След като прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Септември Марин

...
След като прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Септември Марин
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини още двама ръководни служители в община Септември

След като прокуратурата повдигна обвиняване на кмета на Септември Марин Рачев, държавното обвиняване е привлякло към наказателна отговорност и негов заместител, както и основния счетоводител на общината. Това се е случило предишния четвъртък, за което през днешния ден осведоми пресцентърът на профилираната прокуратура.

Зам.-кмет е упрекнат за умишлена занемареност, от която са настъпили вреди за общината в размер на 78 511.05 лева, както и за закононарушение по работа.

Обвинение за занемареност с породена щета от общо 2 779 509.02 лева е повдигнато и на основния счетоводител на общината. Той е измамен под наказателна отговорност и за подписване на неизгодна договорка в съучастничество с Марин Рачев.

От март 2016 година до март 2017 година, зам.-кметът не е положил задоволително грижи в осем случая на предоставена работа на строителни компании по публични поръчки за ремонт на улици, детски площадки и библиотека в разнообразни селища в общината. В множеството случаи той е бил акредитиран като възложител от кмета като договарял 100% предплатено заплащане, без да изисква от изпълнителите парична гаранция за осъществяването на договорите.

Събраните доказателства показвали, че от 21 март 2017 година до 29 септември 2017 година, за да набави имотна полза за пазарджишко комерсиално сдружение, упрекнатият зам.-кмет превел предплатено 100% от контрактуваната сума от 35 880 лева за доставка на 40 улични стълба за голословно дълъг период – до 31 декември 2017 година

Той е с мярка за неотклонение " парична гаранция " в размер на 20 хиляди лева

Главният счетоводител, в съучастничество с кмета Марин Рачев, не положил задоволително грижи за ръководство на повереното му имущество като сключил четири неизгодни контракта за сметопочистване и ремонтни действия, по които били платени неизвършени действия и услуги или такива на повишени цени по отношение на пазарните им стойности, аргументира се още прокуратурата.

На основния счетоводител е наложена мярка за неотклонение " парична гаранция " в размер на 50 хиляди лева И двете ограничения за неотклонение, наложени от прокуратурата, могат да се апелират пред съда.

Иначе кметът на Септември Марин Рачев беше задържан след сигнали за злоупотреби при публични поръчки и беше упрекнат в занемареност. Според прокуратурата той на процедура е сключвал контракти със себе си, защото получилите публичните поръчки компании се ръководят от негови родственици, някогашни съдружници или другари. Той беше освободен от ареста против парична гаранция от 250 хиляди лв., която след това беше понижена. Апелативният профилиран углавен съд не почете настояването на държавното обвиняване за отстраняването му от поста до момента в който тече следствието и Рачев остана кмет. При обиска в дома му в нощно шкафче са открити и информации на Държавна организация " Национална сигурност ", свързани с пазаруване на гласове на локалните избори през 2015 година Вината те да попаднат в дома на обвинения била на районната прокуратура в Пазарджик, изясни предходната седмица основният прокурор Сотир Цацаров пред вътрешната комисия в Народното събрание. Затова и ръководителят на обвиняването в града - Георги Кацаров, подал оставка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР