След като Централната избирателна комисия и Сиела не могат от

...
След като Централната избирателна комисия и Сиела не могат от
Коментари Харесай

Различна фирма предлага на ЦИК доставката на 5000 машини за вота

След като Централната изборна комисия и " Сиела " не могат от много време да се схванат за спомагателните машини за гласоподаване на изборите на 11 юли, друга компания е дала оферта за снабдяване на спомагателните електронни устройства. Това заяви на брифинг представителят на ЦИК Цветозар Томов. По думите му в идните 3 дни ще стане ясно дали въобще ще има още към 5000 машини за предварителния избор.

" Имаме предложение от друга компания – " Панов " ЕООД, което в формален тип дойде преди малко в ЦИК. Комисията ще прегледа това предложение, ще види дали то може да отговори на условията на техническите спецификации, които са към този момент признати. Ако това е по този начин, евентуално ще бъдем в контакт с тази компания ", изясни Томов. " Ако не успеем да закупим други устройства, това не значи, че ще докара до някакъв неуспех на изборите ", отговори той на репортерски въпрос дали машинното гласоподаване е пред провал.

Според въведените промени в изборните правила от предходния парламент гласуването в секциите с над 300 гласоподаватели наложително става с машина, като единствено в краен случай е разрешено гласоподаване с хартиени бюлетини. Секциите в България са близо 12 хиляди. В чужбина пък се чака да бъдат открити над 800 секции, което е връх до момента. Наличните машини обаче са под 10 хиляди.

" ЦИК и „ Сиела “ са в непрестанен контакт. Това, което не се реализира и към което породи спор за финансовите условия, касае закупуването на нови устройства, само че това, че там не се стигна до съглашение, не значи, че сме прекратили взаимната си работа с компанията ", разясни Цветозар Томов.

Що се отнася до вота в чужбина, там няма да се стигне до безпорядък, твърди той. Най-много заявки все още са подадени от Турция – 16 363. Следват Англия – с 8841 заявки, Германия – с 6486, и Испания – с 2561.

Крайният период за подаване на заявки изтича на 15 юни. Подадените все още електронни заявки са 45 231.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР