След като се сви с 4.2% през 2020 г., БВП

...
След като се сви с 4.2% през 2020 г., БВП
Коментари Харесай

Булбанк: Пълно възстановяване в края на 2023 г.

След като се сви с 4.2% през 2020 година, Брутният вътрешен продукт евентуално ще нарасне с  2.6% през 2021 година и с 4.4% през  2022 година Очакваме стопанската система да се възвърне до равнището си от преди рецесията към средата на 2022 година Достигане на цялостна претовареност стопанската система надали ще реализира преди края на 2023 година, пишат в последния макроикономически разбор икономистите на УниКредит Булбанк. Те акцентират, че несигурността остава висока, защото пътят към възобновяване на стопанската система зависи от смяната в епидемиологичната конюнктура и въздействието на идните избори за парламент.

Икономическият екип на банката добавя още, че по-меките ограничения спрямо други европейски страни са помогнали за относително положителното показване на стопанската система при започване на годината.

„ Не чакаме да се следи някакъв важен подтик за растежа през първата половина на 2021. С повишаване каузи на имунизираните чакаме настройките на потребителите да стартират да се усъвършенстват и моделът на ползване на семействата постепенно да стартира да се възстановява, което да стимулита растежа на Брутният вътрешен продукт през втората половина от 2021 година Смятаме, че възобновяване на стопанската система ще набере скорост през идната година, откакто здравната рецесия стартира да заглъхва и се форсира усвояването на средствата по програмата ‘‘Следващо поколение‘‘ на Европейски Съюз “, изясняват още икономистите. Прогнозите им сочат, че фискалната политика на страната ще поддържа възобновяване на стопанската система и пазара на труда през тази година.

В тримесечния стопански разбор икономистите на УниКредит Булбанк акцентират и че пандемията от Covid-19 е провокирала смяна в модела на ползване на семействата: „ Потреблението на артикули набъбна, до момента в който потреблението на услуги, изключително в туризма и услугите, свързани с превозване на свободното време понижа доста. Този модел на ползване евентуално ще продължи най-малко в идващите няколко тримесечия, защото много хора евентуално ще продължат да са внимателни в държанието си и ще поддържат някаква форма на непринудено физическо разграничаване “.

При липса на добре ориентирани и навременно стартирани политики за подкрепяне на бързата преквалификация на изгубилите работните си места, евентуално ще забележим растеж на безработицата по-късно тази година, когато държавното управление ще стартира последователното евакуиране на ограниченията за отбрана на заетостта и приходите. Това ще изисква известна реалокация на труд и капитал от услугите към секторите произвеждащите артикули браншове, написа още в разбора.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР