След като в събота депутатът от ГЕРБ Делян Добрев се

...
След като в събота депутатът от ГЕРБ Делян Добрев се
Коментари Харесай

Ексклузивно! Делян Добрев сезира прокуратурата за енергийните решения на кабинета „Денков“

След като в събота депутатът от ГЕРБ Делян Добрев се закани да сезира проверяващите органи за декапитализацията на БЕХ и решението на Министерски съвет да източи всички свободни средства в енергетиката към бюджета, той извърши предизвестието си.
Внесох сигнал до Върховна административна прокуратура за беззаконията на кабинета „ Денков “, разгласи той в обществените мрежи и разгласява целия текст от документа.
Конкретен мотив за сигнала е предписание № 4 от 23.06.2023 година на Министерски съвет за изменение и допълнение на предписание № 2 от 2023 година за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата от държавни предприятия и търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала (публикувано на уеб страницата на Министерски съвет на 26.06.2023 г.). Става въпрос за решението на кабинета да накара „ Български енергиен холдинг “ ЕАД да внесе дял не по-малък от 1,588,375,000 лева, а точно чистата облага за 2022 година, заявена в предварителния доклад на сдружението от 03.02.2023 година пред Агенцията за обществените предприятия и надзор.
Вижте целият текст:
Сигнал
от
Делян Александров Добрев, ЕГН 780514…., адрес: гр. Хасково…………………… мобилен: ……………
Срещу: Разпореждане № 4 от 23.06.2023 година на Министерски съвет на Република България за изменение и допълнение на Разпореждане № 2 от 2023 година за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата от държавни предприятия и търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала (публикувано на уеб страницата на Министерски съвет на 26.06.2023 г.)
УВАЖАЕМИ ВЪРХОВНИ АДМИНИСТРАВНИ ПРОКУРОРИ,
На съображение член 127, т. 5 от Конституцията на Република България и член 16, алинея 1, т. 1 от Административнопроцесуалния кодекс, сезирам Върховна административна прокуратура, с искане за практикуване на контрол за правда и предприемане на дейности за анулация на Разпореждане № 4 от 23.06.2023 година, надлежно на Разпореждане № 2 от 26.04.2023 година на Министерски съвет от 2023 година, в частта с която се разпорежда на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД да внесе дял не по-малък от 1,588,375,000 лева, а точно чистата облага за 2022 година, заявена в предварителния доклад на сдружението от 03.02.2023 година на интернет страницата на Агенцията за обществените предприятия и надзор.
С Разпореждане № 2 от 26.04.2023 година, Министерски съвет е регламентирал установяването и внасянето в интерес на страната на отчисления от облагата от държавни предприятия и търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала по годишния финансов доклад за финансовата 2022 година Съгласно т. 1, писмен знак „ б “ от Разпореждането (приложима при установяване на дължимия от „ Български енергиен холдинг “ ЕАД дял в интерес на държавата): „ 1. Органите, упражняващи правата на страната в едноличните търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала, като се изключи лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психологично здраве и сдруженията от бранш „ Водоснабдяване и канализация “, разпределят облагата им по годишния финансов доклад за финансовата 2022 година след данъчно облагане и одобряват решение, както следва: б) за разпределение на дял от облагата за акционерни сдружения, при съблюдаване на условията на член 247а от Търговския закон, след приспадане на отчисленията за фонд „ Резервен ”, когато този фонд не е запълнен – 50 на 100 “.
С Разпореждане № 4 от 23.06.2023 година на Министерски съвет е изменено и допълнено Разпореждане № 2, като т. 1, писмен знак „ б “ придобива следната редакция: „ б) за разпределение на дял от облагата за акционерни сдружения, при съблюдаване на условията на член 247а от Търговския закон, след приспадане на отчисленията за фонд „ Резервен ”, когато този фонд не е запълнен – 100 на 100, като дивидентът, който Български енергиен холдинг ЕАД следва да внесе, е не по-малък от 1 588 375 000 лева, а точно чистата облага за 2022 година заявена в предварителния доклад на сдружението от 03.02.2023 година на интернет страницата на Агенцията за обществените предприятия и надзор.»
Разпореждане № 4 от 2023 година, надлежно Разпореждане № 2 на Министерски съвет от 2023 година, в частта с която се разпорежда на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД да внесе дял не по-малък от 1,588,375,000 лева, а точно чистата облага за 2022 година, заявена в предварителния доклад на сдружението от 03.02.2023 година на интернет страницата на Агенцията за обществените предприятия и надзор, е издадено в нарушаване на материалния закон и следва да бъде анулирано като незаконосъобразно и засягащо по отрицателен метод значим държавен и публичен интерес по следните съображения:
1. Разпореждане № 4 от 2023 година е издадено в нарушаване на член 247а, алинея 1 и алинея 3 от Търговския закон.
Съгласно член 247, алинея 1 от Тъговския Закон дивиденти се изплащат единствено в случай че съгласно тествания и признат според раздел ХI финансов доклад за съответната година чистата стойност на имуществото, понижена с дивидентите и лихвите, подлежащи на погашение, е не по-малка от сумата на капитала на сдружението, фонд „ Резервен “ и другите фондове, които сдружението е длъжно да образува по закон или правилник. За да бъде законосъобразно решението за систематизиране на дял и с цел да се трансформира нереалното право за приемането му в ликвидно и изискуемо право на взимане в интерес на страната, решението би трябвало да е взето на база финансовите резултати от заверения от определения инспектор и признат Годишен финансов доклад за 2022 година Само признатият според раздел ХI от Търговския закон годишен финансов доклад би могъл да се употребява за систематизиране на дял, защото този доклад показва правилно и почтено имущественото и финансово положение и финансовите резултати от активността на предприятието, паричните потоци и личния капитал, включитено и всички обезценки до края на финансовата година (чл. 24 от Закона за счетоводството). Съгласно член 25 от Закона за обществените предприятия: „ Счетоводството на обществените предприятия се прави в сходство със Закона за счетоводството. Публичните предприятия сформират финансовите си доклади въз основата на Националните счетоводни стандарти или на Международните счетоводни стандарти в сходство с условията на Закона за счетоводството ”. Индивидуалният и консолидираният финансов доклад на “Български енергиен холдинг ” ЕАД наложително се изготвят при съблюдаване на интернационалните счетоводни стандарти. Съгласно тези стандарти е налице обвързване за обезценки на активи и вземания при избрани условия и по избрана методология. Моделът за обезценки, създаден от интернационален екип от експерти се ползва от началото на 2018 година, без изключение. През 2022 година няма правени изключителни или характерни обезценки, които да не се дължат на този модел.
Съгласно член 26 от Закона за обществените предприятия единствено годишните и консолидираните доклади на обществените предприятия подлежат на наложителен самостоятелен финансов одит от регистрирани инспектори в сходство със Закона за счетоводството и Закона за самостоятелния финансов одит, по тази причина единствено тези доклади могат да се употребяват за задачите на член 247а от Търговския закон.
В нарушаване на закона, Министерски съвет разпорежда “Български енергиен холдинг ” ЕАД да внесе дял в размер на чистата облага за 2022 година, заявена в предварителния доклад на сдружението от 03.02.2023 година на интернет страницата на Агенцията за обществените предприятия и надзор. Това нарушаване е независимо съображение за анулация на незаконосъобразния адвинистративен акт.
При информация с предварителния доклад на “Български енергиен холдинг ” ЕАД и разбора за активността към него, оповестени на уеб страницата на АППК се вижда, че сдружението на няколко места в разбора показва, че “Анализът на активността и финансовото положение на БЕХ ЕАД е направен на база неодитиран прелиминарен самостоятелен финансов доклад към 31.12.2022 г.; Следва да се има поради, че в предварителния доклад към 31.12.2022 година са отразени чистите разноски за амортизация на вземания според последния регистриран интервал когато тя е осъществена – в края на първото полугодие на 2022 г.; Както бе упоменато нагоре, в предварителния доклад към 31.12.2022 година са отразени чистите разноски за амортизация на вземания според последния регистриран интервал когато тя е осъществена – в края на първото полугодие на 2022 година ”.
От посоченото нагоре несъмнено излиза наяве, че финансовите резултати не могат да се одобряват за дефинитивни, надлежно липсва правно съображение Разпореждането на Министерски съвет да реферира към този прелиминарен неодитиран доклад за 2022 година
2. Размерът на дивидента, по този начин какво е избран в Разпореждането на Министерски съвет е в несъгласие с нормата на член 247а от Търговския закон, защото чистата стойност на имуществото според тествания и признат Годишен финансов доклад за 2022 година, понижена с дивидентите, подлежащи на погашение според Разпореждане № 4 от 2023 година, е по-малка от сумата на капитала на сдружението, фонд „ Резервен “ и другите фондове, които сдружението е длъжно да образува по закон или правилник.
Годишният финансов доклад на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД за финансова 2022 година е направен, признат от Съвета на шефовете на сдружението, одитиран от интернационалния инспектор и е признат от едноличния притежател (министъра на енергетиката).
Съгласно тествания и признат в осъществяване на раздел ХI от Търговския закон финансов доклад за 2022 година, изчислението на оптималната сума на дивидента според чл.247а от Търговския закон е както следва:
Видно от одитирания от интернационалния инспектор и признат от едноличния притежател доклад, оптималната сума на дивидента, който може да бъде разпределен, според член 247а от Търговския закон е 674,057,114.99 лева Сумата на дивидента, избрана според Разпореждане № 4 е с 914,317,885.01 лева по-голяма от оптимално допустимия размер на дивидента, според член 247а от Търговския закон.
3. Допуснати са и други нарушавания при издаването на предписание № 4 от 2023 г на Министерски съвет.
Разпореждането се издава на съображение член 14, алинея 3 от Закона за обществените предприятия: Министерски съвет утвърждава общата дивидентна политика, което изключва опцията за самостоятелно изтъкване на съответна сума за отчисляване от облагата като дял от съответно сдружение. Компетентността на Министерски съвет според член 14 от Закона за обществените предприятия е лимитирана до одобрение на обща дивидентна политика за всички обществени предприятия и се показва в установяване на % от облагата, който следва да бъде разпределен под формата на дял за съответната финансова година.
Такава е практиката през годините – при информация с обществено наличната информация на уеб страницата на Министерски съвет излиза наяве, че за интервала 2013 година – 2021 година, в това число, разпорежданията на Министерски съвет дефинират дивидента изискуем от обществените предприятия и сдруженията с държавно присъединяване като % от облагата им за съответната година. Единственото отклоняване, с изтъкване на съответна стойност е налице в Разпореждане № 5 от 27.04.2022 година и Разпореждане № 4 от 23.06.2023 година, като и в двата случай се касае за отчисления от облагата на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД.
4. С Разпореждане № 4 от 23.06.2023 година на Министерски съвет на Република България се нарушава финансовата непоклатимост на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД и сдруженията от БЕХ група, и се слага под риск изключително значим държавен и публичен интерес.
В качеството си на финансов холдинг, „ Български енергиен холдинг “ ЕАД следва да ръководи своята ликвидност уравновесено като насочва напъните си към стабилизиране финансовото положение на част от сдруженията в групата, посредством дейно вътрешногрупово ръководство на ресурсите, в това число посредством даването на заеми на сдружения от групата.
В случай че не бъде анулирано Разпореждане № 4 от 23.06.2023 година „ Български енергиен холдинг ” ЕАД да внесе дял в размер от 1,588,375,000 лева би се стигнало до хипотезата на член 252, алинея 1, т. 5 от Търговския закон, защото чистата стойност на имуществото на сдружението ще е негативна големина, по-малка от размера на импортирания капитал. Евентуално понижаване на капитала, превръщане или преустановяване на сдружението ще доведат до колосални загуби за българската страна, които най-общо могат да се дефинират като застрашаване на националната сигурност. Съгласно ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 181 на Министерски съвет от 20.07.2009 година за установяване на стратегическите обекти и действия, които са от голяма важност за националната сигурност като стратегически са избрани следните дейностите: Управление на бранш енергетика; Производство на електрическа сила, рандеман на въглища и употреба на хидротехнически съоръжения; Дейности по предпазване и превоз на свежо нуклеарно гориво и на отработено нуклеарно гориво, ръководство на радиоактивни боклуци и извеждане от употреба на нуклеарни съоръжения; Пренос на електрическа енергия; Разпределение на електрическа енергия; Пренос и предпазване на природен газ. Същото Постановление включва като стратегически обекти сдружения от холдинга и оперираните от тях обекти.
С изплащането на дял в подобен голям размер, даже да не се стигне до хипотезата на член 252, ал.1, т. 5 от Търговския закон, би се стигнало като най-малко до следните опасности:
1. Създава се риск за предварителна дължимост на две облигации на БЕХ ЕАД за 1.2 милиарда евро;
2. Нарушава се ковенантите по облигационните излъчвания на БЕХ ЕАД;
3. Поставя се под подозрение опцията на БЕХ ЕАД да обслужва регулярно заплащанията по тези финансови инструменти;
4. Поставя се под сериозен риск бъдещо излизане на финансовите пазари от страна на БЕХ ЕАД;
5. Предполага доста по-висока рискова награда за БЕХ ЕАД, правейки цената на бъдещото финансирането прекомерно висока;
6. Ще докара евентуално до понижаване на кредитния рейтинг на БЕХ ЕАД с всички произлизащи от това отрицателни последици;
7. Застрашават се всички проекти за създаване на нови мощности и/или рационализация на централите поради капиталовата стратегия и отговорностите по другите посоки, включително ПВУ.
Не на последно място следва да се означи, че приемането и спазването на Закона за обществените предприятия е изискване за влизане на България в ERM II, така наречен чакалня за Еврозоната. Законът е резултат от дългогодишното съдействие на Република България с Организацията за икономическо сътрудничество и раз и подхожда на Насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за корпоративното ръководство на държавните предприятия от 2015 година, като се предлага:
• идентифицирането в държавната администрация на съответен орган, който упражнява правата на благосъстоятелност на държавата;
• даване на задоволително потенциал и компетенциите на този орган да извършва дейно своите задължения;
• страната да разреши на препоръките на държавните предприятия да извършват своите отговорности и да зачита тяхната самостоятелност.
В сходство с Насоките член 13 от Закона за обществените предприятия планува, че министрите упражняват правата на страната в обществените предприятия съгласно отрасловата им подготвеност.
По отношение на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД отраслова подготвеност има министърът на енергетиката, който е органът, упражняващ правата на страната по член 15, алинея 1 Закона за обществените предприятия. В това качество министърът на енергетиката взема решения от компетентността на едноличния притежател на капитала на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД. Съгласно член 221, т. 6 и т. 7 Търговския закон министърът на енергетика е способен да назначава и освобождава регистриран инспектор, както и да утвърждава заверения финансов доклад, да взема решение за разпределение на облага и погашение на дял. Съгласно член 245 Търговския закон годишният финансов доклад се сформира от управителния съвет и се показва на назначения самостоятелен регистриран инспектор.
Министерски съвет има пълномощия само по отношение на одобрение на държавната политика на присъединяване в обществени предприятия, основаване на нови търговски сдружения с държавно присъединяване и одобрение на общата дивидентна политика (чл. 14 ЗПП).
Индивидуалният годишен финансов доклад на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД за 2022 година е направен от Съвета на шефовете и удостоверен от самостоятелен регистриран инспектор на 4 май 2023 година С решение от 15.05.2023 година служебният министър на енергетиката, в качеството му на орган, упражняващ правата на страната, е одобрил одитирания финансов доклад, включително разпределение на част от облагата под формата на дял съгласно разпореждането на Министерски съвет за определянето му.
Във връзка с гореизложеното, като фиксира размера на дивидента от «Български енергиен холдинг» ЕАД на база на прелиминарен финансов доклад и пренебрегва съществуването на одитиран и утвърден годишен финансов доклад за 2022 година, Министерски съвет излиза отвън компетентността си по член 14, т. 3 Закона за обществените предприятия и на процедура изземва компетентността на органа, упражняващ правата на страната (който утвърждава финансовия отчет) и на управителния орган на «Български енергиен холдинг»ЕАД (който сформира финансовия отчет).
Министерски съвет също по този начин пренебрегва Закона за счетоводствто, Закона за самостоятелния финансов одит и Международните счетоводни стандарти, които не регламентират опция за установяване на дял въз основа на разкритикуван, прелиминарен годишен финансов доклад. Нарушен е и член 247а от Търговския закон по съответно изложените в сегашния сигнал причини.
В поддръжка на изложеното, представям и апелирам да приемете следните доказателства:
1. Годишен самостоятелен отчет за активността, Декларация за корпоративно ръководство, Доклад на самостоятелните инспектори, Годишен самостоятелен финансов доклад на Български Енергиен Холдинг ЕАД към31 декември 2022 година
2. Разпореждане № 2 на Министерски съвет от 26.04.2023 година
3. Разпореждане № 4 на Министерски съвет от 23.06.2023 година
УВАЖАЕМИ ВЪРХОВНИ АДМИНИСТРАТИВНИ ПРОКУРОРИ,
С оглед гореизложеното, апелирам да предприемете дейности по подготвеност за анулация като незаконосъобразно на Разпореждане № 4 от 23.06.2023 година, надлежно на Разпореждане № 2 от 26.04.2023 година на Министерски съвет от 2023 година, в частта с която се разпорежда на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД да внесе дял не по-малък от 1,588,375,000 лева, а точно чистата облага за 2022 година, заявена в предварителния доклад на сдружението от 03.02.2023 година на интернет страницата на Агенцията за обществените предприятия и надзор.
С почитание,
Делян Добрев
Народен представител в 49-тото Народно заседание
28.06.2023 година
гр. София
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР