След като се удиви от Белоградчишките скали и крепостта Калето,

...
След като се удиви от Белоградчишките скали и крепостта Калето,
Коментари Харесай

Слава! Ето го готвачът Филип Захариев, който ще нагости Илон Мъск на 24 април в с. Стакевци

След като се удиви от Белоградчишките скали и крепостта " Калето ", наподобява, че Илон Мъск, най-богатият човек на планетата, не на смешка възнамерява посещаване в България.

Тази нощ гурме ресторантът  ONÀ в село Стакевци, на 13 километра от Белоградчик, е получил на имейла си питане от екипа на Мъск за резервация за април месец следващата година.

 

Ресторантът разгласява във фейсбук страницата си запитването. Точната дата на резервацията е 24 април, конкретизира bgturism.bg

Ето какво оповестиха тази нощ от ресторанта край с. Стакевци, на който евентуално следва международната популярност:

" Добра нощ, другари! И незабравима!
Изглежда, скоро в нашето непретенциозно селце, ще посрещнем още значими посетители! Стискайте палци!
Каквото зависи от нас, с цел да впечатлим тези хора, ще го създадем и ще дадем най-хубавото от себе си, както постоянно! Всичко останало е в ръцете на Община Белоградчик. Нямаме самообладание да забележим, способна ли е тя, да придаде на района по-приветлив тип, с цел да посрещнем тези посетители с високо вдигната глава, а не да се червим като домати.
Имаме към 5 месеца, което считаме, не са по никакъв начин малко време, с цел да се асфалтира най-малко основната улица на нашето разрушено село и да се подменят едни мижави 200 метра тръба! Скоро ще ви разкажем за този проблем, с който се борим от самото ни начало, и който не един път е поставял под подозрение решението ни да се върнем тук, вкъщи в България, и да развиваме този безценен за нас район.
Силно се надяваме и имаме вяра, че в този момент към този момент, Община Белоградчик има сериозна причина, да трансформира родната къща на проф. Виден Табаков в съвременен музей, какъвто заслужава да бъде!
Благодарим на Vladislav Terziiski Photography за прелестната фотография, която сграбчи вниманието на един от най-влиятелните хора в света, и ни дава този необикновен късмет и тласък за готовност!

 

Ресторант ONÀ, със 7-степенно fine dining меню отваря порти в края на 2021 година и зад него стои шеф-готвач Филип Захариев. Мястото съвсем незабавно предизвика голям интерес, като резервации се вършат за месеци напред. Коментира се даже, че може би това ще е първият български ресторант със звезда Мишлен.

 

Като човек, готвил 13 години в заведения за хранене в Швеция, Финландия, Норвегия и други, споделя, че нордик кухнята има характерни измерения както в другите страни, по този начин и в обособените им райони. Все отново тънката алена линия (ако би трябвало да си послужим с настоящия политически наратив), която минава през всички тях, е таман простотата. " Кухнята на северните морета за мен е най-изчистената и без всевъзможни непотребни съставни елементи ",казва Захариев.

Село Стакевци, което се намира на към 13 км от Белоградчик се оказва основно за едни от най-известните завоевания на НАСА. Именно тук е роден известният повече в чужбина професор по галактическо инженерство от университета в Синсинати, Виден Табаков. Той оставя незаменима диря и в американската галактическа стратегия " Аполо ".

 

Според съществуващо поверие за основаването и името на селото, преди доста време двама братя – Крачун и Стайко, живели със фамилиите си дружно на едно място, на 6 км от бъдещото село Стакевци и на 3 км от бъдещото село Крачимир, само че се скарали заради спор и решили да се разделят. Установили се на нови места – Стайко основал село Стакевци, а Крачун – Крачимир.

Жители на селото вземат присъединяване в Чипровското въстание от 1688 година

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР