След като в края на миналата седмица, парламентарната Комисия по

...
След като в края на миналата седмица, парламентарната Комисия по
Коментари Харесай

Има ли нарушения в държавното дружество Автомагистрали?

След като в края на предходната седмица, парламентарната Комисия по инспекция на ръководството на кабинета Борисов раздруса публичното внимание, през днешния ден предложения на чуване районния министър Петя Аврамова. Установени са нарушавания в държавното сдружение " Автомагистрали ".

Стенограмата от съвещанието ще бъде изпратена на прокуратурата и Агенцията за държавна и финансова ревизия. От комисията упрекнаха районния министър Петя Аврамова и подресорните ведомства, че сдружението е преотдавало непозволено работа на други компании и попитаха по какъв начин е похарчило 5 милиарда лв..

Министърът на районното развиване в оставка Петя Аврамова дефинира изказванията за непозволено подписани контракти като внушения от страна на комисията.

Заседанието стартира с обвиняване за това дали тази комисия не се е трансформирала в " събирач на сигнали " и къде ще бъдат изпратени те. Беше решено в точка, че всичко, което е събрано като документи до този миг в тази комисия да бъде изпратено на новите отраслови служебни министър председатели, както и на Комисията за финансов контрол, по този начин и на прокуратурата, с цел да бъде решено дали има закононарушения при предадените дотук сигнали.

Темата " Автомагистрали " не е нова, в 44-ото Народно заседание тя беше повдигната от Българска социалистическа партия. Още тогава ръководещите опазиха тезата, че всичко е законно. Това се случи и през днешния ден. Обвиненията са по тази причина, че са изхарчени непрозрачно 5 милиарда лв., за оправдаване на работата на компании нелегално, по тази причина, че " Автомагистрали " не разполага с задоволително техника и потенциал. Управляващите още веднъж се опазиха.

" Предвид обстоятелството, че за две години възлагате поръчки за близо 5 милиарда лв. с тази скромна техника и непретенциозен личен състав, в действителност е любопитно по какъв начин са реализирани плановете и в действителност " Автомагистрали " е един тип " буфер ", " каса ", през която минават едни пари на българските данъкоплатци в размер на близо 5 милиарда лв. ", съобщи Мая Манолова, ръководител на Комисията за инспекция на ръководството на страната за последните 10 години.

" Относно възлагането, което е направила Агенция " Пътна инфраструктура ", това е по закона за публичните поръчки. Всички компании в строителството не имат и не купуват 100 багера или 200 самосвала, тъй като ще извършват в миналото подобен обект ", добави Петя Аврамова, министър на районното развиване в оставка.

По думите ѝ АПИ наема техника и това е безусловно естествена процедура в строителния развой.

Напрежението се нажежи откакто от " Демократична България " повдигнаха тематиката за остарял запис, изнесен в уеб страницата " Бивол " в който се споделя, че се чува гласът на премиера в който споделя " Дайте едно рамо на Иван да строи ". Попитаха кой е този Иван и насочиха обвиняване към ръководещите, че " те знаели по какъв начин се краде ". Последва скандал с искане за опрощение да кажат кой е крадецът, с цел да може поименно да бъде разследван.

" Не се усмихвайте иронично. Вие знаете добре по какъв начин се краде в " Автомагистрали ", съобщи Иво Мирчев от " Демократична България ".

" Няма да разреша да бъде обиждан сътрудник, апелирам господин Мирчев ", възрази Петя Аврамова.

" Г-н Мирчев да каже кои са крадците? Или да се извини и да продължим с работата на комисията, добави Росица Кирова от ГЕРБ.

" Цялата информация ще предадем на прокуратурата ", акцентира Иво Мирчев от Демократична България.

Продължава дебатът на тематика каква е активността по Националната стратегия за саниране.

От ГЕРБ упрекнаха Мая Манолова, че е повикала специфичен човек, който да сипе обвинявания по държавното управление.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР