След като слънцето залезе над Хималаите и температурите паднат, какофония

...
След като слънцето залезе над Хималаите и температурите паднат, какофония
Коментари Харесай

Зловещи звуци се носят от връх Еверест щом слънцето залезе и температурите паднат

След като слънцето залезе над Хималаите и температурите паднат, дисхармония от злокобни звуци изригва надълбоко в ледниците към връх Еверест, оповестява Daily Mail.

Изследователи, ръководени от глациолога Евгений Подолски, са открили, че симфонията от шумове от тропот и накъсване във високопланинските ледници е резултат от внезапни спадове на температурата след свечеряване, което предизвиква напукване на леда.

Екипът открил повода за звуците през 2018 година, откакто прекарал повече от седмица в преход през непалските Хималаи, с цел да тества сеизмичната интензивност на ледниковата система Тракардинг-Трамбау там.

Д-р Подолски и неговият екип прекарали три седмици в трептене на ледника пред връх Еверест, несигурни какво предизвиква бумтящите нощни звуци, само че потвърдиха, че са свързани с рисковия мраз, откакто проучили сеизмографските данни.

Техните проучвания са едни от първите, които показват такова огромно количество сеизмична интензивност, дължащо се на термичното напукване в леда. С работата си те са надградили обширни проучвания на държанието на ледниците, защото резултатите от изменението на климата непрестанно затоплят планетата.

Дейв Хан, началник на експедиция, който е приключил 15 изкачвания на връх Еверест, приказва за чуващите се странните звуци през нощта, когато той и сътрудниците му алпинисти си почивали, в това число " лед и канара, които се срутват на разнообразни места из долината “.  " Трудно е да спиш “, прибавя той.

Когато доктор Подолски и неговият екип са отишли в непалските Хималаи, с цел да тестват сеизмичната интензивност на ледниците Тракардинг-Трамбау, те са кацнали на хладилник към три благи над морското ниво, откъдето имали пълен аспект към Еверест, който се извисявал на към 29 000 фута.

Д-р Подолски, който работи в Арктическия проучвателен център в университета Хокайдо, Япония, казва: " Беше необикновено преживяване, тъй като това е толкоз прелестна област за работа. По принцип обядвам, гледайки Еверест “.

През деня доктор Подолски и екипът му можели да работят комфортно с тениски. Но с рухването на нощта температурата може да падне до към -15 градуса по Целзий или 5 градуса по Фаренхайт.

След като се стъмняло, той и екипът му чували " този мощен взрив “.  " Забелязахме, че нашият хладилник се пука или експлодира с пукнатини през нощта “, казва д-р Подолски.

Екипът сложил датчици върху леда, с цел да мери вибрациите надълбоко в ледника. Същата технология се използва за премерване на силата на земетресенията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР