След като уволни и тримата заместници на регионалния министър Гроздан

...
След като уволни и тримата заместници на регионалния министър Гроздан
Коментари Харесай

Петков превзема МРРБ през зам.-министрите? Блокира работата на АПИ

След като уволни и тримата заместници на районния министър Гроздан Караджов, Петков назначи двама нови, тясно свързани с “Продължаваме промяната” - Ивайло Стайков и Александър Стоянов. Ивайло Стайков беше народен представител от групата на Политическа партия, само че се отхвърли, с цел да стане консултант в районното министерство, персонално пратен от Петков. Александър Стоянов пък е измежду създателите на партията.

В нито едно друго министерство в ресора на Има Такъв Народ няма такива кадрови промени.

Премиерът съвсем е блокирал и работата на Министерство на регионалното развитие и АПИ. Той е издал заповед всяко разплащане или вдишване на отговорности над 900 000 лева от страна на Министерство на регионалното развитие, АПИ, “Автомагистрали “ и “Български ВИК холдинг “ да минава първо през оперативно заседание в Министерския съвет. Това води до забавяния в заплащанията и лимитира съвсем напълно активността на АПИ, където множеството разплащания са огромни, пишат още от в. “Сега”.

Възможно е да зародят и правни проблеми, тъй като Министерство на регионалното развитие апелира заповедта на Петков и юристите на министерството я смятат за незаконосъобразна. Според с намесата в заплащанията министър председателят Петков излиза отвън конституционните си и законови пълномощия.

Юристи изясняват, че пълномощията на министрите във връзка с ръководство на бюджетите им са записани ясно в закона за обществените финанси, а законът за администрацията разграничава изрично министерствата като орган на изпълнителната власт със специфична подготвеност. Недопустимо е държавното управление да разпорежда по какъв начин да се правят заплащания и от държавните сдружения “Български ВИК Холдинг “ и “Автомагистрали “, които си имат органи на ръководство.

При Агенция “Пътна инфраструктура” проблем се явява намесването на кабинета в договорни връзки, в които Министерският съвет не е страна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР