След като станахме печално известни в Гардиън със скандала около

...
След като станахме печално известни в Гардиън със скандала около
Коментари Харесай

Вижте Пловдив през очите на Ню Йорк Таймс!

След като станахме печално известни в " Гардиън " със абсурда към фотографската галерия “Балканска горделивост ”, част от програмата на " Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ", " Ню Йорк Таймс " излезе със публикация, в която назовава града “истинска столица на културата ” . В класическия жанр на пътеписа Себастиан Модак споделя за еклектичната артистична сцена на Пловдив в обиколката си на “52 места, които да посетиш през 2019 ”.

Той освен ловко улавя и задържа вниманието на читателя, само че и съумява майсторски да пресъздаде очарованието на Пловдив. От античните Римски руини, през комунистическото минало на града и модерната арт сцена от последните години, до хипстърските заведения в Капана, Пловдив оживява във въображението като магнетична амалгама на културни въздействия . Докато четях описанието на маршрута му, можех ясно да чуя гласовете на птиците заран, да усетя каменните улици на Стария град, да видя палитрата от заведения и магазини по оплетените улици на Капана. Себастиан Модак за миг ме накара освен да желая да посетя Пловдив, само че и да се преместя там.

Пътеписът не бяга от добре познатата ни реалност на похищения над културното завещание . Събореният седми рид (на мястото на който в този момент се извисява мол) и митингите на изтощената от сходни безобразия артистична общественост намират своето място в текста. Също както съвместява величественото антично минало с пъстрото айляшко настояще, Пловдив 2019 побира в себе си всичко това, което ме разочарова от България, и всичко, което ме вълнува и кара да оставам… Себастиан Модак, въпреки и чужденец, съумява да улови тъкмо това несъгласие .
Ето и 7 места в Пловдив, които можете да обиколите за един ден?

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР