След като се върнаха на власт, талибаните в Афганистан ограничиха

...
След като се върнаха на власт, талибаните в Афганистан ограничиха
Коментари Харесай

„Страх ме е“: Момичетата от тайното училище в Кабул

След като се върнаха на власт, талибаните в Афганистан ограничиха опциите за обучение на девойките . Но някои от тях не се предават елементарно и са твърдо решени да продължат да учат, написа.

Те се срещат всеки ден в мазето на една къща в Кабул . Отвън по нищо не проличава, че това е училище – вратите и прозорците са залостени, тъй че никой да не може да види или чуе ученичките. Те са 14 на брой и желаят да продължат да учат . Учителката им Нория (името е променено, б.р.) е следвала и математика, наред с другото. И през днешния ден им преподава алгоритми.

След като се върнаха на власт в Афганистан, ислямистите постановиха ограничавания за образованието на девойките. В някои градове те имат право да посещават единствено главно учебно заведение. Другаде пък им е неразрешено да седят в клас до момчета. Мерките са случайни и са в внезапен контрастност с първичните заявки на талибаните, в които се твърдеше, че ще съблюдават човешките права.

Първите мрачни години за дамите

Твърд режим бе въведен още по време на първото ръководство на талибаните сред 1996 и 2011 година. На дамите им бе неразрешено да работят и не можеха да се движат свободно по улиците. Момичетата нямаха право да вървят на учебно заведение, дамите бяха бичувани, в случай че не съблюдават строгите закони на шериата.

Завръщането на талибаните на власт бе последвано от няколко митинга на дами против режима с искане за право на обучение, работа и самостоятелност.

Да откриеш „ скрито учебно заведение “ в такава обстановка е освен мъчно, само че и рисково. Но доста родители държат да дадат на дъщерите си опция да се образоват, заради което поемат риска.

Да останеш неосезаем

Момичетата идват за часовете в учебното заведение в Кабул по разнообразни пътища и по друго време – с цел да не вършат усещане. В класната стая няма чинове и столове, ученичките седят в кръг на пода.

Салеха (името е променено, б.р.) е в 12-и клас. Тя споделя, че откакто учебното заведение ѝ било затворено в продължение на два месеца, решила да тръгне в „ незаконното “ учебно заведение. „ Не искахме да приемем възбраната, по тази причина дружно с учителката създадохме тайното учебно заведение, което може да се посещава против минимална такса. Просто искахме да продължим да учим “, изяснява Салеха в телефонно изявление за Дъждовни води.

Учителката Нория е следвала компютърни науки в университета в Кабул – до идването на талибаните. Тя споделя, че желала да стане програмистка, само че фантазията ѝ рухнала. „ Имам възприятието, че въпреки да имам тяло, не пребивавам. “ Но тя се надява, че „ мрачните дни “ скоро ще отминат.

Големият учебен план

Бившето афганистанско държавно управление бе много корумпирано, само че означи огромни триумфи в региона на образованието на девойките. Когато през 2001 година Съединени американски щати навлязоха в Афганистан и смъкнаха талибаните, образованието на девойките бе съвсем невероятно. По-късно милиони девойки получиха опцията да посещават учебно заведение, а десетки хиляди приключиха университет.

Обединените народи изискват от талибаните да подсигуряват образованието на девойките . Но новите властници нямат сходни планове. А това усилва рисковете за тези от тях, които желаят да продължат да учат. „ Ако талибаните разкрият нашето скрито учебно заведение, ще ни санкционират. Но аз поемам този риск “, споделя Салеха.

Шамзия (името също е променено, б.р.) е в девети клас в тайното учебно заведение и също си дава сметка за риска. „ Страх ме е “, признава тя. Затова се пробва да резервира в загадка образованието си.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР