните правила в стратегиите и платформите на публичната медия ще бъде глобено. Същевременно няма да бъде позволено вмешателство в работата на публицистите в публичното радио, включително събаряне от ефир на водещи под външно давление, се споделя в претекстовете към решението на БНР за наказването на Волгин.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР